Trajan.jpg
Trăsăturile faciale ale tuturor împăraților Imperiului Roman au fost reconstruite și raportate la un model realistic, și anume – cum arătau aceștia în realitate acum câteva mii de ani.


Marcus Aemilius Aemilianus

Marcus Aemilius Aemilianus a fost împărat roman pentru trei luni în anul 253. Maur de origine, Aemilian s-a născut într-o familie săracă din provincia Africa. S-a căsătorit cu Cornelia Supera. Alte date despre tinerețea sa nu sunt cunoscute.

Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus Pius

Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus Pius a fost împărat Roman în perioada 138-161. A fost cel de-al patrulea din „Cei cinci împărați buni”. Fiu al consularului Aurelius Fulvus, Antoninus Pius s-a născut în Italia, la Lanuvium. A devenit consul în 120 și guvernator al provinciei Asia.

Octavianus Augustus

Octavianus Augustus, cunoscut anterior drept Octavius, a fost primul împărat roman. Deși a păstrat înfățișarea Republicii Romane, a condus ca un împărat pentru mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială.

Lucius Domitius Aurelianus

Lucius Domitius Aurelianus, cunoscut drept Aurelian, a fost un împărat roman. Născut în Moesia la Sirmium, Aurelian parcurge întreaga carieră, de la soldat la comandant al cavaleriei sub Claudius II.

Decimus/Decius Caelius Calvinus Balbinus

Decimus/Decius Caelius Calvinus Balbinus, cunoscut sub numele de Balbinus, a fost un împărat roman împreună cu Pupienus în 238, pentru două luni. El este unul dintre împărații din perioada denumită Anul celor șase împărați.

Caligula

Caligula, de asemenea, cunoscut sub numele de Gaius, a fost împărat roman între anii 37-41. Caligula a fost un membru al casei conducătoare cunoscută sub numele de dinastia Iulio-Claudiană.

Marcus Aurelius Antoninus

Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut sub numele Caracalla sau Caracala, a fost împărat roman din dinastia Severilor. Porecla Caracalla derivă de la denumirea celtică a unei mantale purtate în Galia. Fiu al lui Septimius Severus și al Iuliei Domna, născut la Lugdunum, Caracalla a fost desemnat ca caesar și augustus.

Marcus Aurelius Carinus

Marcus Aurelius Carinus a fost împărat roman între anii. Carinus a fost căsătorit cu Magnia Urbica. Aceasta i-a dăruit un fiu, pe Nigrinianus. Carinus a fost fiul lui Carus.

Marcus Aurelius Claudius Gothicus

Marcus Aurelius Claudius Gothicus, cunoscut drept Claudius II, a condus Imperiul Roman pentru mai puțin de doi ani. Născut în Dalmația, ajunge unul dintre cei mai capabili generali ai împăratului Gallienus, comandant al trupelor din Balcani.

Tiberius Claudius Caesar Augustus Gemanicus

Tiberius Claudius Caesar Augustus Gemanicus a fost al patrulea împărat roman al dinastiei iulio-claudiene; a domnit din 41 până în 54.

Marcus Aurelius Commodus Antoninus

Marcus Aurelius Commodus Antoninus a fost împărat roman din 180 până în 192. Fiu al lui Marcus Aurelius și al Faustinei, născut la Roma, Commodus este ridicat la rang de caesar în 166 iar la cel de augustus în 177. Proclamat împărat la moartea tatălui său, Commodus renunță la politica ofensivă.

Flavius Iulius Constans

Flavius Iulius Constans a fost împărat roman care a domnit din 337 până în 350.

Fiul cel mai mic al lui Constantin cel Mare și al Faustei, ridicat în 335 la rang de caesar, Constant devine în 337, la moartea tatălui său, împreună cu cei doi frați, Constantin II și Constanțiu II, augustus, încredințându-i-se guvernarea Italiei, Illyricum-ului și Africii.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut sub numele Constantin cel Mare sau Constantin I, a fost Împărat Roman între 306 și 337. Din 324, el a condus ca împărat unic.

Gaius Flavius Valerius Constantius

Gaius Flavius Valerius Constantius cunoscut și sub numele Constanțiu I sau Constantius Chlorus, a fost împărat al Imperiului Roman de Apus. A fost tatăl lui Constantin cel Mare.

Constanțiu al II-lea

Constanțiu al II-lea, împărat roman, a fost cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare și al Faustei. S-a născut în Sirmium.

Decius

Gaius Messius Quintus Traianus Decius a fost un împărat roman.

Diadumenian

Marcus Opellius Antoninus Diadumenianus sau Diadumenian a fost fiul împăratului roman Macrinus, și a fost pentru scurt timp Cezar și Augustus.

