iPiccy-collage-5.jpg
Miros de pâine proaspătă, caldă, scoasă din cuptor, ecleruri crocante cu cremă savuroasă sau croasanți perfecți pentru o cafea de dimineață, toate aceste produse de panificație acum, în carantină, ne par inaccesibile, în special dacă nu le putem găti acasă. În cadrul materialelor din seria „Carantina din afara casei tale”, aducem mai aproape istoriile persoanelor care continuă să muncească în teritoriu pe timp de pandemie. În acest articol, vorbim cu Tatiana Motînga, directoarea de producere a companiei Granier. Tatiana ne spune cum compania s-a adaptat la noile realități, cum face față comenzilor, ce îi lipsește pe timp de carantină și de ce se trezește în fiecare zi la ora 5 dimineața.

Aromata și gustoasa poveste a companiei Granier începe acum șase ani, când Tatiana, împreună cu familia sa, a lansat o afacere ce are misiunea de a oferi consumatorilor deserturi și produse de panificație delicioase, iar de câteva luni și pâinică artizanală gătită pe bază de maia.

Carantina a schimbat în totalitate modul de muncă a angajaților și pe timp de pandemie a fost necesară sistarea activității tuturor magazinelor, opt la număr. Dar pentru că voia să îndulcească și să coloreze zilele mai grele de carantină, compania a lansat în premieră un serviciu de livrare.

„Ne-a luat câteva zile ca să punem la punct logistica. Astfel, dacă până la carantină puteai veni să savurezi un croasant, un cheesecake, o plăcintă cu o cafeluță la noi chiar și la 7 dimineața, acum lucrurile stau altfel. Lucrăm la producere, acolo unde acces au doar câțiva angajați. Comenzile se plasează online, pe granier.md, cu o zi înainte ori cel târziu până la ora 9 dimineața. Ulterior, facem totalurile, gătim produse proaspete, iar după-masă le livrăm cu grijă direct la ușă.”

Protecția pe timp de pandemie

Pe timp de pandemie, protecția se pune în capul mesei. Tatiana spune că pandemia nu a introdus multe reguli noi în ceea ce ține de protecție, deoarece în domeniul producerii deserturilor, panificației și a pâinii artizanale întotdeauna era prioritară dezinfectarea tuturor suprafețelor de câteva ori pe zi, la intervale mici. „Lucrăm cu mănuși, măști de protecție și utilizăm gelurile antiseptice pentru siguranța tuturor. Măsurăm temperatura fiecărui angajat de câteva ori pe zi pentru a ne convinge că totul e bine.”

Pentru că în această perioadă e importantă păstrarea distanței sociale și se pune accent pe minimizarea contactului cu cei din jur, șoferii companiei, care sunt însărcinați cu livrările, sunt echipați corespunzător și informați despre riscuri și normele de protecție. „Păstrăm distanța cu clientul. Produsele sunt livrate într-o boxă, aceasta se plasează la ușa clientului care ridică comanda din ea, ulterior curierul o preia.”

Cel mai anevoios în această perioadă, recunoaște Tatiana, este sentimentul constant de frică de a te infecta, chiar dacă respecți toate normele de securitate.

Topul produselor de patiserie cu care se alintă chișinăuienii pe timp de pandemie

Tatiana recunoaște că lista de preferințe a chișinăuienilor este destul de mare. Din acest motiv, le-a împărțit în trei categorii:

# deserturi solicitate: cheesecake-ul, eclerurile, tartaletele cu fructe, honey cake și napoleonul; 

# panificație: inele cu migdale, croasanții, plăcintele, foitajul cu fructe;

# pâinică: baghetele franceze, pâinea de secară cu in zdrobit, pâinicile borodino cu fructe și pâinea cu semințe de floarea soarelui.

„Îmi lipsesc rândurile interminabile la localurile noastre”

Tânăra face cu pasiune toate produsele de specialitate ale patiseriei, apreciază discuțiile cu clienții și îi place să îi uimească cu delicii noi, lucruri care îi lipsesc pe timp de carantină.

