1-8-5.jpg

Până în prezent, Chișinăul păstrează o serie de mozaicuri din perioada sovietică. Acestea ascund poveștile unei întregi epoci, precum și măiestria și tehnica artiștilor locali. În acest articol vom vorbi despre panoul „Arta”, creat de pictorul Mihail Burea în anul 1974. Lucrarea înfățișează o mască de teatru, instrumente muzicale și alte motive creative, scrie ru.diez.md.

Mozaicul, executat în gama roșu, negru și auriu, cu elemente de galben, gri și alb, amintește de un covor național moldovenesc. Materialul principal utilizat în realizarea acestuia a fost smaltul (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale). Suprafața totală a lucrării este de aproximativ 230 de metri pătrați.

Inițial, panoul „Arta” a fost creat pentru a decora fațadele centrale și laterale ale sălii de cinema a Palatului Republican de Cultură al Sindicatelor din sectorul Râșcani al capitalei. În 2018, opera a fost demontată de pe fosta clădire a instituției și a fost conservată până în 2022, când s-a identificat noul său spațiu de amplasare. Astfel, noua locație a lucrării a devenit Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Valeriu Jabinschi, șef al Secției Pictură Murală la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a condus echipa de arhitecți și artiști care a executat restaurarea mozaicului. Costul total al proiectului a fost de aproximativ 8 milioane de lei.

La sfârșitul anului 2023, Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că mozaicul „Arta”, alături de altele amplasate pe clădirile din capitală, va fi inclus în Registrul monumentelor de for public de categoria B – monumente protejate de autoritățile locale. Totodată, în ianuarie 2024, Parlamentul Republicii Moldova a susținut includerea panoului în Registrul național al monumentelor de for public.

Autorul lucrării este artistul ucrainean Mihail Burea. El s-a născut în 1924 în orașul Lozova din regiunea Harkiv.

Artistul deține titlul de Maestru Emerit al Artelor din RSSM, iar mozaicurile sale au decorat case și clădiri din regiunea transnistreană, raioanele Orhei și Glodeni. Mai mult, unele dintre operele sale au fost demonstrate în mod repetat în multe orașe ale țării noastre, precum și în Bulgaria, Germania, Mongolia, Polonia, România, Ungaria, Japonia și alte țări.

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Preluat de la: diez.md