1498386613275.jpg

„Locul acesta contează” este o campanie care promovează păstrarea locurilor istorice ale țării noastre, iar pe parcursul activității sale a reunit conacuri, vile urbane, mori de vânt și multe alte edificii importante pentru istoria Republicii Moldova.

Ultimele locuri care au fost incluse în listă sunt fosta fabrică de bere, casa individuală a geografului T. Porucic și o veche casă boierească.

Prima fabrică de bere din țară. Clădirile fostei Fabrici de bere „Bohemia” își încep istoria în vara anului 1859, când mama și sora arhitectului Alexandru Bernardazzi, cumpără o casă de locuit și o curte, între străzile Podoliei, strada Bucureşti de astăzi, şi Meşceanskaia (în prezent, Sfatul Ţării). Conform testamentului lui Bernardazzi, din 1874, o parte a proprietăţii imobiliare cu fabrica de bere în trei niveluri, împreună cu alte construcţii, trece în proprietatea Ecaterinei-Matilda Ţigler, născută Bernardazzi.

La 27 mai 1897 a avut loc deschiderea fabricii de bere, însă  în 1890 uzina dă faliment și trece în proprietatea băncii municipale.  În 1897 este cumpărată de către Ide Schpirt, care a ridicat o casă deasupra unui beci din piatră. Casa avea patru camere şi o bucătărie, servind drept bază pentru viitoarea fabrică de bere. 

Între anii 1908-1909, în cadrul fabricii lui Schpirt lucrau 18 oameni, iar după război și până în 1971 aceasta era unica fabrică de bere din Chișinău.

Casa Individuală a Gegrafului Teodor Porucic. Istoria începe în august 1887, când Negustorul Andrei Ivanovici Manikov a vândut soţiei sale, Carolina, o casă din piatră cumpărată de el de la licitaţia publică din 1875.

La începutul secolului al XX-lea aceasta deja îi aparținea lui Boris Porucic, tatăl savantului Teodor Porucic. Atunci locuința dispunea de 10 camere, situate la un singur  nivel.

În prezent, arhitectura locului s-a păstrat relativ neschimbată cu faţada asimetrică, cu şase axe compoziţionale, dintre care cinci sunt goluri de ferestre şi una de uşă, ferestrele alungite pe verticală și intrarea, care conține un fronton triunghiular.

Vechea casă boierească, acum un local nou. La adresa str. Mihai Eminescu 30, a început istoria unei clădiri importante. La început a fost o casă boierească, iar mai apoi școala muzicală. Însă în prezent, aici se află magazinul de decorațiuni pentru casă „Eclair – Home Decor & Life Style Shop”.

„Am încercat să păstram nota clasică prin design-ul care l-am ales dar și prin atmosfera din interior, în care sună muzică jazz. Mai este conceptual prin faptul că vrem să promovăm cultura și arta, de aceea vom avea și o mică galerie de picturi.”, povestesc proprietarii clădirii.

Participă și tu la proiect și ajută la păstrarea locurilor care contează!

CITEȘTE ȘI: foto | #LoculAcestaContează: 3 conacuri superbe din Moldova istoria cărora merită s-o cunoști

foto | Locuri istorice pe lângă care trecem zilnic. Află istoria a 3 vile urbane din Chișinău

Preluat de la: Zugo.md