com.Macaresti-scaled.jpg
Picturi murale și graffiti dedicate egalității de gen și combaterii violenței față de fete și femei au fost realizate în localitățile Cornești (oraș), Cornești (sat), Costuleni, comuna Măcărești, comuna Mănoilești, Pârlița, Rădenii Vechi, Sculeni și Teșcureni, din raionul Ungheni.

Peste 130 de tineri și tinere din aceste localități, au participat la atelierele despre egalitate de gen și artă murală, prin care au abordat și ilustrat viziunea proprie despre egalitate de gen, stereotipurile cu care se confruntă, repartizarea egală a muncii casnice, eliminarea tuturor formelor de discriminare și violență împotriva femeilor și fetelor, participarea egală a fetelor și băieților în toate domeniile vieții. De asemenea, tinerii și tinerele au aflat despre istoria și evoluția picturilor murale, dar și diferența dintre artă murală și graffiti.

„Tinerii și tinerele au rămas încântate/încântați de aceste ateliere, de culorile și formele pe care au învățat să le aplice. Am simțit mult entuziasm și deschidere din partea lor. Foarte multe persoane ne-au mulțumit pentru aceste activități. În timp ce lucram asupra diferitor picturi murale, oamenii se opreau și ne urmăreau cu interes, alteori ne întrebau despre semnificația lor sau chiar își făceau poze. Sunt sigură că mesajele lăsate în localitățile lor îi vor sensibiliza și vor contribui la o conștientizare a urgenței și necesității de a aplica egalitatea de gen în viața de zi cu zi” a povestit, iZZY iZVNE (Inna Jeleascova), artistă din Republica Moldova, directoarea AO „Urban Spirit Family”, partenerul acestui proiect.

<!–

–> <!–

–>

„Ateliere au fost extrem de interesante pentru mine, am aflat multe lucruri noi, de exemplu, cum poți folosi arta ca instrument de promovare a egalității sau a temelor sociale. Noi am pictat în stația auto un spațiu în care să poți face poze în timp ce aștepți autobusul, și în același timp, să citești și să meditezi la mesajele însemnate acolo”, a spus Laura Secrieru din satul Costuleni.

Inițiativa de realizare a acestor picturi murale și graffiti face parte din proiectul EVA – „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF.

Preluat de la: diez.md