1521623953334.jpg

Potrivit raportului întocmit de Mercer pentru anul 2018 care cuprinde 231 de localități, oraşul care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume este, din nou, capitala Austriei – Viena.

La întocmirea topului au fost luate în calcul o serie de criterii importante, precum
– mediul politic şi social (stabilitatea politică, criminalitatea, aplicarea legii);
– mediul economic (servicii bancare);
– mediul socio-cultural (starea mass-media şi cenzura, limitările privind libertatea de exprimare);
– sectorul medical (bunuri şi servicii medicale, boli infecţioase);
– recreere (restaurante, teatre, cinematografe, sporturi şi modalităţi de a-ţi petrece timpul liber);
– bunuri de consum (accesul la alimente, autoturisme);
– piaţa imobiliară (închirieri şi vânzări de locuinţe, servicii de întreţinere)
– şi mediul natural (climă, dezastre naturale).

Cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, Viena se află pe primul loc în acest studiu pentru al nouălea an la rând, oraşul fiind apreciat pentru scena culturală extinsă, asistenţă medicală de ultimă generaţie şi costuri moderate pentru locuinţe.

Capitala Austriei este urmată în acest clasament de oraşele Zurich (Elveţia), Auckland (Noua Zeelandă) şi Munchen (Germania), ultimele două aflându-se la egalitate pe locul al treilea, conform Reuters.

Topul este completat de Vancouver (Canada), Dusseldorf (Germania), Frankfurt (Germania), Geneva (Elveţia), Copenhaga (Danemarca), Basel (Elveţia), Sydney (Australia), Amsterdam (Olanda), Berlin (Germania), Berna (Elveţia), Wellington (Noua Zeelandă), Melbourne (Australia), Toronto (Canada), Luxemburg (Luxemburg), Ottawa (Canada), Hamburg (Germania).

La polul opus, oraşele cu cea mai precară calitate a vieţii din lume sunt Khartoum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana'a (Yemen), Bangui (Republica Centrafricană) şi Baghdad (Irak) – pe ultimul loc în clasament.

De menționat că niciun oraș din Republica Moldova nu a fost inclus în top, în timp ce vecinii noștri de peste Prut – România – s-au ales cu poziția 107 pentru București.

Preluat de la: zugo.md