Egipt-cover.jpg
Din Chișinău m-am pornit îmbrăcat și echipat cu haine călduroase de iarnă, erau în jur de trei-patru grade Celsius. Chiar dacă știam că media zilnică în Sharm el-Sheih este de 25-28 °C, oricum îmi era dificil să percep această temperatură aflându-mă la o distanță de aproximativ 2 200 de kilometri de locul unde urma să ajung.

Prima impresie – o țară exotică cu palmieri, unde temperatura medie iarna este ideală, nici prea cald și nici prea frig. Este posibil să călătorești în Egipt în timpul iernii, deoarece țara are un climat cald și uscat în această perioadă a anului.

Această primă impresie a fost și mai accentuată când am ajuns la hotelul Grand Rotana Resort & Spa, care are pe teritoriul său multe piscine, iar cel mai important – îți deschide o priveliște minunată spre Marea Roșie.


Legendă: Grand Rotana Resort & Spa, decembrie 2022

Un mic sfat: chiar dacă ziua veți putea face băi de soare, spre seară temperatura se schimbă esențial și devine cam frig. În timpul nopții, temperaturile pot scădea până la 10 grade Celsius. Un pulover în plus nu va încurca.

Cum e să te scalzi iarna în mare

Prima interacțiune cu apa poate părea șocantă de la contrastul de temperaturi. Dacă temperatura aerului este de 28 °C, atunci cea a apei este de aproximativ 20 °C. Totuși, corpul se adaptează repede și peste câteva minute nici nu vei mai vrea să ieși de sub plapuma lichidă.


Legendă: Sharm el-Sheih, decembrie 2022

Înotând, veți observa o varietate mare de pești colorați care trec chiar pe lângă picioare fără a se sfii de prezența umană. Aici trebuie să menționez și coralii! Veți rămâne cu siguranță impresionați de formele și gama de culori ale recifelor de corali. Doar că pentru aceasta veți avea nevoie de ochelari pentru diving, fiindcă Marea Roșie este foarte sărată pentru a putea rămâne cu ochii deschiși sub apă.

În general, Sharm el-Sheih este renumit pentru plajele sale frumoase și apele cristaline, pentru activitățile de scufundări și snorkeling.

Excursii prin oraș

În centrul orașului puteți vizita multe biserici atât pentru musulmani, cât și pentru ortodocși.

De asemenea, o destinație turistică care trebuie să fie în lista voastră pentru vizite este Piața Păcii. Acolo veți avea parte de o priveliște excepțională la apus de soare.


Legendă: Peace Square, Sharm el-Sheih, decembrie 2022

Seara, Naama Bay se transformă într-o alee plină cu buticuri luminoase, unde la fiecare colț de stradă puteți cumpăra suvenire sau să încercați bucătăria locală.


Legendă: Sharm el Sheikh Old Market, decembrie 2022

Apropo despre bucătărie – Sharm el-Sheih are o mare varietate de restaurante unde puteți încerca bucate tradiționale egiptene și arabe, precum falafel, humus și multe altele. Mai mult ca atât, având în vedere că orașul este amplasat pe malul mării, fructele de mare le veți întâlni des în meniurile restaurantelor la prețuri accesibile.


Legendă: Fares Seafood Restaurant, decembrie 2022

Moto Safari

Una dintre activitățile pe care le puteți avea în Egipt este plimbarea cu ATV-ul prin pustiu. Nu aveți nevoie de permis de conducere pentru a merge cu el. Se merită să încercați cel puțin pentru priveliștile marțiene sau pentru vizitele pe care le veți face localnicilor din pustiu. Apropo de beduinii care trăiesc în deșert; deși nu cunosc limba engleză, rusă sau română, au auzit despre „Moldova, Maia Sandu și Dodon”. Vă vor servi cu ceai, le puteți lăsa câțiva dolari.

Sfat: veți avea nevoie de cremă de soare, de ochelari (pentru a nu permite prafului să vă intre în ochi) și de arafatka (eșarfă arabă care vă protejează de soare și praf). Da, va fi foarte mult praf. De obicei, în locurile unde se închiriază ATV-urile, arafatka se vinde turiștilor la un preț de 3 dolari. Așa că, dacă vreți să economisiți, luați-vă una cu voi de acasă.

Plimbare cu iahtul

O altă opțiune de a petrece timpul în Egipt pentru turiști sunt plimbările cu iahtul în largul mării. De obicei, o astfel de călătorie începe dimineața la ora 10.00 și se termină pe la ora 17.00.


Legendă: plimbare cu iahtul pe Marea Roșie

Ce veți face toată ziua pe iaht?

#1. Vă puteți bronza.
#2. Vor fi anumite puncte pe traseu când iahtul se va opri și veți putea face diving sau pur și simplu să înotați în largul mării.
#3. Puteți sta în vârful iahtului să prindeți valurile mării.
#4. Veți avea parte și de prânz pe iaht.

Sfaturi: luați pastile împotriva răului de mare, folosiți cremă de soare, iar în geantă să aveți și câteva haine mai groase – spre seară vântul devine mult mai răcoros.

Sfat general: în Egipt se achită în dolari, peste tot, și ar fi bine să aveți permanent bancnote de 1 și 5 pentru bacșiș.

O călătorie de cinci-șapte zile va fi mai mult decât suficientă pentru a vă detașa de la grijile cotidiene, reușind să vă relaxați pe măsură și să vă încărcați cu un nou val de energie.


Apropo, dacă călătoriți în Egipt, nu aveți nevoie de test COVID-19, iar dacă veți sta doar pe peninsula Sinai (unde este situat și orașul Sharm el-Sheih), atunci nu aveți nevoie nici de viză.


Dacă vreți să aveți parte de o vacanță caldă în mijlocul iernii și să vă relaxați pe plajele din Sharm el-Sheih, atunci puteți apela cu încredere la Join UP. Compania de turism din Ucraina vă va ajuta să găsiți destinația și oferta perfectă pentru dumneavoastră.

Preluat de la: diez.md