freediving-1.jpg

Violeta Ciuprin este una dintre moldovenii care preferă să cunoască lumea prin călătorii. Timp de trei ani și jumătate, ea a reușit să viziteze 47 de țări ale lumii. Și dacă tot are în sânge economiile, a izbutit să identifice și o serie de modalități prin care să-și păstreze banii în portofel. Îți povestesc prin ce aventuri a trecut Violeta și cum a reușit să-și realizeze visurile cu ajutorul unui buget modest.

Spiritul ei de aventurieră l-a moștenit de la părinți. Aceștia, în ciuda regulilor impuse de cotidian, mereu reușeau să găsească timp pentru o încă o călătorie cu copiii lor.

„Deși aveau un program aglomerat și lucrau nonstop, își rezervau întotdeauna o săptămână pe an pentru vacanță. Ne încărcau în mașină, pe noi – cei trei copii, și mergeam în călătorii cu mașina în Ucraina, Grecia sau Turcia.”

Primele voiajuri cu familia ale Violetei au fost în Crimeea, Ucraina, la mare. Momentele cu familia le-a păstrat mult timp în inimă, asociind acest sentiment al fericirii cu călătoriile. La prima ocazie apărută, Violeta a început să călătorească în format solo plină de încredere.

Avea 18 ani când a vizitat prima țară. Totul s-a întâmplat când și-a început studiile în Bulgaria.

„Aveam oportunitatea să particip la schimburi de experiență în Belgia și SUA. Astfel, fiind studentă cu visuri mari, dar bani puțini, am început să economisesc alegând să stau în hosteluri în loc de hoteluri scumpe. De asemenea, locuiam la prietenii pe care îi întâlneam în călătorii și optam să mă deplasez cu autobuzul în loc de avion.”

Când învăța în Statele Unite ale Americii datorită schimbului de experiență, a ajuns să călătorească în Detroit, fără să știe că este unul dintre cele mai periculoase orașe din lume. A avut norocul să întâlnească o persoană locală care i-a arătat zona și a protejat-o de eventualele pericole. Astfel, prima ei călătorie solo i-a oferit cele mai bune lecții de viață.

„Datorită experienței din Detroit, am învățat cum să călătoresc mai inteligent și să fiu conștientă de ceea ce se întâmplă în jurul meu, fără să atrag o atenție nedorită asupra mea.”

Anii indicați în pașaport nu au făcut-o niciodată să se simtă blocată în interior. Mereu a avut curajul să călătorească, iar pe cei care doresc să înceapă să călătorească și ei, tânăra le sugerează să înceapă cu ceva mic. Spre exemplu, să viziteze un oraș necunoscut din apropiere, în care să ajungi cu ajutorul transportul public.

„Cu fiecare călătorie, încrederea în sine crește și totul devine mai ușor. Dacă persistă frica de a călători, există numeroase programe internaționale care acoperă parțial sau integral costurile, cum ar fi Aupair, Erasmus, schimburi de experiență, Worldpackers, Workaway, Work and Travel etc.”

Aici descoperă ce poate face un tânăr într-un sat turistic din Moldova.

Moldoveanca a călătorit în întreaga lume, izbutind să-și realizeze multe dorințe de pe bucket list: a admirat aurora boreală în orașul Tromsø din Norvegia, a zburat cu elicopterul deasupra Marelui Canion din SUA la apus, a sărit cu parașuta în Algarve din districtul Faro, sudul Portugaliei, a participat la carnavalul din Rio de Janeiro din Brazilia, a fost la Campionatul Mondial de Fotbal în Doha, capitala Quatrului etc.

„Fiecare experiență continuă să mă facă și mai curioasă despre lumea înconjurătoare. Astfel, adaug mereu câte ceva nou în lista mea de dorințe, pe care tind să o îndeplinesc.”

Aici citește despre cum la Cahul localnicii au văzut o auroră boreală. Explicația acestui fenomen mai neobișnuit pentru țara noastră o găsești aici.

Freediving-ul este unul dintre activitățile din lista de dorințe ale Violetei. Experiența a cucerit-o, înțelegând că acest sport într-adevăr este unul de introspectivă¹.

„Datorită faptului că am vrut să fac freediving, am învățat despre anatomia corpului, despre schimbările care se produc în organismul uman la adâncimi mari și tehnicile speciale de inspirație pentru obținerea unui calm mental. În două zile de antrenament, atunci când a trebuit să mă scufund la 20 de metri adâncime dintr-o singură răsuflare, am învățat să-mi concentrez atenția asupra momentului prezent, un lucru foarte important în freediving. Se atrage o așa de multă atenție asupra freediving-ului, deoarece la coborâre trebuie să urmărești frânghia, altfel nu poți echilibra presiunea.”

Violeta își reamintește că atunci a învățat cât de important este calmul mental pentru obținerea lucrurilor pe care le dorești. De atunci, în orice moment când simte că gândurile ei fug la stânga și dreapta, utilizează metodele de răsuflare ca să revină în prezent mult mai ușor.

Atunci când călătorești, dificultățile pot apărea ca ghioceii primăvara. Momentan, tânăra are în lista sa de călătorii până la 47 de țări pe care le-a vizitat, dar cel mai greu i-a fost în Barcelona, Budapesta și Sao Paulo, unde a rămas fără telefon, carduri bancare și pașaport.