Didius Iulianus

Didius Iulianus a fost împărat roman de la 28 martie la 1 iunie 193. Didius Iulianus era un senator foarte bogat, originar din Gallia.

Dioclețian

Dioclețian a fost împărat roman de la 20 noiembrie 284 până la 1 mai 305. Odată cu urcarea lui pe tron începe era dioclețiană.

Domițian

Titus Flavius Domitianus, cunoscut ca Domițian, a fost un împărat roman din dinastia Flaviilor, între anii 81 – 96.

Eliogabal

Elagabal sau Eliogabal, născut Varius Avitus Bassus și cunoscut de asemenea ca Varius Avitus Bassianus Marcus Aurelius Antoninus, a fost împărat roman al dinastiei Severilor și a domnit din 218 până în 222.

Florianus

Marcus Annius Florianus Pius: a fost un împărat roman, în lunile august și septembrie 276. La anunțarea morții lui Tacitus, în calitate de frate, Florianus s-a considerat îndreptățit pentru succesiunea la tron. În acel moment, Florianus se afla în fruntea contingentelor occidentale într-o campanie militară în Orient.

Galba

Servius Sulpicius Galba a fost împărat roman din iunie 68 până la moartea sa. A fost primul împărat al Anului celor patru împărați. Născut la Terracina într-o ilustră familie senatorială, Galba devine în anul 60 guvernator al provinciei Hispania Tarraconensis, după o lungă carieră militară.

Galerius

Galerius Maximianus, sau Gaius Galerius Valerius Maximianus, a fost un împărat roman în perioada 305-311. Născut în apropiere de Gamzigrad probabil la Felix Romuliana, într-o familie de țărani, Galerius îmbrățișează cariera armelor, urcă pe scara ierarhiei militare în timpul domniilor împăraților Aurelian și Probus.

Gallienus

Publius Licinius Egnatius Gallienus a fost un împărat roman între anii 253 – 268. El a domnit la început alături de tatăl său, Valerian. Domnia i-a fost tulburată de nenumărate răscoale.

Geta

 

Publius Septimius Geta – În anul 208 sau 209 a fost numit Caesar și desemnat urmaș la tronul imperiului împreună cu fratele său. În februarie 211, după moartea lui Septimius Severus, cei doi frați își asumă guvernarea în Roma. După scurt timp au început rivalitățile între cei doi frați. La finalul aceluiași an, Caracalla l-a asasinat pe Geta în palatul imperial.

Gordian I

Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus, cunoscut sub numele de Gordian I, a fost un împărat roman în anul 238.

Gordian al II-lea

Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus, cunoscut sub numele de Gordian II, a fost un împărat roman în anul 238. El a fost fiul lui Gordian I. Gordian II a fost fiul lui Gordian I și al Fabiei Orestilla.

Gordian al III-lea

Marcus Antonius Gordianus Pius, cunoscut sub numele de Gordian al III-lea, a fost un împărat roman între 238 – 244. El a fost fiul Antoniei Gordiana și al unui senator al cărui nume nu este cunoscut.

Grațian

Flavius Gratianus Augustus cunoscut sub numele de Grațian a fost împărat în vest și în est.

Hadrian

Publius Aelius Traianus Hadrianus, cunoscut ca Hadrian, a fost Împărat Roman. Hadrian a fost al treilea dintre așa-zișii „cei cinci împărați buni ai Imperiului Roman”.

Honorius

Flavius Honorius a fost un împărat roman în Imperiul Roman de Apus în perioada 395 – 423. El era fiul lui Teodosiu I, fratele lui Arcadius și a Gallei Placidia. A fost asociat la domnie din 394.

Hostilian

Gaius Valens Hostilianus Messius Quintus, cunoscut sub numele de Hostilian, a fost împărat roman în anul 251, alături de Trebonianus Gallus. A fost fiul împăratului Decius și al Herenniei Etruscilla. El a fost fratele mai mic al lui Herennius Etruscus. Hostilian s-a născut la Sirmium, în jurul anului 230.

Iulian Apostatul

Flavius Claudius Iulianus a fost un împărat roman care a domnit între 361 – 363, el fiind ultimul împărat roman păgân.

Licinius

Flavius Galerius Valerius Licinianus Licinius a fost împărat roman din 308 până în 324. Licinius s-a născut la Romuliana în Moesia Superior, numită mai târziu Dacia Ripensis, într-o familie de țărani originari din Dacia, ca și Galerius A îmbrățișat cariera militară și a ajuns să fie un favorit al lui Galerius.

