My-Post-9.jpg
Vladimir Burlac este un tânăr din satul Pârâta, raionul Dubăsari. După cinci ani de studii la o universitate din Moscova, acesta a decis să se întoarcă acasă, în satul de baștină și să-și facă un viitor alături de familie și cei dragi. Tânărul a cumpărat două livezi de mere, a găsit o încăpere unde să depoziteze fructele, a importat de peste hotare tehnica și utilajele necesare pentru prelucrarea merelor și așa a început aventura sa producând propriul suc natural.

Vladimir spune că ideea creării propriei companii de producere a sucului natural i-a venit în timp ce strângea mere într-o livadă (unde a fost invitat să dea o mână de ajutor): „Acele mere urmau să fie duse la procesare, practic gratis [1 leu pentru 1 kg de mere], și anume atunci am înțeles că acest lucru nu e ok. A urmat mai mult timp în care m-am gândit cum ar fi posibil să schimb situația și de ce agricultorii din jur, după un an de lucru titanic, sunt de acord să-și vândă fructele la suc aproape degeaba”.

Владимир Бурлак/Facebook

Tânărul povestește că anume atunci a fost momentul decisiv când s-a hotărât să acționeze, iar primul pas a fost procurarea a două livezi: „Am procurat o livadă nouă cu pomi tineri și alta bătrână, lăsată fără de grijă, pe care am readus-o la viață înțelegând foarte bine că nu este atât de greu să crești merele, cât e să le realizezi”.

„Alegerea a căzut pe producerea sucului proaspăt stors”

Владимир Бурлак/Facebook

Vladimir a decis ca din merele culese să producă suc natural, așa cum făceau pe vremuri bunicii noștri, stors prin teasc: „Un alt pas important pe care l-am întreprins a fost căutarea încăperii. Mi-am dorit foarte mult ca această încăpere să fie anume la mine în sat. Fostele garaje ale colhozului mi-au făcut din ochi. Reparațiile au durat aproximativ trei luni: o lună pentru tragerea comunicațiilor, apoi a urmat căutarea liniei de producere. Tehnica potrivită am găsit-o în România”.

<!–

–> <!–

–>

Владимир Бурлак/Facebook

Tânărul spune că să aduci utilaj în Moldova, care ar contribui la crearea a câtorva locuri noi de muncă, nu este deloc ușor: „Impozitele la vămuire constituie vreo 20 % din costul utilajului și asta cu siguranță este o problemă. Instalarea tehnicii și pornirea producerii au mers destul de rapid, de parcă tot satul aștepta să guste din primul suc”.

El a specificat că, la moment, au doar muncitori zilieri care culeg merele din livadă, iar de producerea sucului se ocupă preponderent familia.

„Oamenii sunt flămânzi de schimbări în sat, însă nu sunt gata să riște personal”

Vladimir Burlac povestește că oamenii din sat admiră inițiativa, iar acum produce aproximativ câte 200-300 de litri de suc pe zi.

Totodată, el visează să comercializeze într-o zi produsele sale în marketurile din Chișinău (Pârâta se află la 20 km distanță de Capitală), iar până atunci, sucurile sunt vândute la piețe, târguri tematice, dar și livrate la oameni acasă.

„Avem planuri mari pentru acest sat, de asta și am numit întreprinderea «Cooperativa verde», cu gândul de a crea o comunitate de producători”, conchide Vladimir Burlac.

Владимир Бурлак/Facebook

Cum puteți procura sucul

Sucul de la „Cooperativa verde” îl puteți procura în mai multe variante:
# suc de mere proaspăt stors nepasteurizat – 10 lei/litrul;
# suc de mere pasteurizat, ambalat în cutie de trei litri – 60 de lei (20 de lei pentru un litru);
# suc de mere în sticlă de 300 ml – 14 lei.

De asemenea, puteți opta și pentru alt serviciu: suc din merele proprii. Preț – 6 lei/litrul.

Livrarea se efectuează de la 200 de lei, iar comanda în Chișinău va fi în fiecare zi de vineri și marți.

Mai multe detalii despre suc și cum îl puteți cumpăra:
# numărul de telefon – 078 95 14 23;
# pagina de Facebook Cooperativa verde;
# grupul de Facebook unde mereu veți găsi informații actuale despre întreprindere.

Preluat de la: diez.md