wine25.jpg
Festivalul „DeVin&DeGust” a revenit cu o nouă ediție pe străzile Chișinăului, dar de această dată cu o ocazie și mai specială. Festivalul a împlinit 10 ani de când bucură moldovenii cu o sărbătoare de gust, arome și tradiții autohtone. Astăzi, acesta a cucerit nu doar inimile localnicilor, dar și a oaspeților din străinătate. Toți vizitatorii la unison cutreierau tarabele și încercau să-și descopere vinul preferat din Regiunile cu Indicație Geografică Protejată (IGP) ale Republicii Moldova.

Începând cu ora 11.00, participanții au avut ocazia să deguste produsele vinicole de la 27 de vinoteci de pe teritoriul Moldovei. Participanții au fost întâmpinați și de oaspeți speciali ai evenimentului, precum ministrul agriculturii și industriei alimentare, care și-au arătat sprijinul față de acest festival care contribuie la dezvoltarea viticulturii din Republica Moldova, lăudând valorile care sunt promovate de către organizatori.

Cei prezenți la eveniment au avut acces la zone de odihnă, la restaurante (pe patru roți sau tarabe), la o zonă pentru fotografii și una de relaxare. Cupluri, familii, grupuri de prieteni, dar și persoane „solo” acopereau întreg teritoriul străzii pietonale. Fotografi, cameramani și jurnaliști, toți încercau să capteze momentele cele mai atmosferice ale acestui festival.

La eveniment au putut fi degustate vinuri roșii, albe și rozé, vinuri spumante și vinuri licoroase. Oaspeții s-au delectat cu arome de struguri precum Cabernet, Sauvignon, Sauvignon blanc, Merlon, Feteasca albă, Feteasca neagră, Chardonnay, Aligote etc.

Oaspeții festivalului au avut acces și la „Școala Vinului”, loc special amenajat pentru toți doritorii de a afla cât mai multe despre această artă. Împreună cu specialiștii din domeniu, participanții au fost îndrumați și învățați să deguste un vin bun, cu ce aperitiv să-l combine, cum să-l consume și cum să-l aleagă în dependență de sezon. Participanții au degustat vinuri oferite de diverși producători, fermentate după mai multe tehnologi și soiuri de poamă diferite.

Evenimentul a fost centrat pe trei regiuni de producere a produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată (IGP) a Moldovei: Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Traian. În fiecare regiune activează câte o Asociație de Producători de vinuri cu IGP.

Astfel, vinăriile au fost repartizate în trei secțiuni potrivit Indicației Geografice Protejate (IGP).

IGP Valul lui Traian (sud):
# Fautor SRL;
# Imperial Vin;
# SA Vinuri din Comrat;
# Tomai Vinex;
# Podgoria Vin SRL;
# S.C. „Vinăria Țiganca” S.R.L;
# ICS DK-Intertrade SRL;
# Vinăria din Vale SRL;
# IM Vinăria Traina SA;
# CGL PRIM SRL.

IGP Codru (centru):
# AGRICI WINE;
# Migdal-P SA;
# IS CVC Mileștii Mici;
# Vinăria Ialoveni;
# Vinăria Carlevana;
# IM Chateau Vartely SRL;
# FCP ASconi SRL;
# Vinăria Bostavana;
# SRL Doina Vin;
# Combinatul de Vinuri Cricova SA.

IGP Ștefan Vodă (sud-est):
# Javgurvin Grup SRL – Vinăria Javgur;
# Basarabia LWIN;
# Timbrus Purcari Estate SRL;
# Salcuta SRL;
# Good Season SRL – Land of Basarabia;
# Suvorov Vin;
# Vinăria Purcari.

* Vinăriile cu IGP sunt protejate atât în Republica Moldova (2012), cât și la nivelul Uniunii Europene (2016).

Ce înseamnă vinurile cu Indicație Geografică Protejată (IGP)?

Categoria IGP se atribuie vinurilor care respectă cadrul legislativ-normativ și care asigură calitatea și tipicitatea produselor vitivinicole. Vinurile cu indicația IGP cresc în zone cu sol fertil și sunt plasate în vârful „Piramidei calității vinurilor”, iar livezile cresc într-o regiune unde sistemul de calitate este monitorizat și asigurat la toate etapele de producere. 

Preluat de la: diez.md