1534235712375.jpg

Un top realizat de The Economist Intelligence Unit desemnează cele mai bune orașe în care să locuiești în 2018. În acest an, Viena detronează oraşul Melbourne, care a ocupat prima poziţie în ultimii şapte ani.

Raportul întocmit clasifică 140 de oraşe din toată lumea în baza unor criterii precum: stabilitatea, cultura, mediul, educaţia şi infrastructura.

Anul acesta, Viena este cea care preia coroana pentru cea mai bună țară în care să locuiești în siguranță. Lucru ce este în strânsă legătură cu numărul scăzut de atacuri teroriste din Occident, precum şi de rata scăzută a infracţionalităţii.

Foto: alexandruguzi.ro

Chiar dacă Melbourne are, la fel, punctaj maxim pentru sistemul de sănătate, educaţie şi infrastructură, Viena îl depășește cu 0,7 puncte procentuale, oferite pentru stabilitate.

Foto: theaustralian.com.uk

Pe locul trei s-a clasat Osaka, favorizată pentru îmbunătăţirea transportului public şi o scădere consistentă în rata criminalităţii, ceea ce a dus la obţinerea de scoruri mai mari în materie de infrastructură şi stabilitate.

Foto: insideosaka.com

După Osaka, în primele zece se află: Calgary, Sydney, Tokyo, Toronto, Copenhaga şi Adelaide. Pe ultimele locuri se află capitala Siriei – Damasc, Dacca (Bangladesh), Lagos (Nigeria), Karachi (Pakistan) şi Port Moresby (Papua Noua Guinee), conflictele fiind responsabile pentru multe dintre ratingurile scăzute obţinute.

„Deşi în ultimii ani oraşele din Europa au fost afectate de extinderea unei ameninţări percepute a terorismului în regiune, care a provocat măsuri sporite de securitate, în ultimul an s-a putut vedea o revenire la normalitate”, se precizează într-un comunicat al EIU publicat marţi.

De menționat că, în acest an, patru oraşe – Hamburg din Germania, Helsinki din Finlanda, Perth din Australia şi Auckland din Noua Zeelandă, au ieşit din top zece, ceea ce se datorează nu deteriorării condiţiilor de trai, ci datorită ameliorărilor produse în oraşele concurente, scrie romaniatv.net.

The Economist precizează că raportul tinde să favorizeze oraşele de dimensiuni medii din ţările bogate, cu o densitate mică a populaţiei. Oraşele mai mari şi mai aglomerate tind să aibă o rată a infracţionalităţii mai ridicată.

Preluat de la: zugo.md