lia-main.jpeg
Lia Rusu este o tânără de 25 de ani, originară din satul Budești, municipiul Chișinău, iar în prezent, este studentă la conservatorul Giuseppe Verdi, din Milano. De mică a avut o pasiune aparte pentru muzică, de aceea odată ce a pășit în clasa întâi, a decis să îmbine învățătura cu arta, având o plăcere enormă de la muzica simfonică și cea de orchestră.

Dintotdeauna a preferat să facă canto, vocea fiind unul dintre punctele ei forte, ca mai apoi, să dobândească o nouă pasiune, vioara.

„Am ales să învăț acest instrument și să-l practic din momentul în care am fost admisă la colegiul de muzică „Ștefan Neaga”. M-a impresionat prin faptul că este un instrument multifuncțional, poate să imită o mulțime de sunete, ceea ce nu persistă la toate instrumentele muzicale”, a spus Lia.

Mereu activă și curioasă să descopere noi lucruri, a fost alături de Moldovan National Youth Orchestra încă de la primele zile de audiții, din 2011, pe când orchestra era la început de cale și se numea „Chișinău Youth Orchestra”.

„Orchestra mi-a oferit posibilitatea să interacționez cu oameni interesanți, să cunosc noi talente, să îmi fac prieteni noi și cel mai important, m-a motivat să lucrez asupra mea”, a mărturisit tânăra.

lia canta pe undeva

#Despre La La Play 2019

„Am fost alături de La La Play încă de la prima expediție, din 2017. Toate 3 expediții au fost și sunt interesante prin felul lor, însă expediția din acest an este mult mai activă, practic programul este unul încărcat, iar evenimentele sunt în plină desfășurare”, a spus Lia.

Cu toate că a călătorit prin mai multe țări din Europa, Moldova a rămas mai puțin descoperită, iar  La La Play i-a oferit prilejul de a călători prin țară, de a cunoaște noi obiceiuri și noi culturi.

„Am vizitat aproximativ toate țările din Europa și nu doar atât, am călătorit atât în America, cât și în China, însă Moldova a rămas ca o taină deschisă, pe care de trei ani încoace am început să o descopăr”, a relatat tânăra vioristă.

lia si vioara

În această ediție, La La Play promovează oamenii de suflet, vinurile de calitate și locurile pitorești din țara noastră, iar echipa #diez a încercat să afle de la Lia care este locul ei preferat din Moldova, cu ce vin se aseamănă și cine este idealul ei profesional.

#Vinul care mă reprezintă

„Dacă aș fi un vin – aș fi Pinot Grigio, deoarece emană note fructoase, florale, dar este și sensibil, ușor, își schimbă culoarea, în funcție de circumstanțe, dar gustul e inconfundabil. Prietenii ar confirma caracterul meu cu caracteristicile acestui vin”, a spus Lia.

lia si vinul

#Omul care mă inspiră

„Omul care mă inspiră este Johann Sebastian Bach. Familist, muzician care a creat capodopere fără ambiții și pretenții de a deveni faimos, însă a reușit prin muzică să apropie oamenii de Dumnezeu”, a menționat tânăra.

#Locuri dragi

„Un loc în care m-aș întoarce de nenumărate ori este peștera „Emil Racoviță” de la Criva. Nu pot reda câtă energie emană acest loc, este fantastic și am avut prilejul să-l descopăr în prima expediție La la Play”, a mărturisit tânăra.

Pe viitor, Lia dorește să facă ceea ce-i place, și anume să cânte și să fie auzită, mai mult, ar dori să împartă cunoștiințele sale și cu alți tineri îndrăgostiți de notele muzicale.

lia expediția 2

lia si adriano

lia

Preluat de la: diez.md