tr.jpg
Alba Carreres este o tânără din Spania, care a pus sub semn de întrebare verdicitatea unui articol din ziarul local „La Vanguardia” și a hotărât să verficie faptele enunțate în el. În articol se vorbea despre o jurnalistă rusoaică, care își făcuse fotografii în magazinele cu haine de lux și concluzionase că multe dintre ele au oglinzi care au fost manipulate ca să le facă pe cliente să pară mai slabe. 

Tânăra are 27 de ani și spune că e mulțumită de corpul ei. Alba are statură medie și poartă haine de mărime medie. „Mi se pare absurd ca marile branduri de haine să mă fi păcălit în toți acești 27 de ani fără să-mi dau seama. Oare oglinda să fie de vină pentru pantalonii ăia de la Zara care îmi veneau perfect în magazin, dar acasă îmi făceau picioarele să arate ca niște cârnați? Dacă e doar un zvon tâmpit? Dacă jurnalista rusoaică a mințit?”.

changing-room-mirrors-weird-body-image-876-body-image-1461582274

Pentru a înțelege dacă magazinele într-adevăr își păcălesc clienții, tânăra și-a făcut o fotografie acasă, pe care urma să o compare cu cele din cabinele de probă. Drept țintă tânăra a ales mai multe magazine din mall-urile Barcelonei.

ber

A început cu Bershka, magazin cunoscut în Spania mai mult pentru muzica de căcat care răbufnește din boxe decât pentru marfa pe care o are la vânzare. „Lumina din cabina de probă era gălbuie și erau atâtea umbre încât am ajuns să arăt ca o pictură de Caravaggio”, spune tânăra.

„Reflectorul de pe decolteu îmi crea umbre deasupra burții, ceea ce îmi făcea talia să pară mai mică. Picioarele îmi păreau mai suple, capul mai mare. În scris, sună ca o prințesă Disney, dar nu asta era realitatea din cabina de probă.”

lefties

A doua oprire a fost în Lefties, alt magazin din centru. Camera de probă avea draperii roșii, ceea ce o făcea să pară sofisticată și senzuală. „Mă simțeam ca într-un budoar. Lumina accentua fiecare cută de pe pantalonii mei și-mi făcea hainele să pară mai largi. Arăta toate imperfecțiunile ținutei și-mi făcea mâna să pară ca o gheară. Și n-am gheare în realitate.”

stra

„În următorul magazin, Stradivarius, mirosul era copleșitor. La fel și pieptul meu enorm din oglindă. Aveam un reflector special pentru decolteu. Pentru prima oară în viața mea am știut cum se simt fetele care au sâni mari și coapse mici. Chestia asta m-a făcut să am chef să-mi cumpăr toate lucrurile din magazin, așa că mă bucur că nu am sâni mari și coapse mici în viața reală, pentru că aș fi lefteră.”

li1

„Apoi am intrat într-un magazin de lenjerie intimă. Lumina era intimă și drăguță, dar nu mă avantaja prea mult. Mi-a plăcut rama portocalie din jurul oglinzii, dar în scurt timp mi-am dat seama că păream mai masivă și mai dubioasă, ca și cum mi s-ar fi lungit partea de sus și s-ar fi scurtat partea de jos.”

li2

„În Oysho – un alt magazin de lenjerie – am descoperit că, în lumina potrivită, fața mea poate semăna cu cea a lui Michael Jackson în ultimii lui ani de viață.”

zara

„În Zara, lumina discretă mi-a făcut fața să arate ca cea a unei păpuși de porțelan, ceea ce e întotdeauna un avantaj. Erau oglinzi în toate colțurile cabinei de probă, ceea ce mă făcea să par mai slabă. De oriunde stăteam, mă vedeam mai slabă. M-am simțit minunat, ce pot să zic.”

pb

„La Pull & Bear, lumina îmi făcea fața palidă și imaculată, de zici că eram pe un panou publicitar, într-o minunată reclamă la parfum. Și burtica îmi dispăruse. Unde mi-a dispărut burtica? În zona crepusculară?”

hm

„În niciun caz la H & M, pentru că și acolo lipsea. Am nevoie de oglinda asta în dormitor. Nu doar că nu aveam burtă, ci aveam și pieptul mai tare, picioarele mai puternice. Aveam tenul unei adolescente. Doamne, nu-mi mai venea să plec de acolo!”

1

La Springfield pielea autoarei era mai fină și mai bronzată decât este în realitate. „Mă uitam în oglindă la o versiune mai atrăgătoare și mai sănătoasă a mea. Era doar datorită luminilor și oglinzilor. Dar totuși, nu se poate spune că nu eram eu.”

el

Următoarea țintă era El Corte Inglès – cel mai mare lanț de malluri din Europa. Acolo tânăra arăta mult mai slabă. „Deși cabina în sine era urâtă și sărăcăcioasă, era clar că oglinda avea un truc. Sunt absolut sigură că nu așa arată corpul meu”, scrie vice.

top

„În Topshop, blugii îmi veneau mult mai bine decât îmi vin, de fapt. Lumina suavă care venea de sus îmi lumina fruntea și pomeții. Culorile deschise erau accentuate și ieșeau în evidență față de culorile reci, care păreau mai întunecate.”

Simțindu-se înșelată și dezamăgită, Alba l-a sunat pe Raimon Margalef, reprezentant legal al Uniunii Consumatorilor din Catalonia, ca să afle ce pot face clienții în această privință. Reprezentatul i-a spus că poate declara într-o plângere, că magazinele, într-un mod intenționat o prezintă într-o lumină mai bună. „Dar n-o să primești vreo compensație. Compania s-ar putea să plătească o amendă. Mai e și posibilitatea să le intentezi proces, dacă poți găsi un expert care să argumenteze că oglinda le cauzează clienților daune emoționale”, a mai explicat el.

Cum e dificil și costisitor să intentezi proces, probabil că majoritatea consumatorilor nu vor face asta. În schimb, se vor simți ușor dezamăgiți când vor ajunge acasă și se vor vedea într-o altă lumină.

Preluat de la: diez.md