ghetarul-Presena-4_profimedia-0533800469_descopera.jpg
În fiecare vară, gheţarul Presena din nordul Italiei este protejat de Soare cu prelate reflectorizante imense. Gheţarul a pierdut mai mult de o treime din volumul său din 1993, iar măsura este vitală pentru salvarea sa.

„Această zonă se micşorează continuu, aşa că o acoperim cât mai mult posibil”, explică Davide Panizza, în vârstă de 34 de ani, care conduce compania Carosello-Tonale care face lucrările, scrie descoperă.ro.

De la acoperirea a aproximativ 30 000 de metri pătraţi în 2008, când a început proiectul, echipa lui acoperă acum peste 100 000 de metri.

Elementele ce se pun sunt „prelate geotextile care reflectă lumina soarelui, menţinând o temperatură mai mică decât cea externă şi astfel păstrând cât mai multă zăpadă”, a spus el pentru AFP.

descopera.ro

Gheţarul este situat la graniţa dintre regiunile Lombardia şi Trentino Alto Adige, iar zona acoperită este la o altitudine de 2 700-3 000 de metri.

Bucăţile de prelată fabricate în Austria costă până la 400 de euro fiecare şi echipa are nevoie de până la şase săptămâni pentru a le instala şi încă şase săptămâni pentru a le elimina înainte ca iarna să revină.

descopera.ro

Jumătate din costurile mari pe care le presupune folierea este plătită de către regionala locală, administrația turistică a ținutului Trentino, iar succesul experimentului este verificat anual de către Universitatea din Torino.

Ghețarul Presena este o zonă populară de schi în rândul echipelor naționale de schi și snowboard, datorită altitudinii mari de peste 3 000 de metri.

descopera.ro

Preluat de la: diez.md