rascov.jpg

Parcuri, rezervații naturale, muzeu, hidrocentrală și cetate – acestea sunt doar câteva dintre obiectivele turistice pe care le poți vizita în regiunea transnistreană. Partea stângă a Nistrului este bogată în monumente arhitecturale și naturale care merită văzute cel puțin o dată în viață. Astfel, în acest articol îți prezentăm opt atracții din zonă pe care poți să le vizitezi.

Drept sursă de inspirație pentru acest material a servit articolul publicat pe ru.diez.md.

Rezervația naturală științifică „Iagorlîc” datează din 1988 și ocupă o suprafață de 8,77 km². Aceasta a fost organizată în scopul păstrării și studierii condițiilor ecologice caracteristice bazinelor de apă din apropierea Nistrului.

Cea mai mare valoare a rezervației naturale constă în faptul că aici se regăsesc multe specii rare și pe cale de dispariție de plante și de animale, precum: lebăda neagră, vulturul pescar și eretele vânăt.

Locație: comuna Goian, raionul Dubăsari
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 60 de kilometri.

Rașcov este unul dintre cele mai pitorești sate din Moldova. Aici este amplasat un complex carstic, care reprezintă o arie protejată din categoria monumentelor naturale de tip geologic sau paleontologic.

De asemenea, în Rașcov pot fi găsite ruinele unei sinagogi (clădire destinată celebrării cultului mozaic) care datează din 1749. Aceasta e considerată cea mai frumoasă sinagogă din zonele de frontieră estice ale Poloniei. În plus, tot aici se află și un cimitir evreiesc vechi.

Locație: satul Rașcov
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 140 de kilometri.

Cetatea Tighina a fost construită în secolul al XIII-lea de către genovezi, iar după ce Principatul Moldovei a devenit parte a Imperiului Otoman în 1538, aceasta a fost reconstruită în mod semnificativ.

Fortăreața, care a rezistat până în prezent aproape în forma sa originală, are opt turnuri. Zidurile sale au fost martore a trei războaie ruso-turce.

Locație: orașul Tighina
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 62 de kilometri.

Piotr Hristianovici Wittgenstein, proprietarul moșiei Camenca, a construit palatul pentru fiica sa Emilia, născută în 1801. Acesta face parte din vastul complex de proprietăți și parcuri al lui Wittgenstein.

Clădirea a fost ridicată în stilul clasicismului arhitectural, care domina la acea vreme în construcția de proprietăți. Astăzi, casa aparține societății raionale de cultură ucraineană.

Locație: orașul Camenca
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 140 de kilometri.

Moara de apă din satul Stroiești a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, conform proiectului arhitectului din Transilvania Gheorghe Mazgan. Utilajele necesare pentru construcția ei au fost aduse din Zürich, Elveția.

În 1982, moara a fost restaurată. Momentan, datorită acesteia funcționează un muzeu, un restaurant și un hotel.

Locație: satul Storiești
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 295 de kilometri.

Mulți turiști spun că vizitează regiunea transnistreană pentru „vibrația sovietică”. Unul dintre cele mai populare locuri care le oferă această senzație este Casa Sovietelor, cu monumentul lui Lenin în față.

Clădirea a fost construită în 1953 la Tiraspol. În 1959, aceasta a fost prezentată în rolul Ministerului de Finanțe în filmul sovietic „Să nu ai 100 de ruble…”.

Locație: orașul Tiraspol
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 70 de kilometri.

Crama a fost fondată în 1914 de către Aleksandr Kislov, născut la Kiev. În cei mai buni ani, întreprinderea trimitea până la 50 de tone de material viticol în România, unde vinul era cupajat, îmbuteliat și trimis în diferite orașe, printre care Viena, Varșovia și Moscova.

Acum la vinărie se pot efectua excursii. În cadrul acestora există posibilitatea de a vizita podgoriile și pivnița unde se păstrează vinurile, de a urmări procesul de producție a băuturilor și chiar de a degusta câteva dintre ele.

Locație: orașul Tighina
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 65 de kilometri.

Construcția bisericii din Râbnița a început în anul 1944. Proiectul acesteia a fost realizat de arhitectul Iablonski și a fost modificat conform stilului bisericilor catolice de către preotul Tadeusz Magierowski.

Templul a fost construit pe baza materialelor de construcție locale, iar cele trei clopote ale sale au fost turnate în Polonia. În 2003, biserica a fost sfințită și a devenit funcțională.

Locație: orașul Râbnița
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 105 kilometri.

Preluat de la: diez.md