protest-1.jpg
La Tallinn, un grup de activiști și activiste protestează pentru a treia zi în fața Ambasadei Rusiei în Estonia, împotriva agresiunii și a zecilor de abuzuri sexuale ale armatei ruse asupra femeilor și copiilor din teritoriile ucrainene aflate sub ocupația rusă.

„Soldații ruși violează și ucid femei și copii nevinovați în Ucraina. Oamenii care susțin acest război, susțin astfel crimele de război, atrocitățile flagrante sunt și ei înșiși complici la aceste acte. Acesta este mesajul nostru către susținătorii regimului Putin”, au declarat organizatorii evenimentului.

De la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, activiștii din diverse țări protestează împotriva agresiunii ruse. Cele mai recente proteste memorabile au avut loc în Budapesta, Vilnius și alte orașe.

Amintim că Liudmâla Denisova, avocata poporului din Ucraina, a anunțat că soldaţii ruşi au violat un grup de femei și fete din Bucea timp de 25 de zile, iar nouă dintre ele sunt acum însărcinate.

Într-un comentariu pentru The New York Times, Denisova a descris cazul unui grup de fete și femei ținut de trupele ruse în subsolul unei case din Bucea timp de 25 de zile. Potrivit acesteia, nouă dintre femeile ținute captive sunt acum însărcinate.

Mai târziu, au fost denunțate și alte cazuri de abuzuri sexuale în raport cu minorii ucraineni.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md