Atunci când manifestaţi semne sau simptome ale unei boli cu transmitere sexuală (BTS) este cazul să vă prezentaţi de urgenţă pentru un consult  la medicul dermato-venerolog. Despre semnele şi simptomele frecvente ne vorbeşte prof. Dr. George-Sorin Ţiplică, şeful secţiei clinice dermatologie 2 – Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila – Bucureşti.

Semnele şi simptomele care pot semnala o boală cu transmitere sexuală nu sunt evidente în toate cazurile.
”Simptomele infecţiilor cu transmitere sexuală nu sunt întotdeauna evidente, de aceea pot trece neobservate până când apar complicaţii sau este diagnosticat un partener”, explică prof. Dr. George-Sorin Ţiplică.

Unde apar de obicei primele semne?

Unele semne şi simptome se localizează la nivelul organelor genitale ”Cele mai frecvente semne şi simptome care pot indica o boală cu transmitere sexuală sunt cele localizate la locul contactului sexual (cel mai frecvent la nivel genital).” completează medicul.

<!–

Formul de quiz

–>

Senzaţia de mâncărime, dar şi durerea la nivelul organelor genitale – semne şi simptome ale BTS

”Pacientul poate acuza senzaţie de arsură, mâncărime locală sau chiar dureri. De asemenea poate fi perceput un miros particular, neplăcut. Se pot observa secreţii anormale vaginale sau uretrale sau modificări precum înroşirea şi umflarea zonei afectate sau eroziuni locale” explică prof. Dr. George-Sorin Ţiplică.

În unele momente simptomele se pot accentua.

”Atenţie la semne şi simptome. Manifestările se accentuează de obicei la urinare sau la iniţierea unui contact sexual” a mai precizat şeful secţiei clinice dermatologie 2 – Spitalul Clinic Colentina.

Atenţie, în contextul pandemiei de coronavirus, accesul la medici este mai dificil. Pentru problemele care nu suportă amânare, faceţi programări telefonice la medici şi spuneţi toate simptomele înainte. Menţionaţi şi dacă v-aţi întors recent din zone cu transmitere extinsă coronavirus sau  dacă aţi intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu coronavirus. Conform informaţiilor de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile iată simptomele pe care un pacient cu coronavirus le are –

”Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel puţin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiraţiei – respiraţie dificilă) şi fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic şi cu istoric de călătorie sau şedere în zona ROŞIE sau zona GALBENĂ cu transmitere a COVID-19, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.”

Preluat de la: csid.ro