andreijuccollage.jpg
Andrei Juc este un tânăr din Moldova care a studiat arhitectura la UTM, ulterior a fost prin programul Erasmus în Polonia și Portugalia. Acum acesta încearcă să crească în carieră în Europa. Una din pasiunile sale este de a face schițe la monumente importante din locurile pe care le vizitează sau din orașul în care locuiește. Acum Andrei, locuiește în Lisabona, iar echipa #diez a încercat să discute cu el despre pasiunile și motivația sa.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Desenam inconștient de când mă țin minte. Din timpul Universității am început să desenez tot mai mult și deja cu un scop – să prind esența, ideea principală. Am studiat Arhitectură, și am desenat atât cu mână liberă, am făcut puțină pictură și proiectând desenam cu ajutorul calculatorului, dintre toate acestea am o dragoste aparte pentru desenul de mână.

Orice creație e vie atîta timp cât are suflet în spatele ei. Nu caut ca desenul să fie perfect, linia poate fi curbă sau să se întrerupă, important ca să nu pierd firul pe care l-am prins de când am atins foaia cu pixul” spune Andrei.

juc1 juc2 juc3 juc4

Jazz Jam Session vizual

„Desenez într-un tempou rapid, dacă călătoresc nu am timp și loc să iau o planșă și să fac o acuarelă sau să desenez în ulei, de aceea am ales o tehnică mai operativă – un pix și o foaie, de dorit albă, dar desenez și peste ceva existent, de exemplu peste conspecte vechi.

În arhitectură există termenul de Palimpsest, vorbind la simplu este vorba despre diferite straturi de ce se suprapun. Într-așa o tehnică văd un mod diferit de a gândi, cînd trebuie să luăm în considerare pre-existentul, și ceea ce e nou „dansează” cu ce a fost înainte. Un fel de jazz jam session vizual, acest concept l-am preluat din arhitectură, unde căutăm armonie lucrând cu contextul și istoria locului” adaugă Andrei.

Sufletul locului

„Cred că toți cei care desenează, încearcă se transmită o emoție prin intermediul creației – ceea ce încerc să redau eu prin desen e sufletul locului. Nu mă gîndesc la asta în timpul procesului, cred că ceea ce iese la urma urmei confirmă acest gând.

Într-un sens mai larg un om de creație e o oglindă prin care se vede realitatea subiectivă a creatorului, și aceasta îmi place să o fac. Nu doar să văd dar să înțeleg un context istoric, să redau atmosfera acestuia pe foaie. Desenul pentru mine e un instrument de percepere a realității.

Procesul îmi place mai mult decât rezultatul final, desenând se percep toate nuanțele specifice, detaliile și proporțiile” explică tânărul.

60 secunde, 30 secunde, 10 secunde

„Cred că fiecare ar trebui cel puțin să încerce să facă schițe în călătorii. Pentru începători am un exercițiu de la Facultate. Același obiect se schițează de câteva ori, prima dată într-un minut, apoi în 30 de secunde, apoi în 10. Cu cât mai puțin timp avem pentru a desena cu atît mai atent e ochiul pentru a cuprinde doar cele mai importante detalii. La urmă, desenăm iarăși 60 de secunde, linia devine mai activă, mai dinamică iar desenul capătă viață” conchide tânărul.

Mai multe din schițele sale le găsiți pe contul lui Andrei Juc de instagram

Lisbon magic Quick sketches is about eyes guiding my arms and fingers. Since the light her eis very clean and bright, only the important, crucial details get noticed. I usually sketch without my glasses, so I see the poetic reality, which has les to do with the empiric reality of those who pass by with 100% vision This is a corner of the inside cloister from the Jeronimos Monastery built in the Manueline style, back in the XVI century. #urbansketchers#urbansketch#gallery#artgallery#modernart#art#graphic#artdesign#sketch#sketchbook#sketching#рисунок#Sketchwalker#artwork#instaart#view#drawing#drawingart#sketch#sketches#lisbon#lisbonne#urbansketch#postcard#urbansketching#urbansketchers#art#lisboa#jucandrei#urbanlandscapes#architect#sketching#handmade#lisbonlover

A post shared by Andrei Juc (@jucandrei) on Oct 20, 2017 at 5:14am PDT

A post shared by Andrei Juc (@jucandrei) on Oct 15, 2017 at 1:53pm PDT

Preluat de la: diez.md