nava.jpg

Anul 2022 a fost bogat și în ceea ce privesc descoperirile arheologice. Mormântul unei regine despre care nimeni nu auzise până acum, o fortăreață dintr-un imperiu dispărut cu mult timp în urmă sau o navă maritimă care nu a reușit să traverseze Antarctica. 34travel.me a realizat o listă a celor mai uimitoare descoperiri arheologice de anul trecut, pe care vi le împărtășim și vouă în acest articol.

# Un tunel de 1 300 de metri din Templul lui Osiris

În luna noiembrie 2022, arheologii au descoperit un pasaj subteran sculptat în stâncă, la o adâncime de 13 metri, pe teritoriul unui templu antic din Taposiris Magna, lângă Alexandria. Cel mai probabil, acesta a fost săpat între 280 și 270 î.Hr.

Timp de multe secole tunelul a fost îngropat sub un strat de noroi și moloz. Chiar și acum este parțial inundat. Este posibil ca tunelul să-i conducă pe arheologi la camerele funerare ale Cleopatrei VII și ale lui Antonie, pe care oamenii de știință le caută de mulți ani. În partea accesibilă a tunelului au fost descoperite vase de ceramică și un bloc de calcar.


Sursă foto: Koantao/Creative Commons

# Un mormântul al unei regine necunoscute în Saqqara

Saqqara este un sat nu departe de Cairo, capitala Egiptului, unde se află cea mai veche necropolă. În mai 2022, Ministerul Egiptean al Antichităților a prezentat 250 de sarcofage sigilate și 150 de statui de bronz și vase rituale, iar în noiembrie au avut loc mai multe descoperiri, printre care și mormântul unei regine, care nu a apărut în documentele istorice. Numele ei este Nate.

De asemenea, au fost descoperite 22 de tuneluri interconectate, care datează din perioada 1570 și 1069 î.Hr.


Sursă foto: courtesy Zahi Hawass

# Un complex Stonehenge din Spania

Vara lui 2022 a fost atât de uscată în Spania, încât un set străvechi de pietre a ieșit la suprafață din rezervorul Valdecañas de pe râul Tajo. Dolmenul este format din 150 de pietre mari de granit, pe care, însă, nu se văd clar desenele și inscripțiile sculptate din cauza apei.


Sursă foto: Reuters

# O arenă de lupte pentru gladiatori din Elveția

La 28 de kilometri de Zurich, în timpul construcției unui hangar pentru bărci, pe râul Rin, au fost descoperite contururile ovale ale unui amfiteatru care ar fi fost construit cu multe secole în urmă. Arena arată ca stadioanele construite pentru bătăliile din Imperiului Roman. De asemenea, a fost descoperită o monedă care datează din perioada 337 și 341 d.Hr., blocuri de piatră și un mortar specific, care au fost folosit pentru a crea arena.


Sursă foto: Kanton Aargau

# Fundația unei case construite acum 5 000 din China

În provincia chineză Henan, a fost dezgropată fundația unei case, care se estimează că are o vechime de 5 000 de ani. Clădirea este atribuită culturii neolitice din Yangshao, care a existat în valea mijlocului râului Galben, în mileniul 5-3 î.Hr. Un topor de jad și alte artefacte au fost, de asemenea, găsite pe acest teritoriu.


Sursă foto: Prof Gary Lee Todd

# O navă maritimă care s-a scufundat acum 107 ani

În martie 2022, epava navei britanice Endurance, care s-a scufundat în 1915, a fost găsită în Marea Weddell, la o adâncime de 3 008 metri. Potrivit cercetătorului Mensoon Bound, care a condus expediția de căutare, nava și-a păstrat integritatea multor structuri și poate fi observată și inscripția „Endurance” pe pupa. Nava a primit statutul de monument istoric.


Sursă foto: Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic

# Urmele unui oraș din Irak

În lanțul muntos Zagros au fost găsite ruinele unei cetăți antice, care, probabil, ar fi trebuit să apere capitala statului partic – Natounia. Regatul part a ocupat cândva un teritoriu vast, care include acum Irak, Iran, Afganistan, Turkmenistan și Pakistan. Acest regat a luat naștere în jurul anului 250 î.Hr. și a existat aproximativ 470 de ani, până când au început tendințele separatiste, luptele dinastice și războaiele.


Sursă foto: Rabana-Merquly Archaeological Project

Preluat de la: diez.md