1-17.jpg
Prima hartă arheologică a fostei RSSM a fost realizată la sfârșitul anului 1947 de arheologul T.S. Passek. Lucrarea a inclus datele referitoare la siturile arheologice descoperite până în anul 1940, precum și informații colectate din Expediția Tripoliană în anul 1947.

Documentul cartografic prezintă interes datorită informațiilor care se regăsesc aici. În primul rând, autorul hărții marchează corect fortificațiile liniare – Valul lui Traian de Sus și Valul lui Traian de Jos, dar și așa numitele „valuri șerpuitoare” de pe malurile înalte ale Nistrului și Prutului.

Totodată, aici poate fi observată o serie de situri de diferite tipuri, precum fortificații, așezări deschise și tumuli, cunoscute la acea perioadă în vestul Podișului Moldovei de Nord și în Podișul Nistrului. Binecunoscutele fortificații din epoca fierului din centrul Moldovei de la Stolniceni, Horodca și Durlești și cetatea de pământ din sec. XIV de la Costești se regăsesc aici, dar și alte situri, încă slab cunoscute și cercetate, ca cele de la Sălcuța, Baimaclia și Taraclia.

Pe hartă este marcat traseul deplasării pe teren a arheologilor Expediției Tripoliene, dar și siturile care au fost prospectate în anul 1947.

Preluat de la: diez.md