BIlete-1.jpg
Rachetele Neptun care au lovit și au nimicit crucișătorul Moskva au devenit populare în mediul online grație „eroismului” pe care l-a demonstrat în Marea Neagră. Până în acea zi, aceste rachete nu au fost folosite de armata ucraineană și nu se știa ce caracteristici au, cum arată și care sunt menirea lor. În acest articol vom descrie aspectul tehnic al acestui tip de rachete, dar și al altor echipamente militare produse în Ucraina.

Biroul de proiectare de stat din Kiev „Luci” este o întreprindere de cercetare și producție a complexului militar-industrial al Ucrainei și reprezintă una dintre întreprinderile strategice de stat de importanță economică și de securitate.

Întreprinderea este certificată în conformitate cu cerințele internaționale, deține laboratoare științifice moderne și propria bază de producție militară.

Mai jos, vă prezentăm doar câteva dintre echipamentele militare produse de această întreprindere.

Neptun

Neptun 360ST este un sistem de rachete de croazieră destinat pentru distrugerea țintelor navale, inclusiv crucișătoare, fregate, corvete, nave сu trupe de debarcare etc. Rachetele Neptun pot distruge orice navă ziua și noaptea.

Neptun a fost creat ca parte a sistemului de apărare terestră. Sarcina lor este să „scape” de apărarea antiaeriană a navelor inamice la altitudine ultrajoasă, de la trei la nouă metri deasupra suprafeței apei, astfel ca să nu fie depistat de niciun radar.

Racheta poate ținti obiectul la o distanță de până la 305 km. Arma este trasă din „tuburi” speciale montate în spatele camioanelor mari, care pot trage la aproape 25 km de țărm, ceea ce le permite să se ascundă mai bine de navele inamice sau de avioanele de vânătoare.

Fiecare camion individual poate transporta patru rachete de croazieră antinavă. Camioanele pot atinge viteza de 70 km/h pe drumuri asfaltate. Fiecare rachetă cântărește circa 150 de kilograme.

Datorită zborului la altitudini joase, racheta ajunge mai repede la țintă.

Skif

Sistemul portabil de rachete antitanc SKIF este conceput pentru a distruge ținte blindate moderne, precum depozite cu arme, obiecte ușor blindate și elicoptere.

Sistemul poate identifica locația inamicului la o distanță de până la șapte kilometri.

Ziua poate lovi ținte la o distanță între 100 de metri și până la cinci kilometri, iar noaptea – până la trei kilometri.

Sokil-300

Este un vehicul aerian de vânătoare fără pilot. Aparatul este conceput pentru a găsi și lovi baze sau tehnica militară a inamicilor.

Greutatea maximă a dronei, în funcție de modificare, este de la 1 130 kg la 1 225 kg. Sokol-300 este echipat cu o stație optoelectronică ucraineană. Se estimează că prețul unei astfel de drone este de 2 milioane de dolari.

Drona este controlată de la un post de comandă mobil unificat cu punctul de control al sistemului de rachete. Drona este condusă de doi operatori. Raza de acțiune este de 150 km, dar poate fi mărită până la 300 de kilometri. Sistemul de control al aeronavei constă dintr-un pilot automat și un sistem de navigație.

Viteza maximă de zbor variază între 230 și 450 de kilometri pe oră, în funcție de tipul de aparat.

Rachetele pot fi manevrate până la o distanță de 10 kilometri.

Preluat de la: diez.md