Lucius Verus

Lucius Ceionius Commodus Verus Armeniacus, cunoscut simplu ca Lucius Verus, a fost un împărat roman împreună cu Marcus Aurelius, între 161 și 169. A murit de ciumă în 169, în timpul războiului cu marcomanii, pe Dunăre.

Macrinus

Marcus Opellius Macrinus a fost împărat roman timp de 14 luni. Născut în Caesarea, în provincia romană Mauretania, Macrinus a fost în 212 prefect al pretoriului în timpul împăratului Caracalla. În 217, în campania militară din Mesopotamia împotriva parților, a condus un complot soldat cu asasinareaa lui Caracalla.

Magnus Maximus

Magnus Maximus, de asemenea, cunoscut și ca Maximianus și Macsen Wledig în Țara Galilor, a fost un uzurpator hispano-roman al Imperiului Roman de Apus din 383 până la moartea sa, în 388, din ordinul împăratului Teodosie I.

Marc Aureliu

Marc Aureliu a fost un împărat roman din dinastia Antoninilor, între anii 161 și 180 d.Hr., și filosof stoic. Născut ca Marcus Annius Verus sau Marcus Catilius Severus, a luat mai târziu, după ce a fost adoptat de împăratul Antoninus Pius, numele de Marcus Aelius Aurelius Verus.

Maxentius

Marcus Aurelius Valerius Maxentius a fost împărat roman din 306 până în 312. A fost fiul împăratului Maximian și ginerele lui Galerius, de asemenea împărat. Maxentius s-a înecat în Tibru în bătălia de la Podul Milvian.

Maximian

Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius a fost împărat roman din 1 martie 286 până în 305.

Maximinus Daia

Gaius Galerius Valerius Maximinus a fost un împărat roman. Daia era rudă cu împăratul Galerius, ambii de origine dacă, mama lui Daia fiind de origine dacă de la nord de Dunăre și soră a mamei lui Galerius.

Maximin Tracul

Gaius Iulius Verus Maximinus, cunoscut ca Maximin Tracul a fost împărat roman în perioada 235–238. Maximin Tracul este descris de contemporani ca primul împărat roman de origine barbară. El a fost de asemenea primul dintre împărații-soldați. Cu el a început criza secolului III din Imperiul Roman.

Nero

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus a fost din 54 e.n. până în 68 e.n. al cincilea împărat roman al dinastiei Iulio-Claudiene. Se presupune că a dat foc Romei. Era bănuit ca ar fi violat-o pe mama lui. Nero face parte din acei împărați care au fost foarte aspru judecați în literatura antică.

Nerva

Nerva a fost un împărat roman. Născut într-o ilustră familie din Narnia, Nerva este unul din beneficiarii regimului lui Nero și al dinastiei Flaviilor. În anul 93 este exilat de Domițian câteva luni la Tarent, după care revine în capitală.

Numerian

Marcus Aurelius Numerius Numerianus a fost un împărat roman în decembrie 283 – noiembrie 284, împreună cu fratele său Carinus. Ei erau fii împăratului Carus.

Otho

Marcus Salvius Otho a fost împărat roman din 15 ianuarie până în 16 aprilie 69; a fost al doilea împărat al Anului celor patru împărați.

Pertinax

Publius Helvius Pertinax a fost proclamat împărat roman la 1 ianuarie 193 și a domnit până în 28 martie 193. Fiul unui libert din Liguria, Pertinax parcurge o strălucită carieră militară și administrativă.

Filip Arabul

Filip s-a născut la Shahba, la 87 de km de Damasc, în provincia romană Siria. El era fiul lui Iulius Marinus, cetățean roman. Este probabil ca Filip să se fi tras din tribul arab creștinat al ghassanizilor, precum și din șeicul Uthaina, un militar din Imperiul Roman.

Probus

Marcus Aurelius Probus a fost un împărat roman. Originar din Sirmium, Pannonia, fiu al unui tribun, Probus și-a început cariera militară de foarte tânăr. Ca soldat, s-a făcut remarcat sub împărații Valerian, Aurelian și Tacit. În anul morții lui Tacit, 276, Probus a fost numit comandantul militar al „Orientului”.

Pupienus

Marcus Clodius Pupienus Maximus, cunoscut sub numele de Pupienus, a fost un împărat roman din anul celor șase împărați. El a domnit împreună cu Balbinus.

Quintillus

Marcus Aurelius Claudius Quintillus a fost un împărat roman, un frate al împăratului roman Claudius Gothicus, iar în 270 ca succesorul său.

Saloninus

Publius Licinius Cornelius Saloninus Valerianus a fost un împărat roman în 259 sau 260.

