electrick-truck.jpg
Compania germană, Daimler AG, testează în Europa o flotă de camioane electrice echipate cu un sistem computerizat numit Highway Pilot, care în cele din urmă va face posibil transportul de marfă în mod complet automatizat.

Fără pauze pentru odihna şoferilor, camioanele echipate cu sistemul computerizat dezvoltat de Daimler vor putea acoperi distanţe considerabile fără oprire şi cu risc diminuat de accidente produse din cauza oboselii sau neatenţiei, totodată respectând termene de livrare mai scurte pentru marfa transportată, scrie go4it.ro.

electrick-truck-1

Porţiunea de autostradă electrificată are o lungime de numai 10km, rolul acesteia fiind de a demonstra mai întâi că proiectul este viabil. Cât despre vehiculele folosite, acestea folosesc un sistem de propulsie hibridă diesel-electric, comutând automat în modul potrivit pentru traseul de drum străbătut. În modul electric, viteza de deplasare este limitată la 90 km/oră, avantajele fiind costul redus şi oprirea emisiilor diesel. Potrivit dezvoltatorului Siemens, economiile cu combustibilul pot ajunge la 20000 euro pentru fiecare 100000 km străbătuţi în modul electric.

Deşi actualele camioane prototip sunt modele hibride diesel-electric, este posibil ca odată cu extinderea traseului electrificat zonele rămase neacoperite să fie parcurse cu ajutorul acumulatorilor, încărcaţi din mers atunci când pantograful este conectat.

Totuşi, legislaţia europeană şi limitări tehnice ale sistemului pentru condus autonom impun prezenţa unui şofer, gata să intervină în situaţiile ceva mai complexe.

 

Preluat de la: diez.md