collage-21.jpg
Radu Plugaru este un specialist SEO (Search Engine Optimization) care activează atât în Moldova, cât și pe alte pieți din regiunie. Tânărul a fondat SEOlium. Ce este SEO? În fond, un specialist care activează în acest domeniu se ocupă de perfecționarea site-urilor atât din punct de vedere tehnic, cât și din punctul de vedere al conținutului și „autorității” acestuia. Ne-am propus să vorbim cu Radu pentru a înțelege de ce avem nevoie de SEO, cum funcționează mecanismele acestuia, care sunt cele mai mari provocări în domeniu, dar și cum își vinde serviciile.

SEO presupune efortul de a îmbunătăți un site, astfel încât acesta să ajungă (și să se mențină) pe primele poziții în Google. Începutul SEOlium a fost în anii 2008-2009, când tânărul studia pentru teza sa de master „Tehnici de promovare a site-urilor web”. Atunci, pentru a experimenta, Radu a lansat mai multe site-uri.

„Pasiunea pentru SEO a crescut firesc împreună cu rezultatele drăguțe pe care le aveam, iar „point of no return” a fost atunci când din ce în ce mai mulți oameni (prieteni de-ai prietenilor) apelau la mine pentru analize și ajutor. Îndemnați și de ei, dar și pentru că mă gândeam de ceva timp la asta, am decis să renunț la cariera de programator și să-mi îndeplinesc visul. SEOlium. Interesant este că, ulterior, nimeni dintre prietenii mei nu au devenit clienți ai companiei, dar totuși nu am dus niciodată lipsă de clienți”, spune tânărul.1

„Piața SEO era neexplorată”

Ca și în multe alte domenii, Radu recunoaște că printre provocările inițiale, s-a confruntat cu lipsa specialiștilor. „Am decis să organizez stagii, mai întâi neplătite, apoi și stagii plătite. Apoi m-am confruntat cu altă problemă: fluctuația cadrelor, foarte mulți au decis să emigreze, fie să plece la studii, fie la muncă, respectiv, deseori eram nevoit să caut din nou oameni interesați de SEO în Moldova. Ceea ce de multe ori e o provocare”.

O altă problemă frecventă pentru domeniile nou-apărute, este lipsa încrederii din partea clienților. „Piața SEO era neexplorată, prin urmare aveam parte de multă neîncredere din partea clienților. A trebuit să ne educăm clienții în spiritul SEO, dar și eu a trebuit să învăț să le gestionez așteptările. Cred că din această ecuație am ieșit cu toții câștigători”.

2

„În fiecare zi învățăm ceva nou”

În prezent, dificultățile diferă. Odată cu dezvoltarea domeniului au început să apară mai mulți concurenți. „Mulți dintre concurenții noștri nu au experiență în promovarea site-urilor și oferă servicii foarte ieftine și de proastă calitate. Prin urmare, nu au cum să aducă rezultate, iar SEO începe să capete un fel de reputație proastă. Există un soi de neîncredere din partea unor potențiali clienții”.

Pe lângă asta, online-ul s-a „înrăit”, crede Radu, iar clienții se confruntă uneori cu spam, atacuri cibernetice, concurență neloială. „Uneori așa-numitul „negative-SEO” produce efecte neplăcute. De exemplu, penalizări din partea motoarelor de căutare sau „gunoi” în paginile cu rezultate. Pe de altă parte, atmosfera asta de „junglă” digitală ne face munca mai interesantă, în fiecare zi învățăm ceva nou”.

„SEO contribuie la vizibilitatea pe Google”

Abordările sunt diferite în cazul unor site-uri de știri și antreprenori ordinari. În fond, efortul este îndreptat în aceeași direcție: un portal de știri are scopul să adune public, să fie prezent pe mai multe „canale” ale internetului. „Google este unul dintre aceste canale, deci SEO l-ar ajuta să ajungă mai popular printre cei care caută știri pe Google (dar mai ales subiectele abordate în știrile publicate).

Referitor la magazinele online sau site-urile care prestează servicii, la fel, oamenii caută produse/servicii pe Google, așadar antreprenorii care-și promovează site-urile cu o strategie SEO bine pusă la punct au șanse să vândă mai mult online”.

În SEO nu există garanții și nici termene-limită

Dacă ar fi să ne axăm pe timpul în care un site din Moldova poate fi ridicat pe prima poziție/prima pagină Google, Radu spună că totul e relativ, iar timpul poate varia de la șase luni, la câțiva ani.

„În principiu – dacă investești mai mult decât concurenții – cel puțin 6 luni, dar poate dura și ani de zile, în funcție de cât au investit aceștia anterior. Din acest motiv, în SEO nu există garanții și nici termene-limită. N-ai cum să știi cu exactitate ce bugete au concurenții sau cum anume le folosesc ei. Moldova nu face excepție de la regulă, dar aici, în unele cazuri, e mai ușor să penetrezi piața, concurența nefiind încă atât de acerbă cum este, bunăoară, în SUA, Franța, Spania.”

5

În același context, Radu spune că dacă ți-ai atins scopul, ai ajuns pe prima poziție pe Google, și crezi că nu mai este nevoie de SEO, atunci te poți trezi peste noapte cu poziții și mai proaste.

