strada-minsk.jpg
Până în prezent, orașul Chișinău a încheiat acorduri de înfrățire cu 14 orașe din diferite țări ale lumii, ceea ce presupune întreținerea legăturilor strânse culturale și economice dintre acestea. Mai mult, aceasta ar însemna că în Chișinău ar trebui să existe 14 străzi care poartă numele orașelor înfrățite cu Chișinăul. 

Cu toate acestea, doar 6 dintre străzile Capitalei poartă denumiri de orașe importante din alte țări. Reporterul diez a localizat fiecare stradă pe hartă și a hotărât să vadă cum arată fiecare dintre aceste străzi în Chișinău.

#Grenoble, Franța

strada grenoble

Grenoble este un oraș în Franța, în regiunea Ron-Alpi. Aici au avut loc Jocurile Olimpice de iarnă din 1968.
Acordul de înfrățire cu Chișinău a fost semnat în luna ianuarie a anului 1977. Strada Grenoble în Chișinău se află în sectorul Botanica.

#Alba Iulia, România

strada alba iulia

Alba Iulia este municipiul de reședință al județului Alba, Transilvania, România, format din localitățile componente Alba Iulia (reședința), Bărăbanț, Micești, Oarda și Pâclișa. Se află în zona de sud-vest a Transilvaniei, pe malul râului Mureș. La 1 decembrie 1918, în acest oraș, la o mare adunare populară, a fost proclamată Unirea Principatelor Române.

Acordul de înfrățire a fost semnat la 1 decembrie 2011. Bulevardul Alba Iulia se află în sectorul Buiucani, cartierul Buiucanii Noi. Strada poartă denumirea municipiului Alba Iulia din România..

#Odesa, Ucraina

strada odesa

Odesa sau Odessa este un important oraș și port ucrainean situat în nord-vestul Mării Negre. Odesa este o importantă stațiune turistică din Ucraina.

Acordul de înfrățire a fost semnat 24 de ani în urmă, la data de 23 decembrie 1994. Strada Odesa în Chișinău se află în sectorul Centru.

#București, România

strada bucurești

București este capitala României. Este cel mai populat oraș din România și cel mai important centru industrial și comercial al țării. În 1862, Bucureștiul, a devenit capitala Principatelor Unite.

Acordul de înfrățire a fost semnat la 4 noiembrie 1999. Strada București din Chișinău se găsește în sectorul Centru al capitalei.

#Kiev, Ucraina

strada kiev

Kiev este capitala și cel mai mare oraș al Ucrainei. Orașul este un important centru industrial, științific și cultural al Europei de Est.

Acordul de înfrățire cu orașul Chișinău a fost semnat la 21 decembrie 1999. În Chișinău, strada Kiev, este amplasată în sectorul Râșcani.

#Minsk, Belarus

strada minsk

Minsk este capitala Republicii Belarus. Minsk are dezvoltată industria constructoare de mașini, industria electronică, telecomunicațiile, industria textilă, industria alimentară. Orașele bieloruse importante din apropiere de Minsk sunt: Borisov, Moghilev, Novopolotzk, Baranovici.

Acordul de înfrățire cu orașul Chișinău a fost semnat la 29 iunie 2000. Strada Minsk, din Chișinău se află în sectorul Botanica.

Vedeți mai jos lista celor 14 orașe înfrățite cu orașul Chișinău:

1. Alba Iulia, România
2. Tbilisi, Georgia
3. Grenoble, Franța
4. Reggio Emilia, Italia
5. Mannheim, Germania
6. Sacramento, SUA
7. Odesa, Ucraina
8. București, România
9. Kiev, Ucraina
10. Erevan, Armenia
11. Minsk, Belarus
12. Tel Aviv, Israel
13. Ankara, Turcia
14. Iași, România

 

Autor: Cristina Brînzilă
Fotograf: Gicu Casian

Preluat de la: diez.md