woody1.jpeg
O fotografie a actorului american Woody Harrelson a fost folosită pentru identificarea unui hoţ de poliţia din New York, fapt care a stârnit controverse privind folosirea unui sistem de recunoaştere facială în anchete.

Poliţia din New York a folosit fotografii ale lui Woody Harrelson în sistemul ei de recunoaştere facială în timp ce încerca să identifice un hoţ de bere care semăna foarte mult cu actorul, potrivit apnews.com.

Informaţia a apărut într-un raport al unui centru specializat în tehnologie şi informaţii private de la Universitatea Georgetown, SUA. Potrivit raportului, imaginile cu hoţul surprinse de camerele de supraveghere erau prea proaste, iar, după ce poliţia a folosit câteva fotografii ale starului hollywoodian, căutarea lor a oferit mai multe rezultate posibile şi a dus în cele din urmă la o arestare.

woody

apnews.com

Însă autorii raportului spun că mizele sunt prea mari în anchete pentru a te putea baza pe date iniţiale neverificate sau greşite. Astfel, oameni nevinovaţi ar putea fi privaţi de libertate şi condamnaţi numai pe baza unor rezultate de potrivire.

Reprezentanţii poliţiei din New York au declarat, însă, că au folosit deliberat imaginile cu starul american şi că sistemul de recunoaştere facială este utilizat pentru a obţine doar nişte piste, inclusiv în cazuri de crimă, viol, jaf.

„Nimeni nu este arestat doar în baza rezultatului obţinut cu sistemul de recunoaştere facială”, a spus un reprezentant al poliţiei.

Raportul realizat de cercetătorii de la Universitatea Georgetown mai arată că poliţia din New York a reuşit să rezolve aproximativ 2.900 de cazuri în peste cinci ani, cu ajutorul acestei tehnologii.

Preluat de la: diez.md