„În martie 2023, în Sao Paulo din Brazilia mi-a fost furat telefonul chiar din mână. În următoarele trei țări a trebuit să călătoresc fără telefon, folosind doar laptopul și orice conexiune Wi Fi disponibilă. Totuși, experiența m-a învățat să găsesc soluții în orice situație neplăcută, să am încredere în propriile forțe și să înțeleg că indiferent unde te afli în lume, întâlnești oameni cu inimă mare, dispuși să te ajute și să te susțină.”

Violeta își aduce aminte cum s-a îndrăgostit de Bali. Ea a fost cucerită de faptul că întreaga insulă mirosea a diverse arome, iar tradițiile din regiune au fost păstrate cu grijă. A rămas impresionată de religia din zonă – hinduism –, în special de ritualurile pe care le propagă, așa precum așezarea ofrandelor pe stradă, realizate din tămâie, frangipani², orez, dulciuri și multe altele.

„Balinezii oferă daruri pentru a-și arăta recunoștința față de zei și de lucrurile pe care le au, în speranța unui viitor mai prosper. Astfel, ofrandele balineze pot fi găsite pe întreaga insulă, nu doar la locurile sacre, precum templele.”

În timpul călătoriilor sale, tânăra frecvent se inspiră de la oamenii pe care îi cunoaște. Ea povestește cum odată a întâlnit un băiat care a alergat un semimaraton pe gheață, desculț și doar în pantaloni scurți la o temperatură de –20 °C în orașul Tromsø din Norvegia, pentru susținerea veganismului.

„Istoria lui m-a învățat că atunci când crezi cu tărie în ceva, orice provocare devine mai ușoară și nimic nu te poate opri, nici frigul, nici fricile și nici părerile altora.”

Pe tânără a surprins-o Indonezia. A evitat să o viziteze din cauza invaziei așa-numiților turiști care vin aici pentru conținut, dar nu pentru călătoria însăși și pentru a cunoaște într-adevăr țara. Totuși, i-a călcat țărmurile și a înțeles că realitatea diferă.

„Când am ajuns în Bali, am simțit o primire călduroasă din partea localnicilor, cu care m-am împrietenit din primele zile. Acest lucru iarăși m-a convins că prejudecățile noastre, care ne opresc din dezvoltare, pot fi distruse în câteva secunde, doar dacă suntem pregătiți la schimbare și dacă primim cu brațele deschise lumea din jur.”

O călătorie în străinătate poate deveni un profesor bun. Tânăra a subliniat faptul că datorită călătoriilor s-a eliberat de frici și prejudecăți, realizând că, în esență, toți oamenii sunt la fel.

„Societatea ne învață să ne temem de străini și să urâm diferențele, dar călătoriile m-au învățat să văd dincolo de aceste bariere. Ele au devenit terapia mea, iar prin cunoașterea unor oameni diverși și a învățăturilor preluate de la fiecare am reînnoit legătura cu copilul din mine și am depășit toate insecuritățile pe care le purtam cu mine de mică.

Am învățat să nu judec oamenii după aparențe și să am încredere în mine, dar și în bunătatea umană. Fiecare călătorie a contribuit la creșterea mea personală, iar întâlnirile cu oamenii din întreaga lume mi-au deschis ochii și inima. La fel, am învățat să fiu deschisă la noi culturi și să mă adaptez la schimbări, dobândind astfel o inteligență emoțională și o perspectivă mai amplă asupra vieții.”

Unul dintre cele mai amuzante momente din voiajele sale este că majoritatea oamenilor pe care îi întâlnește nu au auzit niciodată de Moldova, iar ea este prima persoană moldoveancă pe care o cunosc.

„Asta mă face mândră să reprezint țara mea natală, să le povestesc despre frumusețile ei, despre pădurile virgine, despre mănăstirile vechi, despre vinul moldovenesc, despre băștinașii cu inima mare, despre mâncare tradițională și obiceiuri, invitându-i să o viziteze cât mai curând.”

Violeta crede cu desăvârșire că orice persoană poate vizita locurile pe care și le dorește cu un buget mic, dar totul este în funcție de nivelul de confort pe care îl caută persoana.

„Ceea ce îi oprește din călătorii pe mulți oameni este frica de străini, un lucru ce suntem învățați de mici. Un sfat pe care îl dau persoanelor de fiecare dată este să lase la o parte ideea că străinii sunt răi și să renunțe la frica de a face cunoștință cu oameni noi. Fiecare întâlnire oferă oportunități de creștere personală și oricine poate deveni un prieten pe viață sau un partener de călătorie în viitor.”

După aproape patru ani intensivi de călătorii, tânăra s-a stabilit în sudul Thailandei, pe insula Koh Tao, unde practică muay thai și planifică să devină Scuba Dive Master.

„Trăiesc viața liniștit pe o insulă în mijlocul oceanului, departe de jobul meu din Londra și de așteptările societății. Aici am cunoscut conceptul de «sabai sabai», un termen thailandez folosit pentru a descrie o stare de liniște și binecuvântare fără griji, pe care l-am învățat să-l practic zi de zi.”

La fel, tânăra a pornit un canal de YouTubeTravel with Violeta –, unde își împărtășește experiența din călătorii, demonstrând că nu este atât de dificil să călătorești de una singură. Dorința ei este să inspire cât mai mulți oameni să treacă peste fricile interioare și să înceapă o călătorie spre autocunoaștere.

În spiritul acestei istorii, vă reamintesc de un cântec iconic al muzicianului hawaiian Israel Kamakawiwoʻole.

Pace în suflet!

Aici găsiți pagina de Instagram a Violetei Ciuprin, unde puteți urmări aventurile din călătoriile ei.

¹ Observare și interpretare a propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale.

² O floare tropicala din regiune.

Preluat de la: diez.md