1531063464330.jpg

Într-o epocă în care toți stau cu ochii în telefoane și cărți electronice, bibliotecile sunt tot mai puțin vizitate. Cu toate acestea, ele rămân a fi adevărate bijuterii datorită arhitecturii lor, dar și a milioanelor de volume pe care le adăpostesc.

Dacă sunteți un iubitor de lectură sau un călător ce-și dorește să descopere noi locuri, am pregătit o listă din 7 biblioteci pe care le puteți vizita. Vedeți mai jos care sunt acestea.

San Lorenzo de El Escorial, Spania

Situată în reședința regală ridicată la porunca unuia dintre cei mai puternici monarhi spanioli, Filip al II-lea, biblioteca din San Lorenzo de El Escorial, Spania este una dintre cele mai impresionante edificii de acest gen din lume. Piatra de temelie a celui mai important monument arhitectonic al Renașterii spaniole a fost așezată pe 23 aprilie 1563 de către Juan Bautista de Toledo, însă impunătoarea reședință regală, care cuprinde pe lângă bibliotecă, o mănăstire, o biserică, un panteon al regilor spanioli și un muzeu, a fost finalizată în 1584 de ucenicul acestuia, Juan de Herrera. Monarhul Filip al II-lea a donat bibliotecii El Escorial colecția sa personală de manuscrise și a achiziționat și donat cele mai importante cărți ale culturii occidentale de la acea vreme. Podelele de marmură, rafturile din lemn cioplit, proiectate de unul dintre celebrii arhitecți spanioli (Juan de Herrera) și frescele care decorează boltele cu imagini din diferite domenii ale cunoașterii (realizate de pictorul renascentist italian Pellegrino Tibaldi) conferă bibliotecii un aer maiestuos și rafinat. Aproape 50.000 de volume, dintre care unele extrem de rare, sunt adăpostite în biblioteca din El Escorial.

Biblioteca Joanina a Universității din Coimbra, Portugalia

O bijuterie arhitectonică barocă ridicată în timpul domniei regelui Joao V, fervent susținător al proiectelor culturale, se află în topul celor mai frumoase biblioteci din lume. De fapt, biblioteca Universității din Coimbra este alcătuită din două clădiri – cea nouă, construită în 1962 și Biblioteca Joanina, care a fost ridicată în 11 ani, din 1717 și până în 1728, pe locul fostei închisori regale. Arhitectului Gaspar Ferreira și altor artiști portughezi li se datorează această adevărată comoară lusitană vizitată anual de sute de mii de turiști. Biblioteca adăpostește astăzi peste două milioane de volume, cele mai multe legate în piele, cuprinzând manuscrise din secolul al 13-lea (cel mai vechi) și până în secolul al 19-lea. Cărțile sunt păstrate la o temperatură de maximum 20 de grade, iar noaptea este facilitată pătrunderea liliecilor pentru combaterea insectelor care ar putea deteriora volumele.

Biblioteca mănăstirească St. Gallen, Elveția

Cea mai veche bibliotecă din Elveția și una dintre cele mai importante biblioteci monastice din lume, inclusă în patrimoniul UNESCO, impresionează vizitatorii nu numai prin faptul că istoria ei traversează atâtea secole, ci și prin frumusețea sa, care, după părerea multora, nu are rival. Cea mai veche atestare a bibliotecii, care a fost atașată mănăstirii St. Gallen, datează din anul 820. În timpul unui incendiu, în 937, mănăstirea a fost distrusă, însă biblioteca a rămas intactă. A fost refăcută însă, la mijlocul secolului al 18-lea, în stil Rococo. Nu numai decorurile fac din această bibliotecă una dintre cele mai speciale din lume, ci și fondul ei de carte. Cele peste 2000 de manuscrise datează din secolul 8 și până în secolul al 15-lea. Volumele rare, publicate înainte de 1900, pot fi studiate de cititori în camere speciale, dar există și o bibliotecă virtuală care asigură accesul la manuscrise.

Biblioteca Apostolică Vaticană

Biblioteca publică a Sfântului Scaun este nu numai una dintre cele mai vechi și mai frumoase biblioteci din lume, ci și cea care conține o impresionantă colecție de texte istorice. Deși oficial se spune că a fost înființată de Papa Nicolas V, în 1475, atestările bibliotecii Sfântului Scaun sunt mult mai vechi. Mozaicul roman, picturile și sculpturile aparținând unor pictori reprezentativi ai perioadei renascentiste, coloanele și frescele transformă biblioteca într-un adevărat muzeu. Peste 75.000 de manuscrise și mai mult de un milion și jumătate de volume, la care se adaugă 8500 de incunabule se află în patrimoniul acestei biblioteci. Teoriile despre cărțile secrete aflate în vasta bibliotecă a Vaticanului au fost îndelung speculate și au făcut chiar subiectul unor filme și cărți.

Biblioteca Colegiului Trinity, Dublin, Irlanda

Cea mai mare bibliotecă din Irlanda, impresionantă prin arcadele somptuoase de lemn este Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin. Este singura instituție de acest gen care are dreptul de achiziție gratuită a fiecărui material publicat în Irlanda și în Regatul Unit astfel încât colecția sa de cărți depășește câteva milioane și crește constant. Unul dintre manuscrisele valoroase aflate în patrimoniul acestei biblioteci este Cartea lui Kells, o Evanghelie manuscrisă, cu ilustrații bogate realizate de călugării celți în jurul anului 800, scrie carteadelaora5.ro.

Biblioteca Mănăstirii Admont, Austria

Cea mai mare bibliotecă mănăstirească din lume, considerată o minune a lumii, o desăvârșită lucrare de artă barocă aflată în patrimoniul cultural al Austriei este Biblioteca Mănăstirii Admont. Situată în vecinătatea Parcului Naţional Gesause, biblioteca a fost construită în 1776 de către Josef Hueber din Graz, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la înființarea abației. Arhitectura este realizată în stil baroc, iar boltele sunt împodobite cu fresce (realizate de Bartolomeo Altomonte) care descriu etapele cunoașterii umane până la Revelația Divină. Arhitectura și designul bibliotecii exprimă idealurile curentului Iluminist. Lumina care pătrunde prin cele 48 de ferestre creează un joc interesant când este reflectată de decorurile predominant albe și aurii.

Biblioteca Mănăstirii Strahov, Praga, Cehia

O destinație de neratat pentru cei care ajung în Praga este biblioteca mănăstirii Strahov. Fondată în 1143 de doi episcopi și ducele Vladislav II, biblioteca mănăstirii Strahov are o istorie care se împletește cu cea a orașului care o găzduiește. Încă din secolul al 12-lea iubitorii de carte au încercat să dezvolte patrimoniul acestei biblioteci, însă diferite evenimente i-au constrâns să ia această muncă de la zero de câteva ori. În 1258, un incendiu a distrus o bună parte a bibliotecii. Două secole mai târziu, războinicii husiți au vandalizat acest lăcaș de cultură. În 1648, trupele suedeze au invadat Praga și au luat cu ei manuscrise importante din bibliotecă. Restaurată de fiecare dată și câștigându-și faima la nivel european în secolul al 19-lea, biblioteca din Strahov a primit de-a lungul timpului oaspeți importanți. Amiralul Nelson și Marie Louise, soția lui Napoleon sunt doar doi dintre aceștia. Astăzi, acest simbol cultural al orașului Praga impresionează prin eleganța arhitecturii sale și decorațiunile baroce. Sala Teologică și Sala Filozofică sunt printre cele mai faimoase și apreciate zone ale bibliotecii Strahov.

Preluat de la: zugo.md