image-2.jpg

În capitală s-au păstrat mai multe mozaicuri din perioada sovietică. Acestea ascund poveștile unei întregi epoci, precum și măiestria și tehnica artiștilor locali. În acest articol vom vorbi despre panoul „Plugarul Universului”, amplasat pe fațada fostului Centru de Tineret „Iuri Gagarin”. Acesta a fost creat de artistul moldovean Aurel David în 1972.

În prezent, clădirea fostului Centru de Tineret se află în proprietate privată, iar din motiv că mozaicul nu este inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat, soarta sa se află în mâinile actualului proprietar al terenului, scrie ru.diez.md.

Panoul este realizat din smalt (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale), iar dimensiunea sa este de 9 × 15 metri. Artistul a folosit o tehnică pe care el însuși a numit-o „erklez”, folosind sticlă colorată spartă. Deosebit este faptul că sticla în sine este transparentă, însă fiind expusă la lumină se vede de diferite culori, iar fiind înglobată în ciment pare a fi un mozaic.

Lucrarea „Plugarul Universului” este dedicată explorării spațiului cosmic. Cu nouă ani înainte de a fi realizată (12 aprilie 1961), Iuri Gagarin a efectuat primul zbor spațial uman.

Pictorul, sculptorul și graficianul Aurel David s-a născut în data de 18 iunie 1935 la Chișinău. A absolvit Institutul de Artă din Moscova, care poartă numele lui Vasili Surikov, dar s-a întors în Moldova. În 1964, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Timp de opt ani, a lucrat în calitate de expert în cadrul secției „Arte plastice” a Ministerului Culturii.

Lucrările sale au fost prezentate la expoziții colective nu numai în țara natală, ci și la Moscova, Sankt Petersburg, Tallinn, Vilnius și Minsk. Cea mai cunoscută lucrare este „Arborele Eminescu”.

Artistul a murit pe 18 iulie 1984. A fost distins cu Premiul de Stat al Moldovei post-mortem. În prezent, operele sale se află în colecțiile Muzeului Național de Artă, a Muzeului Național de Istorie și a Muzeului Literaturii Române care poartă numele lui Mihail Kogălniceanu, a Casei-Muzeu „Pușkin” și a Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”.

La sfârșitul anului 2023, Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că panourile de mozaic amplasate pe clădirile din capitală vor fi incluse în Registrul monumentelor de for public de categoria B – monumente protejate de autoritățile locale.

În același timp, două lucrări ale lui Aurel David au fost desemnate cele mai remarcabile panouri de mozaic din Chișinău:
# panoul de mozaic amplasat pe fațada Î.S. „Moldelectrica” de pe str. Vasile Lupu 18 (1969);
# mozaicul „Plugarul Universului” de pe str. Melestiu 1 (1972).

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Preluat de la: diez.md