IMG_3346.jpg
Oaspeții care ne vizitează țara, îndeosebi Chișinăul, pot să se înscrie (gratuit) la Free Tour ChișinăuFree Tour Chișinău pentru a face cunoștință cu cele mai renumite și populare locuri din Capitală. Aceștia sunt conduși de ghizi care le oferă cea mai atractivă și interesantă informație despre clădirile și parcurile din oraș. Reporterul #diez a fost la un tur de acest gen și vă povestește cum se desfășoară această excursie.

Free Tour Chișinău este gratuit, nu se solicită nicio taxă de participare. Există o lege nescrisă care spune că dacă turistul dorește să remunereze ghidul pentru efortul depus, acesta o face benevol cu un leu, cu cinci lei sau cu zece. Tururile sunt organizate de doi ghizi Irina și Cristi. Aceștia își dedic timpul lor liber turiștilor care se află în Chișinău și doresc să cunoască mai multe lucruri despre acest oraș.

La excursia la care eu am venit am cunoscut-o pe Irina. Ea mi-a spus că face asta din pasiune. Îi place să organizeze astfel de excursii pentru turiști, deoarece cunoaște mulți oameni noi, discută cu aceștia și le povestește despre Chișinău. Cel mai mare grup pe care l-a condus era constituit din 22 de tineri din Olanda. Irina mai adaugă că cei mai mulți turiști vin din Germania. „Sunt situații când la Free Tour Chișinău vin oameni prin recomandările prietenilor sau a rudelor care au reușit deja să viziteze Chișinăul cu ajutorul nostru”, spune Irina.

„Ne străduim să schimbăm itinerarul în funcție de preferințele turiștilor. De asemenea, le recomandăm alte locuri pe care ei pot să le viziteze de sine stătător, pentru că nu reușim să mergem în timpul turului. Excursia durează aproximativ două ore și uneori este obositor”, povestește Irina.

Ne-am întâlnit la ora 18:00 lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. La această excursie au venit două turiste, Katelyn din San Francisco și Karen din Hong Kong.

IMG_3356

Irina a ținut să le povestească despre Ștefan cel Mare, ce reprezintă el pentru istoria noastră, a povestit despre bătăliile duse împotriva Imperiului Otoman, Regatului Polonez și Regatul Ungariei, dar și multe alte curiozități despre domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare.

IMG_3341

IMG_3350

Ulterior ne-am deplasat la Teatrul Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu”,apoi în fața Parlamentului și Președinției. Irina le-a povestit despre evenimentele care au avut loc în aprilie 2009, le-a descifrat semnificația stemei de stat și a culorilor drapelului Republicii Moldova.

IMG_3370

Ne-am mutat puțin la umbră, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. Inițial ne-am oprit lână Cafeneaua Guguță. Turistele știau despre personajul Guguță și despre faimoasa sa cușmă. Mai mult, Irina le-a sugerat să guste și tradiționalul desert „Cușma lui Guguță”.

IMG_3387

IMG_3392

Turistele au apreciat arhitectura Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Sala cu Orgă și cea a Primăriei. La sfârșitul excursiei Irina le-a arătat pe hartă ce alte locuri frumoase din Chișinău se le viziteze în următoarea zi.

IMG_3412

Katelyn a rămas impresionată de această excursie. A spus că a venit în Moldova pe trei zile și că urmează să revină la noi în țară în viitor.

IMG_3339

Karen planifică să rămână în țară timp de șase zile. I-a plăcut foarte mult cum arată clădirea Parlamentului și Parcul „Ștefan cel Mare”. Cu ceva timp în urmă a vizitat și Circul. A rămas profund impresionată de felul cum arată această clădire. „Din păcate circul a fost abandonat. De asemenea, am reuști să gust zeama și plăcintele tradiționale moldovenești. Mi-au plăcut enorm. Totodată, Chișinăul îmi pare un oraș liniștit în comparație cu Hong Kongul, acolo unde locuiesc circa 7 milioane de oameni. Aici foarte rar poți întâlni mulți oameni pe stradă”, povestește Karen.

IMG_3346

Începând cu luna ianuarie până în prezent circa 200 de vizitatori au participat la excursiile Free Tour Chișinău.

Cei mai mulți turiști care ne-au vizitat provin din așa țări precum:

#1. Germania

#2. Spania

#3. Marea Britanie

#4. USA

#5. Italia.

De asemenea, au fost și din Japonia, Australia, Argentina, Peru, Iordania, Vanuatu, Uruguay și India.

Dacă aveți prieteni care intenționează să vină în Moldova, le puteți sugera să contacteze ghizii de la Free Tour ChișinăuCu certitudine vor cunoaște foarte multe curiozități despre orașul nostru și vor rămâne impresionați de istoria captivantă despre care mulți dintre noi nu o cunosc.

Preluat de la: diez.md