FotoJet-1-3.jpg
În fiecare an, pe 25 iunie, în lume estee sărbătorită Ziua Mondială a Vitiligo, cu scopul de a crește gradul de conștientizare despre această afecțiune a pielii, dar și de a celebra frumusețea neordinară pe care o au perssoanele care suferă de aceasta.

Vitiligo este o boală care provoacă o pierdere a celulelor pigmentare numite melanocite. Până la 1 % din populația lumii este afectată de vitiligo. Deși afectează toate genurile și grupurile etnice, este mai vizibilă la persoanele cu pielea mai închisă la culoare și apare de obicei la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.

Simptomele precoce ale vitiligo includ:
# încărunțirea prematură a părului de pe scalp sau sprâncene;
# pierderea culorii pe interiorul gurii;
# schimbarea culorii retinei ochiului.

Vitiligo afectează doar pielea și nu provoacă alte probleme în organism

Pielea de pe orice parte a corpului poate fi afectată de vitiligo. Depigmentarea pielii începe de obicei pe zonele expuse la soare. Aceste părți ale corpului includ mâinile, brațele și fața. Pe unii oameni, vitiligo îi afectează doar în câteva zone ale corpului, pe alții, pierderea pigmentului are loc doar pe o parte a corpului, însă alții ar putea experimenta o pierdere pe scară largă a pigmentului pe întregul corp.

Cei cu tulburări autoimune sunt mai susceptibili la vitiligo, însă afecțiunea nu provoacă alte boli sau probleme de sănătate în organism. De asemenea, se crede că această boală a pielii este cauzată de factori genetici și de mediu. Deși nu există nici un tratament care ar elimina afecțiunea în totalitate, tratamentele specifice ajută la îmbunătățirea aspectului pielii.

Cum 25 iunie a devenit Ziua Internațională a Vitiligo

În 2011, Ogo Maduewesi din Lagos, Nigeria, a venit cu ideea unei zile de conștientizare a vitiligo. La acea vreme, Maduewesi era președintele Fundației pentru Sprijin și Conștientizare Vitiligo (VSAF). El, împreună cu un număr mic de activiști, a organizat o zi de distracție Vitiligo Purple Fun Day la un centru comercial local. Au ales data de 25 iunie pentru a comemora moartea lui Michael Jackson, care a suferit de această afecțiune.

Yan Valle, CEO al Vitiligo Research Foundation (VRF) din New York, a dorit să extindă ideea de a avea o zi dedicată conștientizării vitiligo. Datorită eforturilor lui Valle, evenimentul a devenit cunoscut drept Ziua Mondială a Vitiligo. Astăzi, este unul dintre cele mai mari evenimente de sănătate de pe planetă.

Vitiligo a devenit inspirația fotografilor din întreaga lume

Odată cu dezvoltarea mișcării de bodypositivism, care militează pentru acceptarea de sine și a aspectelor individuale pe care le are fiecare dintre noi, persoanele cu afecțiunea Vitiligo au început să fie acceptate pe podiumuri și în publicitățile brandurilor mari. De asemenea, din ce în ce mai mulți fotografi au început să observe și să imortalizeze frumusețea acestor ornamente ale pielii.

Iată câteva dintre fotografiile oamenilor cu Vitiligo, de diferite etnii.


www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

www.boredpanda.com

Preluat de la: diez.md