collage-5.jpg
Ne-a plăcut să gătim în carantina din primăvară și continuăm și vara, când tot pe acasă stăm mai mult. Colega noastră Beatricia ne face duminica mai dulce cu trei idei de deserturi simplu de făcut, acasă.


# Cheesecake cu mango la pahar

Ingrediente

# 250 g de cremă de brânză

# 120 ml de frișcă lichidă de 33%

# 120 g de zahăr pudră

# 500 g de mango tăiat cubulețe

# 10 g de gelatină

# 150 g de biscuiți

# 100 g de nuci (mix de nuci)

# 65 g de unt topit

# vanilie 

Mod de preparare

#1. Mărunțește biscuiții și nucile: pune-le într-un pachet de polietilenă și zdrobește-le cu ajutorul unui făcăleț (sau cu un robot de bucătărie).

#2.  Transferă biscuiții și nucile mărunțite într-un bol. Adaugă untul topit și amestecă bine.

#3. Pune mango tăiat cubulețe într-un robot de bucătărie și mixează pentru a obține un piure fin. Jumătate din piureul de mango lasă-l deoparte pentru decor, iar în cealaltă jumătate adaugă crema de brânză, zahărul pudră, și vanilia amestecând totul bine.

#4. Încorporează treptat frișca lichidă și gelatina, care o vei hidrata conform ambalajului înainte de a o adăuga.

#5. Asamblează desertul: la baza paharelor/băncuțelor aranjează un strat de biscuiți cu nuci mărunțite, presându-l puțin, apoi adaugă crema de mango obținută (4) și lasă cheesecake-ul la frigider pentru o oră.

#6. Odată stabilizat pune și stratul de piure de mango deasupra și decorează cheesecake-ul cu extra cubulețe de mango, biscuiți mărunțiți și mentă. Poftă bună!

# Bezele cu coacăză neagră

Ingrediente

# 155 g de piure de coacăză neagră (din circa 250 g de coacăză proaspătă sau 400 înghețată)

# 100 g de zahăr

# 1 albuș (circa 41 g)

# 75 ml apă (= 10 ml suc de coacăză+65 ml apă)

# 7 g de agar-agar

Mod de preparare

#1. Fierbe piureul de coacăze cu zahărul la foc mediu pentru circa cinci minute sau până la îngroșare. Lasă compoziția să se răcească complet. Trebuie să obții circa 170 g de dulceață.

#2. Adaugă în cele 170 g de dulceața răcită albușul și bate masa cu ajutorul mixerului, începând cea mai mică viteză și mărind-o pe parcurs până obții o masă foarte fermă și pufoasă (circa 10-15 minute).

#3. Pregătim siropul: pune apa și agar-agar la foc mediu amestecând continuu până masa devine mai densă, după care adaugă zahărul și lasă siropul pe foc cinci minute după ce începe fierberea. Siropul este gata atunci când picăturile de pe spatulă se întind și îngheață.

#4. Lasă siropul să se răcească puțin. Atunci când acesta a devenit transparent adaugă-l treptat în compoziția de coacăză (2) mixând continuu. După încorporarea siropului mai mixează o minută și compoziția este gata.

#5. Transferă masa obținută pe un platou zimțat și formează bezelele pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Formează-le de ce mărimi sau forme dorești și lasă bezelele la temperatura camerei într-un loc uscat circa șapte ore sau până se stabilizează complet.

#6. Presoară-le cu zahăr pudră și lipește jumătățile, iar norul tău de zefir este gata. Poftă bună!

# Mini Pavlova

Pavlova este un desert elegant numit după balerina rusească Anna Pavlova. Este un desert creat pe bază de bezea cu o crustă crocantă și moale, ușor în interior, de obicei completat cu fructe și frișcă/cremă. Desertul se crede că a fost creat în onoarea dansatoarei în timpul sau după unul dintre turneele sale în Australia și Noua Zeelandă în anii 1920, țări ce își dispută originea desertului de mai mulți ani.

Ingrediente pentru bezea

# 200 g de albuș (6 ouă)

# 400 g de zahăr

# 40 g de amidon

# 1 linguriță de suc de lămâie

# vanilie opțional

Pentru cremă

# 250 g de frișcă lichidă de 33 %

# 250 g de cremă de brânză (mascarpone, philadelphia)

# 30 g de zahăr pudră

Pentru decor și umplutură

# fructe, mentă

Mod de preparare

#1. Pentru bezeaua elvețiană pune albușurile și zahărul într-un bol (de sticlă sau inox) la baie de aburi, amestecând continuu până se dizolvă zahărul (circa 7 minute).

#2. Ia bolul de pe baia de aburi și bate albușurile cu ajutorul unui mixer la viteză maximă până compoziția își mărește volumul, devenind densă și lucioasă (circa 8 minute). 

#3. Adaugă amidonul și sucul de lămâie amestecând cu ajutorul unei spatule sau a mixerului la viteză mică, doar cât să omogenizezi.

#4. Pregătește tava acoperită cu hârtia de copt și dă-i compoziției forma dorită cu ajutorul a două linguri, formând o adâncitură în mijloc pentru a obține mini pavlove de circa 8 cm în diametru.

#5. Preîncălzește cuptorul la 150 de grade C, pune bezelele în cuptor și micșorează temperatura la 100 de grade C. Coace-le 90 de minute după care oprește cuptorul și lasă bezelele să se răcească cu ușa cuptorului semi-deschisă. Trebuie să obții o bezea crocantă la exterior, iar în interior fină și aerată.

#6. Până se răcesc bezelele, pregătește crema: bate frișca lichidă rece cu zahărul pudră până la o spumă moale (circa 2 minute). Încorporează crema de brânză rece și crema ta e gata.

#7. Asamblează desertul: în adâncitura creată în bezea pune un strat de fructe iar deasupra un strat generos de cremă. Decorează cu fructe și mentă și servește cu plăcere un desert delicat de vară!

Autoare: Beatricia Petrașcu

Preluat de la: diez.md