mm-1.jpg
Indienii populau ținuturile Braziliei cu mii de ani înainte ca europenii să le descopere. Bineînțeles colonizarea venit de pe continentul european a afectat întreaga națiune băștinașă. În pofida dezvoltării accelerate a tehnologiilor moderne,  în Brazilia continuă să locuiască, în armonie cu natura, triburi de indieni, care își respectă tradițiile și obiceiurile.

Ricardo Stucker, un fotograf din Brazilia, a vizitat câteva sate populate de triburile indiene și a realizat proiectul fotografic Indios Brasileiros, dedicat locuitorilor originari ai Braziliei. Fotograful a arătat lumii întregi cum trăiesc indienii, departe de toate bunurile civilizației moderne, peste 500 de ani după prima întâlnire cu europenii.

# Kamaiurá în râul São Miguel

Indienii de pe teritoriul Braziliei se îndeletnicesc cu vânătoarea, culesul pomușoarelor și pescuitul. Femeile se ocupă cu aceste activități la nivelul la care o fac și bărbații.

# Indienii protejează valorile de familie

#indioskorubo #indios #amazonia #amazon #amazonas #brasil #brazil #ricardostuckert

A post shared by Ricardo Stuckert (@ricardostuckert) on Aug 1, 2014 at 11:39am PDT

De la naștere copii sunt prezenți la toate activitățile familiei. Copii sunt duși într-o construcție specială. De regulă tatăl ia feciorul la vânătoare, iar la 13-14 ani copii trec ceremonia de inițiere, ceea ce simbolizează trecerea în viața matură.

# Bejà prinde pește în râul Xingu

Bărbații merg mult pentru a găsi mâncare, ba mai mult se crează trupe speciale care sunt trimise în căutarea mierii și a altor produse, cum ar fi lemnul pentru construcția caselor.

# În armonie cu natura

Eles são do Brasil. Vêm do Acre, Amazonas, Pará, Mato Grosso, Tocantins, Bahia, de todos os lugares. São os guardiões da floresta. São guerreiros, lutadores. Da terra, tiram a sobrevivência, o alimento, as plantas medicinais. Do rio, tiram a pesca. Uma vez ouvi de um índio que na aldeia o mundo é sem maldade, o que fica no coração é sempre a esperança de uma vida melhor. Temos muito ainda que aprender com eles. A foto acima faz parte do projeto INDIOS BRASILEIROS, um livro de fotografia de minha autoria que será lançado em 2017 e que busca mostrar como vivem os primeiros habitantes do país mais de 500 anos após o descobrimento. #DiadoIndio #19deabril #indiokaiapo #Kaiapo #brasil #brazil #IndiosBrasileiros #ricardostuckert

A post shared by Ricardo Stuckert (@ricardostuckert) on Apr 19, 2016 at 8:21am PDT

Întâlnirea indienilor din Brazilia cu europenii a fost una tragică: mulți dintre originari au fost omorâți sau asimilați. Din 2000 de triburi au rămas doar 200. O parte dintre a rămas înafara oricărui contact cu lumea din exterior.

# Ajuns în portul Macapá

Chegada de açaí no porto de Macapá. #amapa #brasil #brazil #ricardostuckert

A post shared by Ricardo Stuckert (@ricardostuckert) on Jul 8, 2017 at 7:18am PDT

Indienii sunt primii din Brazilia care au început să doarmă în hamace pentru a se proteja de mușcăturile șerpilor. În bucătăria braziliană de la indieni a apărut tradiția de a consuma ceai mare, fructe de pădure de acai și cassava.

# La răsăritul soarelui

Potrivit datelor institutului brazilian de geografie și statistică, mai mult de 50 de milioane de brazilieni au strămoși indieni.

# Copiii din trib se joacă în pădure

Ciocolata, popcornul și guma de mestecat a fost descoperite de indieni. Ei au depistat capacitatea de desfacere a boabelor de porumb, au folosit sucul Hevea pentru mestecare șu au inventat cuvântul „ciocolată”.

# Indienii Kaxinawá, Acre, Brasilia

În Constituția Braziliei există un capitol întitulat „Despre indieni”, în care statul brazilian recunoaște organizarea lor socială, obiceiurile și tradițiile, limbile și credințele, precum și drepturile originale asupra terenurilor pe care le-au ocupat în mod tradițional.

# Tanawy Kariri în râul São Francisco

17191192_269989180092335_4336585946067883780_n

# Reprezentanta tribului Ashaninka

Ricardo Stucker și-a început proiectul în 2015. Scopul primordial pe care îl urmărește fotograful este de a arăta lumii întregi modul de viață al indienilor din Brazilia, armonia cu natura în care aceștia trăiesc, capacitatea de a păstra tradițiile și abilitatea de a prețui ceea ce ne oferă viața.

Preluat de la: diez.md