1523801727736.png

O echipă de cinci fotografi de la National Geographic Society au venit în Moldova pentru a instrui tinerii în istorii vizuale și educație mediatică prin imagini. Matt Moyer, unul dintre cei cinci, și-a împărtășit experiența ieri, într-o discuție interactivă care a avut loc la Tekwil.

Matt Moyer este fotograful al cărui job a luat naștere cu mulți ani în urmă din dragostea față de imagine și oameni. În prezent locuiește într-o zonă rurală din statul american New York, acolo unde a și făcut primele fotografii. În cadrul prezentării pe care a susținut-o ieri, Matt a accentuat cât este de important să realizezi că subiecții fotografiei tale pot fi persoanele din jurul tău. 

„Sunt onorat să fiu pentru prima dată la Chișinău. Am avut ocazia ieri seara să mă plimb prin oraș și mi-a plăcut că este cald și soare pentru că vin dintr-o zonă unde ieri ningea”, a spus Matt în debutul discuției.

„Este o chestie foarte puternică să poți reda istorii prin fotografie, deoarece lumea devine tot mai vizuală și trebuie să știm cum să o putem arăta prin imagine”, a spus Matt.

În decursul activității sale, Matt a însușit mai multe lecții esențiale pentru un fotograf bun. În timp ce lucra pentru „New York Times”, el și-a dezvoltat abilitatea de a observa lucrurile din jur, iar o fotografie realizată într-o cameră frigorifică de producere a laptelui l-a învățat că oricât de mult s-ar strădui să facă o fotografie perfectă, oricum există circumstanțe care sunt în afara controlului nostru.

Întrebat despre ceea ce-l inspiră, Matt a fost scurt și clar: oamenii. „Trebuie să învățăm să creăm conexiuni cu cei din jur dacă ne dorim o fotografie cât mai sinceră”, mai spune Matt.

Fotograful de la National Geographic a avut experiențe și în Egipt, acolo unde a fotografiat timp de 3 ani tot ce se putea de fotografiat: cultură, oameni și natură. S-a întors în New York exact în timpul atentatului de la 11 septembrie 2001. Atunci a făcut prima fotografie care l-a marcat pe viață – un pompier care stătea pe o bancă din parc cu gândul că soția sa nu mai este în viață pentru că aceasta lucra în clădirea cuprinsă de flăcări.

După incidentul din New York, Matt a plecat în Irak. Acolo făcea fotografii la conferințe de presă și alte evenimente de acest gen, dar, totuși, simțea că nu îi este pe plac.

„Într-o zi am avut o revelație. A trebuit sa fotografiez o celebritate împreună cu iubita lui într-un hotel. Trebuia să intru pe ascuns și să fac o poză, dar atunci m-am întrebat dacă asta e ceea ce vreau să fac cu adevarat”, a spus Matt.

Călătoriile i-au adus fotografului american diferite surprize. A imortalizat cu camera foto nu doar momente memorabile, dar a fost nevoit să fotografieze și prostituate sau atacatori.

Colaborarea cu National Geographic a început tot de la o fotografie făcută în Irak, iar ceea ce l-a determinat să rămână până acum la ei este motivarea și timpul pe care îl primește.

„Când lucrezi la o fotografie pentru National Geographic este ceva unic pentru că ți se dă timp să cercetezi ceea ai de fotografiat”, spune Matt.

Matt Moyer face parte din cei 5 fotografi care vor participa la „National Geographic Photo Camp” la Soroca. Acest proiect se desfășoară în diferite locații din lume și are ca scop instruirea tinerilor în arta vizuală. O astfel de tabără a avut loc și în Sudanul de Sud, acolo unde 20 de studenți au făcut 31.775 de fotografii în 5 zile.

 

Preluat de la: zugo.md