main-7.jpg
Croația și-a prezentat astăzi, 4 februarie, monedele și cenții în euro care vor fi puși în circulația din 2023. Designul acestora conține figura lui Nikola Tesla, harta geografică a Croației, dar și alte simboluri naționale ale țării.

Designul de pe monede va fi următorul:
# harta geografică a Croației;
# figura lui Nikola Tesla;
# kuna (jderul);
# glagoljica (alfabetul glagolitic).

Moneda de 2 euro

index.hr

Moneda de 1 euro

index.hr

50, 20 și 10 cenți

index.hr

1,2 și 5 cenți

index.hr

„Designul de pe monede și cenți care reprezintă Croația va circula și în celelalte 19 state membre ale zonei euro” a spus prim-ministrul Croației Andrej Plenković.

Spre deosebire de bancnotele euro, care sunt aceleași pentru toți membrii zonei euro, monedele și cenții poartă informații din țara emitentă și prezintă simbolurile naționale ale țării. Monedele euro emise în Croația vor fi puse în circulație și vor fi valabile în mod egal în toate țările din zona euro, scrie index.hr.

Ministrul finanțelor din Croația Zdravko Maric a spus că pe 1 ianuarie 2023 vor trece în circulație noile monede și cenți în euro.

Pe 10 decembrie 2021 s-a anunțat că, Croația se va alătura spațiului Schengen. Totodată, nu se știe deocamdată data la care Croația va adera la acestei zone.

Preluat de la: diez.md