„Granier întotdeauna s-a putut bucura de rânduri interminabile, iar localurile noastre mereu erau pline cu doritori de a se delecta cu ceva gustos. Acum e altfel. Primim recenzii frumoase, story-uri, publicații despre noi, dar acele emoții pe care le simți direct când comunici și vezi persoana nu sunt. Îmi lipsește echipa mea care numără peste 160 de angajați care ajungeau la 5-6 dimineața la muncă pentru a pregăti totul cald și gustos și sunt multe alte momente pe care viața virtuală nu le poate înlocui.”

Acum, pe lângă livrări, compania pune accent pe mobilizare. „Am fost primii care au venit cu prânzuri și dejunuri pentru medici, acum și pentru polițiști. Suntem afectați de tot ce se întâmplă. Decizia de a veni cu aceste ajutoare a fost luată la miez de noapte, pe atunci încă nu făceam livrări.”

Prin urmare, a doua zi, Tatiana s-a trezit la 5 dimineața și a mers la producere, unde a gătit peste 140 de plăcințele și pâine proaspătă pe maia pentru medici. „Ulterior, am revenit la ei și am continuat susținerea, deși suntem unul dintre domeniile cele mai afectate acum, e important să ne susținem, iar săptămâna trecută am mers și la polițiști și carabinieri, cei care lucrează non-stop în prima linie în timpul acestei pandemii. Sperăm că măcar câtuși de puțin am reușit să le transmitem un mesaj că nu sunt singuri.”

O zi din timpul pandemiei

O zi ordinară din timpul carantinei la Tatiana începe la 5-6 dimineața, când se trezește să gătească pentru copii și soț. După care își pune mănușile și masca, urcă în mașină și pleacă la muncă. „Ajunsă acolo, dezinfectez din nou totul, iau hainele de schimb, îmbrac altă mască, căciulița, mănușile și mă apuc de treabă. Dezinfectez suprafețele și aștept totalurile de la colegii mei cu produsele ce trebuiesc gătite în acea zi. După aia, urmează câteva ore în care se pregătesc produsele comandate, le împachetăm, verificăm totul și le transmit curierilor noștri pentru a fi livrate.”

După ce procesul de gătire a fost finalizat, Tatiana spală și dezinfectează din nou totul și urcă la biroul de la etajul doi, acolo unde se iau toate deciziile tehnice. „Fac planul pentru următoarea zi, discut cu colegii despre ce e nevoie de făcut sau de îmbunătățit și fiecare își ia sarcinile sale. După, plec acasă la copii, dar în drum spre ei citesc și vizualizez cu drag mesajele venite de la clienții care deja și-au primit comenzile.”

Primul lucru pe care îl face odată ajunsă acasă este, evident, dezinfectarea: „Sunt obsedată la acest capitol”. Apoi gătește cina pentru cei de acasă. „După masă, stau la povești cu copiii și soțul, mai facem activități și ziua a luat sfârșit.”

„Când se va termina carantina voi…”

Chiar dacă toți ai casei sunt sub un acoperiș, Tatiana spune că încearcă să păstreze o distanță. „Cât de greu ar fi și asta, pentru că mama e la lucru, interacționează cu mai multe persoane, chiar dacă le verificăm starea de sănătate foarte des. Cu părinții și rudele comunicăm doar online.” Acum, cel mai mare dor îl are pentru îmbrățișările cu cei dragi. „Când se va termina carantina, îi voi cuprinde strâns de tot.”

Totuși, carantina are și plusurile ei – tânăra are timp pentru experimente în bucătărie. „Am timp pentru a testa noi produse, pentru a pregăti în liniște colecția de Paști. Până acum eram într-o continuă activitate și mereu nu ajungea timp pentru ceva, acum timpul e darnic cu noi.”

Preluat de la: diez.md