cannes1.jpg
Cineastul american Martin Scorsese şi actriţa australiană Cate Blanchett, preşedintele juriului competiţiei internaţionale, au deschis, marţi seară, cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, aceasta fiind prima de după scandalul Harvey Weinstein, transmite AFP.

„Împărtăşim pasiunea pentru cinema, suntem aici pentru a celebra cea de-a şaptea artă”, a declarat regizorul thrillerului „Taxi Driver”, înainte de a o invita pe Cate Blanchett să i se alăture, pentru a da startul celor 11 zile de festival, scrie mediafax.ro.

Miercuri, Martin Scorsese va primi premiul Carrosse d’or pentru întreaga carieră. Trofeul este decernat în deschiderea secţiunii paralele Quinzaine des réalisateurs, unui cineast care a marcat istoria cinematografiei.
Ceremonia de deschidere a celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de la Cannes a fost prezentată de actorul şi regizorul francez Edouard Baer, care i-a succedat italiencei Monica Bellucci.

Acesta nu a făcut nicio aluzie la scandalul Weinstein, care a afectat lumea cinematografiei începând din toamna anului trecut. Baer a prezentat, însă, juriul competiţiei oficiale, format din cinci femei şi patru bărbaţi, de şapte naţionalităţi, de pe cinci continente.

cannes1

Astfel, juriul de anul acesta al Festivalului de la Cannes este format din actorul chinez Chang Chen, regizoarea, scenarista şi producătoarea americană Ava DuVernay, regizorul, scenaristul şi producătorul francez Robert Guédiguian, cantautoarea din Burundi Khadja Nin, actriţa franceză Léa Seydoux, actriţa americană Kristen Stewart, regizorul şi scenaristul canadian Denis Villeneuve şi regizorul şi scenaristul rus Andrei Zvyagintsev, alături de Cate Blanchett.

Juriul secţiunii Un Certain Regard este prezidat de actorul Benicio del Toro, iar regizorul francez Bertrand Bonello este preşedintele juriului secţiunii Cinéfondation, unde concurează şi scurtmetrajul „Albastru şi roşu în proporţii egale”, de Georgiana Moldoveanu.

Festivalul de la Cannes, cu o tentă pronunţat politică anul acesta, a demarat, marţi seară, cu proiecţia filmului „Everybody Knows/ Todos lo saben”, de Asghar Farhadi, cu cuplul de staruri Penélope Cruz şi Javier Bardem.

Acesta este primul dintre cele 21 de lungmetraje în competiţie pentru trofeul Palme d’Or, decernat pe 19 mai.

Preluat de la: diez.md