1485868960807.JPG

Cei mai creativi și ingenioși tineri și-au demonstrat abilitățile de antreprenor sâmbătă, 28 ianuarie, la finala competiției naționale „Diamond Challenge Moldova”. Au fost desemnate echipele ce vor reprezenta R.Moldova în cadrul finalei celei mai mari competiții de antreprenoriat din lume dedicată liceenilor, ce se va desfășura la Delaware, SUA.

Pe parcursul a trei luni de zile, echipele înregistrate în concurs au fost instruite gratuit în domeniul antreprenoriatului, beneficind de ajutor prin intermediul trainingurilor cu experți locali și internaționali, a lecțiilor și a curriculei on-line.

În cadrul finalei naționale, 6 echipe au concurat la categoria Business Concept, iar alte 7 la o categorie nouă de concurs – Social Venture (antreprenoriat social). Tinerii au luptat pentru premiul mare în valoare de $1000 și șansa de a reprezenta R. Moldova în cadrul finalei internaționale, la „Youth Entrepreneurship Summit”, ce va avea loc în luna aprilie, la Delaware, SUA.

„Competiția în sine vine să promoveze educația atreprenorială în toată lumea, să-i ajute pe liceeni să vină cu o idee de afacere și să o testeze, pentru a-și testa abilitățile lor de antreprenor. „Diamond Challenge” în Moldova se află deja la a patra ediție. În toate edițiile anterioare ne-am ales cu premii la finala internațională. Anul acesta avem o premieră și anume două competiții distincte la categoria business și antreprenoriat social. Respectiv anul acesta mergem garantat cu două echipe în marea finală. Avem foarte multe idei variate, active, interesante, colorate, toate doritoare în marea finală”, a relatat organizatoarea Ana Mîrza pentru ZUGO.

Tinerii au fost apreciați de un juriu mixt, format din antreprenori locali și internaționali, cu domenii variate de activitate.

„Este o inițiativă faină, mă bucur să văd atâțea tineri cu idei care nici nu m-am așteptat. Sunt extraordinare, iar asta înseamnă că în Moldova sunt oameni inteligenți, capabili și motivați să facă schimbări. Eu tare sper că toți își vor implementa ideile, o să crească o afacere care o să aducă schimbări în țară. A fost greu să jurizăm pentru că majoritatea ideilor au fost foarte bune, la fel și prezentările, iar atunci când trebuie să alegi un singur câștigător e destul de dificil”, a spus membra juriului Elena Scutaru.

În cele din urmă, „Safe Yard” și „Candles for Moldova” s-au adeverit a fi echipele ce s-au învrednicit de votul de încredere din partea juriului. Echipa „Safe Yard”, câștigătoare la categoria Business Concept, și-au propus să transforme străzile din țară în locuri cu adevărat sigure, asigurându-le cu limitătoare de viteză de ultimă generație, acestea fiind menite să facă șoferii să reducă din viteză și să-i atenționeze asupra unui posibil accident rutier.

Cea de-a doua echipă finalistă, câștigătoare la categoria Social Venture – „Candles for Moldova”, a venit cu o idee inovativă de a produce lumânări care ar combate consecințele răspândirii mucegaiului. Echipa „Candles for Moldova” a informat că 12% din populația Uniunii Europene suferă de astmă din cauza mucegai.

„Mă simt foarte entuziasmată. Noi am căutat diferite probleme și am analizat toate soluțiile ca să se unească bine cu problemele și până la urmă am găsit ideea la care vrem să lucrăm. M-am inspirat de la mine de acasă, pentru că familia mea se confruntă cu mucegaiul și mi-am dorit foarte mult să găsesc o soluție cât bună pentru a preveni apariția acestuia”, a mărturisit câștigătoarea Diana Valeria Bacaru , echipa „Candles for Moldova”

„Eu am fost sigur în partenerul meu și în victoria noastră, de aceea mă simt extraordinar. Noi am început pregătire pentru acest concurs în septembrie, ne-a luat aproape 6 luni pentru a crea un product bun și o strategie marketing. Acum urmează să mergem în SUA și cred că și acolo o să facem față, o să ne descurcăm. Suntem foarte încrezuți în puterile noastre”, a menționat câștigătorul Eugeniu Cuznițov, echipa „Candles for Moldova”.

Finala „Diamond Challenge Moldova” a fost un spectacol al celor mai bune idei de afaceri, prezentate cu multă ingeniozitate și creativitate, în spiritul reality show-urilor americane de business, așa cum este renumitul show „Shark Tank”.

La sfârșitul concursul toți cei care s-au implicat activ pentru realizarea acestui eveniment au primit cuvinte de mulumire și câte o diplomă.

„Diamond Challenge” este o competiție internațională de antreprenoriat, destinată elevilor cu spirit competitiv, ce au o idee de afacere și își doresc implementarea acesteia în practică.

Preluat de la: Zugo.md