Unknown.jpeg
În ritmul în care ne trăim viața astăzi, în era autoexprimării, a deciziilor îndrăznețe și a multitasking-ului, avem nevoie de tendințe capabile să ne reprezinte, dar și să fie lejere și comode. Perioada pandemiei a facilitat apariția articolelor vestimentare comode și stilate în garderobele din întreaga lume, tendință care a fost apreciată și de publicul de la noi.

Acum, când am reînceput să mergem la birou, să ieșim în oraș și să călătorim, tendința hainelor comode s-a pliat și mai mult cu stilul și rafinamentul, combinație care ne poate face să ne simțim irezistibile în orice circumstanțe. Brandul autohton Chika Clothes îți oferă ocazia să alegi cele mai comode, colorate și de calitate articole vestimentare, potrivite atât pentru viața de zi cu zi, cât și pentru cele mai speciale evenimente.

În acest articol îți facem cunoștință cu Chika Clothes, cu fondatoarea brandului, Cristina Cazacu, și cu filosofia afacerii pe care a creat-o.

Cum a pornit afacerea

Chika Clothes este un brand specializat pe cămăși și alte articole vestimentare pentru femei. Povestea brandului a început în 2020, atunci când Cristina Cazacu, aflându-se într-un proiect internațional, a zărit niște tricouri brodate create de o moldoveancă și s-a gândit că și-ar putea crea și ea una. 

„Am luat-o cu mine pe colega mea de cameră și ne-am dus în primul magazin chinez pe care l-am găsit, pentru a cumpăra ață, foaie copiatoare, ac și alte materiale necesare. Prima mea lucrare a fost copiată de pe ecranul laptopului și făcută așa cum mi-am imaginat eu”, povestește ea.

Când a revenit acasă, a creat un tricou brodat pentru o prietenă de-a sa, care era şi ea designeră. Ulterior, aceasta i-a devenit parteneră de afaceri, iar tricourile brodate au început să se bucure de popularitate în rândul cunoscutelor şi prietenelor ei.

De la Geografie la Design vestimentar

Chiar dacă Cristina a studiat domeniul geografiei, iar ulterior a fost somelieră, odată cu începutul pandemiei, cele două prietene au decis să deschidă o mică afacere online, specializată pe picturi și broderii pe tricouri.

„Pe parcurs, ne-am gândit că nu poți să faci doar tricouri, fiindcă vine sezonul rece. Așa am început să facem și hanorace, apoi costume întregi și într-un final, s-a ajuns la ideea de cămăși, care astăzi sunt cartea noastră de vizită”, povestește Cristina.

„Eu de mică am vrut să fac design, fiindcă mama mea este designeră și deja are o carieră de succes în acest domeniu. Totuși, nu știu de ce, atunci când îmi alegeam viitoarea profesie, în ultimul moment am decis să merg să studiez turismul”, relatează tânăra.

Evoluția brandului și a Cristinei

Cel mai mai mult în activitatea pe care o practică Cristinei îi place dinamismul. Totul mereu se schimbă, se renaște, se înlocuiește, iar acest lucru îi generează mai multă creativitate și motivație.

„Cu cât câștigi mai mult, cu atât mai mult vrei și trebuie să investești în afacerea ta. Pe moment ce crește interesul clienților, cu atât mai mult trebuie să crească capacitatea de producție și cu atât mai mult crește dorința de a evolua”, relatează Cristina. 

Această creștere organică este evidentă în cazul brandului Chika Clothes. Dacă în primul an de activitate Cristina avea și un loc de muncă de bază, iar la mica sa afacere revenea după ora 17.00 „în tura a doua”, acum unica și principala sa activitate este gestionarea propriei sale afaceri.

Cristina spune că adaptarea la noul format de lucru, unde indicatorii, programul și sarcinile și le stabilește singură a durat ceva timp, însă acest lucru a învățat-o să devină mai organizată, să conștientizeze și seteze corect prioritățile și să-și prețuiască timpul și efortul, fără a fi restrânsă de superiori.

„În ultimii trei ani am învățat foarte multe și versiunea mea de acum trei ani diferă colosal de cea de astăzi. Recent, vorbeam cu mama și am utilizat niște termeni de specialitate fără să-mi dau seama și mama, care e designeră de-o viață, a rămas plăcut surprinsă de faptul că evoluez și încep să-mi aprofundez cunoștințele”, spune ea.

În opinia Cristinei, secretul evoluției este curiozitatea și interesul sincer față de activitatea pe care o are. Ea spune că toate lucrurile pe care le cunoaște, au fost descoperite prin căutări pe Google și întrebări adresate fără jenă specialiștilor cu care ajungea să comunice sau colaboreze la un anumit moment.

Astăzi, în echipa Chika Clothes sunt 15 persoane care fac posibilă apariția regulată a noilor colecții. În viitorul apropiat, Cristina își propune să deschidă un atelier propriu. Chiar dacă nu totul este atât de simplu și procesul va lua ceva timp, această decizie este una necesară și utilă pe termen lung, în special în contextul în care magazinul fizic a devenit cunoscut și impresionează clienții. 

Și deşi magazinul este axat mai mult pe cămăşi, pe rafturile acestuia au început să apară şi alte articole vestimentare, care să poată fi combinate cu acestea. Astfel, astăzi în magazinul Chika Clothes puteţi găsi  fuste, pantaloni scurți, rochii și alte tipuri de haine, perfecte pentru persoanele care apreciază culorile suculente, comoditatea și frumusețea lucrurilor de calitate.

Impactul și importanța afacerilor mici

Tânăra spune că principalul farmec al afacerilor mici este faptul că ele, comparativ cu afacerile mai mari, dedică efortul necesar pentru ca fiecare detaliu al produsului finit să fie ales sau creat cu grijă și dedicație. Fiecărei etape de producție i se acordă mai mult timp și mai multă atenție, iar, drept rezultat, calitatea articolelor create de afacerile mici este deseori una mai bună, iar valoarea morală și a acestora este mai mare.

În ceea ce ține de valoarea și impactul afacerilor mici autohtone asupra societății și a consumatorilor, Cristina spune că astfel oamenii din țara noastră pot să-și pună în valoare abilitățile, dar și să se mândrească de sine sau de „ai noștri”. 

„Eu cred că afacerile mici aduc mai mult impact asupra culturii decât marile imperii, iar oamenii care le creează au nevoie de multă răbdare, fiindcă nu-i așa simplu că ai pus primul tricou brodat pe internet și de mâine ai vânzări de zeci de mii de lei. E nevoie de mult efort, de multă dragoste față de ceea ce faci, de investiții care nu se vor răscumpăra dintr-o dată”, spune ea.

Viitorul afacerii

Cristina spune că se străduie să-și seteze scopuri realizabile pentru o perioadă apropiată, iar cele mai mari lucruri care vor avea loc în următoarea perioadă la Chika Clothes sunt apariția atelierului și lansarea colecției de primăvară. 

„Desigur, visez să am magazine mari și frumoase, cu geamuri panoramice, peste tot în oraș, dar încerc să faci pașii necesari pentru a crește ceea ce am și efortul necesar pentru a lăsa lucrurile să meargă de la sine, fără a le forța”, mărturisește ea.

În prezent, magazinul Chika Clothes poate fi găsit online, la linkul anexat aici, iar cămășile și articolele care ți-au plăcut îți pot fi livrate acasă în mai multe mărimi, pentru ca să alegi ceea ce ți se potrivește cel mai bine. 


Acest articol a fost elaborat în cadrul programului de accelerare: Antreprenoriat Feminin I, implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women Moldova (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Preluat de la: diez.md