Septimius Severus

Lucius Septimius Severus, cu numele întreg Lucius Septimius Severus Augustus, cunoscut în literatura de limbă română drept Septimius Sever a fost împărat roman din 9 aprilie 193 până în 211. Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană și dinastia Severilor, al căror eponim este.

Alexandru Sever

Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus, cunoscut drept Alexandru Sever, împărat roman în perioada 222 – 235. Numele său la naștere a fost Marcus Julius Gessius Bassianus Alexianus.

Tacit

Caiu Corneliu Tacit, a fost un om politic și unul din cei mai importanți istorici romani, considerat părintele istoriografiei latine. Se cunosc puține amănunte din viața lui. Tot ce se știe despre Tacit provine fie din scrierile lui sau din scrisorile lui Pliniu cel Tânăr, bunul său prieten.

Teodosiu I

Flavius Theodosius, cunoscut ca Teodosiu I sau Teodosiu cel Mare, a fost împărat roman în perioada 379 -395. Născut la Cauca în nord-vestul Hispaniei, fiul generalului Flavius Theodosius, Teodosiu îmbrățișează cariera armelor, dar se retrage pe domeniile lui după execuția tatălui său în 376.

Tiberius

Tiberius Caesar Augustus, născut Tiberius Claudius Nero, a fost al doilea împărat roman și a domnit de la moartea lui Augustus în anul 14 până la moartea sa în 37.

Titus

Titus Flavius Vespasianus a fost împărat roman în perioada 79-81. Născut la Roma, fiul lui Vespasian este proclamat în 69 caesar, devenind din 71, în calitate de prefect al pretoriului, coregent al imperiului.

Traian

Marcus Ulpius Nerva Traianus, Împărat Roman între 98-117, a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.

Trebonianus Gallus

Gaius Vibius Trebonianus Gallus a fost un împărat roman între anii 251 și 253. Gallus, fiul unui senator, s-a născut în Italia. S-a căsătorit cu Afinia Gemina Baebiana și a avut doi copii: Gaius Vibius Volusianus și Vibia Galla.

Valens

Flavius Julius Valens a fost un general roman și apoi împărat roman în est din 364 până la moartea sa.

Valentinian I

Flavius Valentinianus a fost împărat roman. Fiul unui modest ofițer, născut la Cibalae, Valentinian îmbrățișează cariera militară, ajungând sub Iovianus tribunus scutariorum.

Valentinian al II-lea

Valentinian al II-lea, a fost împărat roman din anul 375 până în anul 392, când a fost asasinat.

Valentinian al III-lea

Flavius Placidius Valentinianus, cunoscut ca Valentinian III a fost împărat al Imperiului Roman de Apus. Născut la Ravenna, a fost fiul lui Constanțiu III și a Gallei Placidia – fiica împăratului Teodosiu I și nepoata împăratului Valentinian I.

Publius Licinius Valerianus

Valerian se trăgea dintr-o veche familie senatorială. A avut doi copii, împreună cu soția sa, Egnatia Mariniana: Gallienus și Valerianus Minor. În 238, Gordian I l-a numit princeps senatus. În 251, când împăratul Decius a reintrodus funcția de cenzor, această demnitate i-a fost acordată lui Valerian. A fost numit și guvernator al provinciilor de la Rin, precum și al provinciilor Noricum și Raetia. În 253 a fost chemat de împăratul Trebonianus Gallus pentru a înfrânge răscoala lui Aemilianus. Acesta din urmă, după ce preluase puterea, a fost atacat de Valerian. Cele două oștiri s-au ciocnit la Spoleto, unde Aemilianus a fost ucis de propriii oșteni. În septembrie al aceluiași an, 253, armata și Senatul l-au proclamat împărat pe Valerian.

Vespasian

Vespasian, cunoscut și ca Caesar Vespasianus Augustus sau Titus Flavius Vespasianus, a fost împărat roman din decembrie 69 până în iunie 79. Fondator al Dinastiei Flaviilor, el a fost încoronat într-o perioadă de instabilitate politică și criză economică lăsate de Nero la moartea sa.

Vitellius

Aulus Vitellius Germanicus a fost împărat roman din 17 aprilie 69 până în 22 decembrie 69, unul din împărații aparținând Anului celor patru împărați.

Volusianus

Gaius Afinius Vibius Volusianus, cunoscut sub numele de Volusianus, a fost un împărat roman între 251 – 253, împreună cu Trebonianus Gallus. El a fost fiul lui Trebonianus Gallus și al Afiniei Gemina Baebiana. A avut o soră, Vibia Galla.

Preluat de la: diez.md