Specialistul menționează că pozițiile Google sunt volatile, atunci când piața e matură, iar dacă lași partea de SEO să-și poarte singură de grijă, poți ajunge într-o situație vulnerabilă.

Cum e să creezi unul dintre cele mai populare portaluri de povești în limba română

Înainte de SEOlium, Radu a lansat un proiect: www.povesti-pentru-copii.com, care a ajuns să devină unul dintre cele mai populare portaluri de povești și poezii pentru copii în limba română. „Am muncit ani buni la acest site, până am simțit că am crescut îndeajuns de mult ca să lansez SEOlium”.

Cele mai căutate cuvinte în limba română

Radu a făcut și un studiu, și a aflat care sunt cele mai căutate cuvinte în limba română. Rezultatele reprezintă tot spațiul virtual vorbitor de limbă română. „O curiozitate proprie, dar ne-am gândit că poate fi interesant și altora, așa că am decis să-l publicăm”.

„Antreprenoriatul înseamnă a-ți asuma și anumite riscuri”

„Sunt foarte puțini oameni pasionați de SEO la noi, însă sunt sigur că antreprenorii care au crescut ca brand sunt deja la curent cu noțiunea și investesc și în direcția asta”, spune Radu. Portalurile de știri, bloggerii și magazinele online, pentru a crește pe piață, au nevoie de SEO. Mulți își dau seama de asta, dar nu întotdeauna fac SEO de calitate, crede tânărul.

3

Totuși, în ultimii cinci ani, SEO nu s-a schimbat prea mult, mai mult s-a schimbat piața SEO, care a devenit mult mai mare, în conformitate cu cererea pe piață. „În pofida update-urilor Google, sarcinile de bază pe care le îndeplineam cinci ani în urmă, sunt valabile și acum: să faci site-ul mai bun, din toate punctele de vedere”.

Cel mai mult, Radu preferă să lucreze cu tipurile de companii care cresc încet, dar bine, fără a recurge la șiretlicuri și riscuri prea mari, și fără a aștepta rezultate uluitoare imediate, nemuncite. „Totuși, antreprenoriatul înseamnă a-ți asuma și anumite riscuri, a experimenta, a munci. Cred că acei clienți care înțeleg asta sunt și cei mai deschiși”.

Instrumente lansate pe piață în ultimii 3 ani

În ultimii trei ani, Radu a lansat tot felul de instrumente SEO, care le face viața mai ușoară celor din spatele SEO, clienților și partenerilor. Deocamdată există 3 instrumente publice:1

# Most Shared – un instrument foarte drăguț, care procesează mii de site-uri de știri din toată lumea și identifică acele articole care au fost cele mai share-uite, like-uite sau comentate. Instrumentul are și o versiune gratuiă unde update-urile se fac săptămânal (Aici găsim raportul Diez.md J). E foarte util, mai ales pentru comunitatea de jurnaliști/bloggeri.

# On-Demand Rank Checker – are capacitatea de a procesa un volum uriaș de cuvinte cheie pentru a identifica poziția lor în Google.

2

# RankTracker – cel mai complex instrument de care ne-am ocupat, oferă o panoramă a situației în Google a unui site. Tot ce trebuie să faci este să încarci o listă de cuvinte-cheie pe care vrei să le monitorizezi, iar instrumentul nostru va identifica lista de concurenți, pozițiile site-urilor în Google pentru aceste cuvinte-cheie, paginile care rankează, rapoarte vizuale care ne oferă o viziune de ansamblu a pieței online.

SEOlium – pe prima pagină Google pentru cuvântul „SEO” în Moldova

Dacă dăm la căutare cuvântul SEO în Moldova, atunci SEOlium apare pe primul loc.

1

În România, acesta se situează pe prima pagină, nu și pe prima poziție.

2

Piața din Moldova versus cea din România

Piața din Moldova se intersectează cu cea din România și invers. „Site-uri precum olx.ro, emag.ro apar foarte des în căutările Google din Moldova, la fel cum 999.md apare și pentru căutările din România. Desigur, reclamele sponsorizate nu se luptă cu reclamele românești, iar Google, totuși, înțelege căutările locale și le oferă prioritate lor, de aceea nu putem spune că ne vom confrunta cu o dificultate deosebită”.

Unde poți învăța noțiunile fundamentale de SEO

„Sunt tot felul de portaluri informative ca moz.com, care au articole foarte consistente pentru începătorii în SEO. De asemenea, există seria de filmulețe video cu Matt Cutts (ex-oficial Google), care reușește să explice cum funcționează SEO într-un limbaj foarte accesibil. Avem și noi pe site articole informative și pentru începători, dar și pentru avansați, teste SEO etc.”

4

Sfaturi pentru tinerii care vor să se specializeze în domeniu

# Să studieze SEO angajându-se într-un proiect personal, înveți cel mai mult și cel mai repede din propria experiență.

# De asemenea, dacă doresc să capete puțină experiență într-un mediu „safe”, fără riscuri și investiții, îi invităm la stagiu.

 

Preluat de la: diez.md