4-23.jpg
NASA e doar una dintre agențiile spațiale care visează să pună oameni pe Marte. Până când se va întâmpla asta, testează echipamente. Așa a fost cazul și cu un costum nou, creat să reziste la orice, dar mai ales să lase libertate astronauților pentru diversele sarcini pe care le vor avea pe Marte.

NASA și-a testat noul costum în Islanda. Într-un vulcan stins, agenția a găsit cel mai bun loc cu condiții dure. Sigur, nu la fel ca cele de pe Marte, dar suficient cât să vadă dacă această creație e bună de ceva.

Costumele au fost testate de bărbați și femei în vulcanul Grímsvötn și în ghețarul Vatnajökull. Costumul se numește MS1 și a fost creat de Michael Lye, coordonator al Școlii de Design Rhode Island.1 2  Conform agenției, costumul nu va ajunge niciodată pe Marte. Cel puțin nu MS1. Acesta a fost gândit pentru antrenamente, pentru ca astronauții să poată fi pregătiți să lucreze într-un costum special când vor ajunge pe Marte.

„Ideea e că orice ai face pe Marte, orice activitate, fie că e vorba de știință, fie că e vorba de explorat și plimbat, ar fi posibilă în acest costum”.
Michael Lye

3

Au fost șapte astronauți care au testat echipamentul de-a lungul mai multor zile între 26 iulie si 5 august, scrie playtech.ro. 

Costumul a fost folosit chiar și la cățărări, ceva ce ar putea fi necesar pe Marte. Impresiile, după runda de testare, sunt pozitive. Singura plângere a fost în legătură cu bocancii. Totuși, aceștia n-au fost special gândiți pentru așa misiuni. Sunt bocanci standard, cum ai putea vedea la armată.

4

Costumul MS1 testat de NASA în Islanda e însă un prototip. Pornește de la el ca să vadă ce poate îmbunătăți. Deocamdată, nu există niciun plan de-a trimite oameni pe Marte. Cel mai probabil se va întâmpla după 2025. Pe Marte va ajunge însă, în 2021, un nou rover.

Preluat de la: diez.md