1531998737209.jpg

A îmbrățișat profesia de microbiolog în vinificație, dar pasiunea pentru artă nu a lăsat-o în pace nici după câțiva ani de la absolvirea universității. Ina Minciuna este cea pentru care ața și croșeta sunt adevărate comori, iar căldurile verii nu ar fi la fel de suportabile fără o pereche de încălțăminte comodă și, mai ales, făcută manual.

Tânăra mămică a ales să-și ocupe timpul din concediul de maternitate cu o activitate care nu doar că îi aduce satisfacție deplină, dar îi servește și drept sursă suplimentară de venit. Deși meseria și pasiunea nu au nimic în comun, Ina spune că în timpul liber se refugiază pe deplin printre firele de ață, din care reușește să meșterească adevărate capodopere.

Se pare, totuși, că timpul petrecut alături de micuți este o nișă de idei pentru multe mămici, având posibilitatea de a-și redescoperi talentele din copilărie și de a dobândi noi abilități. Așa a fost și în cazul Inei, la care activitatea din prezent a început de la câteva hăinuțe croșetate pentru fiica sa.

„Ideea a venit în perioada concediului de maternitate, trei ani în urmă, pe când croșetăm hăinuțe pentru fetița mea și am dorit să fac ceva deosebit”, ne mărturisește Ina.

Pasiunea, însă, o avea încă de când avea doar câțiva anișori și era foarte curioasă de ceea ce făcea bunica.

„Pasiunea pentru lucru artizanal se trage, desigur, de la bunica din partea mamei. Ea își crea propria garderobă, țesea și împletea, eu duc mai departe moștenirea.

Îmi amintesc că, atunci când bunica împletea, luam din lucrări pentru a împleti și eu, iar ea observa mereu că e altă mână.. La început mă dojenea, după care îmi explica cum să fac corect”, mai adaugă Ina.

Meșterița spune că zicala „începutul e întotdeauna cel mai greu”, se atribuie și în cazul ei. Și asta pentru că atunci se decide soarta următoarei perechi de papucei.

„Partea cea mai dificilă este în general începutul – la această etapă se fac găurile echidistant pentru a începe croșetarea”.

Despre procesul propriu-zis, Ina ne-a mărturisit că este unul nu tocmai dintre cele mai ușoare, fiind pe alocuri destul de anevoios, dar, totuși, rezultatul își merită efortul.

„Confecționarea durează cam 8-12 ore, în dependență de model și mărime. De obicei, lucrez cu material natural, eco, cum ar fi bumbac sau bumbac combinat cu viscoză. Pentru brant, pe care îl confecționez tot eu, folosesc piele naturală, cât și ecologică, iar talpa este importată, fiind confecționată din materiale calitative, ce-i asigură flexibilitatea”, mai spune tânăra mămică.

Curioși am fost să aflăm ce o inspiră pe Ina Minciuna să creeze astfel de papucei, fiind pe cât de neobișnuiți pentru mulți dintre noi, pe atât de preferați de cei care au reușit deja să-i încalțe. Și se pare că străinii sunt deja cumpărători fideli ai moldovencei.

„Inspirația vine cel mai ades în momentul în care creez o pereche de espadrille – știu deja cum va fi următoarea. Mă mai inspiră natura și culorile ei.

De când am început a croșeta încălțări, am peste 60 perechi realizate. Cele mai multe sunt procurate de cei din diasporă, la târguri sunt procurate și de străini, comenzi multe vin și pe internet, din țară, dar și din România”, a menționat Ina, pentru ZUGO.

Deși mulți meșteri renunță la jumătate de drum, Ina spune că nu vrea să se lase de ceea ce face acum și ar dori să-și transforme pasiunea într-o afacere.

„Aș vrea să deschid un atelier legat de genul de activitate, să lucrez cu alte persoane în domeniu. Vreau să diversific sortimentul de articole și să mă dezvolt, poate să aduc un brand nou pe piața internă și locală”, mai spune Ina.

Tânăra mămică postează pe rețelele de socializare zeci de lucrări confecționate cu atâta măiestrie, iar la târgurile meșterilor hand-made este mereu prezentă. Pentru mai multe creații, accesează pagina de Facebook a Inei Minciuna, acolo unde vei găsi o colecție de-a dreptul tentantă pentru sezonul acesta.

Foto: Ina Minciuna via Facebook

Preluat de la: zugo.md