1478271059623.jpg

Asociația Obștească „Fumători responsabili”, în colaborare cu Centrul Internațional Antidrog Moldova, a organizat astăzi, 4 noiembrie, o lecție publică în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, unde a vorbit cu toți cei interesați despre legea antitutun și despre efectele sale în societate, notează ZUGO.

În opinia Asociației „Fumători responsabili”, odată ce 35% din populația țării este fumătoare, legea antitutun trebuie făcută logic.

„Pentru ca să fie clar, asociația noastră nu promovează fumatul și vânzarea țigărilor, ci un mod sănătos de viață, sportul, dar, totodată, apără drepturile consumatorilor de tutun. Am întaintat o petiție prin care vrem să cerem schimbarea a trei puncte din lege: să se creeze zone special amenajate pentru fumatori, să se anuleze ideea de a fuma la 10 m, să se permită fumatul la terase. Legea trebuie să fie mai logică, mai clară pentru ca să putem apăra ambele categorii de oameni”, a spus Artiom Ursoi, reprezentat al Asociației „Fumători responsabili”.

„În Moldova există peste 100.000 de consumatori de droguri, cifra de afacere fiind de 12 milioane de lei zilnic. O dată ce oamenii consumă o țigară, ei sunt predispuși să consume și alte tipuri de droguri, aflându-se în anumite contexte”, le-a explicat celor prezenți Sergiu Bulat, sepcialist de la Centrul Internațional Antidrog Moldova.

Pentru a clarifica unele neclarități, printre invitați a fost și Inga Albu, jurist, specialist pe legea antitutun. „Legea antitutun reglementează activități a controlului tutunului, iar controlul lui este un mecanism regulator de către stat trezind minimalizarea daunelor cauzate de consumarea tutunului și nu numai. Statul a elaborat-o pentru a proteja sănătatea populației”, a explicat aceasta.

Ion Rață, student în anul II la Facultatea de Drept din cadrul ULIM, este de părere că pentru a reduce numărul de fumători din țară, trebuie să apelăm la metoda constrângerii. „Constrângerea este soluția. Juriștii au o vorbă, ce nu poate fi lichidat, trebuie constrâns. De exemplu, uzinele trebuie să aibă așa impozitie mari, încât pachetul de țigări să nu fie de 20 de lei, dar de 200, pentru a lichida mai mulți fumători”, a spus acesta.

Concluzia la care cei prezenți au ajuns este că partea populației care fumează nu poate fi ignorată. Totuși, aceștia trebuie să fumeze responsabil, fără a aduce daune societății. Amintim că la 31 mai 2016, au intrat în vigoare prevederile Legii privind controlul tutunului, care țin de reglementarea fumatului în spațiul public.

 

Preluat de la: Zugo.md