1537198547522.jpg

Zeci de etnii s-au mândrit cu tradițiile, muzica, dar și bucate alese, în cadrul festivalului dedicat lor. Aflat la cea de-a XVII-a ediție, evenimentul a adunat peste 90 de organizații etnoculturale în Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău.

Festivalul a început cu depuneri de flori la Monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar mai apoi a continuat cu atmosferă de o adevărată sărbătoare. Parcul a ritmat ieri, datorită muzicii diverse și dansurilor din diferite colțuri ale lumii.

Cu delicii culinare specifice țării, dar și obiecte care-i reprezintă ca etnie, reprezentanții organizațiilor rusești s-au mândrit cu tot ceea ce-i leagă de țara lor.

„Este foarte important să ne întâlnim toate etniile, să prietenim și e interesant acest moment, când cunoaștem și alte culturi ale vecinilor noștri. Ca reprezentant al acestei organizații, am venit să arătăm tradițiile noastre, iar ca și fiecare venit aici, ne mândrim și noi cu deliciile culinare”, a explicat Alexandru.

Ca și în edițiile trecute, festivalul a găzduit toate etniile existente pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, printre aceștia, participante la eveniment au fost și organizațiile ucrainenilor, reprezentanții cărora s-au prezentat cu mult drag, îmbrăcați în costume tradiționale.

„Astăzi am cântat piese în limba ucraineană. Noi ne-am născut în Ucraina, dar am trăit aici, în Moldova, care ne este ca o prietenă. Apreciez acest eveniment, deoarece ridică dispoziția și ne dă speranța că o să trăim fericiți, împreună cu toți din această țară”, a spus Valentina Rusu.

Unii s-au manifestat cu bucate naționale, suvenire și obiecte proprii, alții, însă, au adăugat mai multă veselie. Muzica și dansurile azerilor sau romilor au făcut festivalul mai viu, mai plin de emoții.

„Noi reprezentăm organizația țigănească și eu am îmbrăcat astăzi costum țigănesc. Noi am bucurat oamenii cu dansurile noastre, ale romilor, dar și orientale. Azi am adus mai multe tipuri de costume specifice îmbrăcămintei noastre și mai multe accesorii, bijuterii. Așteptăm cu nerăbdare să facem fotografii cu cei care vin”, ne zice Veronica.

Marele eveniment a găzduit, și în acest an, etniile care deja sunt o parte a Republicii Moldova și care aduc o doză de diversitate țării.

Foto: ZUGO/Evelina Camenșcic

Preluat de la: zugo.md