FotoJet-2021-09-27T152500.000.jpg
Toamna este anotimpul cel mai generos în culori, de aceea toamna în Moldova are un farmec aparte grație frumuseții hainelor pe care le îmbracă codrii, a locurilor pitorești, a locațiilor unde se servește mâncare gustoasă și a oamenilor care fac ca toate cele menționate să capete sens.

În cele ce urmează, vă facem o invitație în mai multe locuri din țara noastră unde puteți petrece frumos, colorat și fără nicio grabă timpul. Rezervați-vă timp pentru voi și cei dragi vouă și porniți într-o mică escapadă!

# Secret Garden

Secret Garden este locul perfect pentru odihnă într-o liniște cuprinzătoare, unde zgomotul orașului nu a ajuns. Aici puteți asculta liniștea naturii, adierea vântului, mirosul proaspăt al fânului și al florilor.
Unde?
Traseul Chișinău-Leușeni, kilometrul 30.
Aici este pagina de Instagram a locației.

#gallery-3 { margin: auto; } #gallery-3 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-3 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-3 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

# Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, care are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, se află și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale: landșaft natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepție, varietate istorico-arhitecturală, habitat rural tradițional și originalitate etnografică.

<!–

–> <!–

–>

Unde? Satul Butuceni, raionul Orhei.

Maxim Chumash

demo.rt.md

liceuligorvieru.com

# Lumânarea Recunoștinței

Lumânarea Recunoștinței este un monument în Soroca, Republica Moldova. A fost inițiată de Ion Druță. Este amplasată pe un versant între fluviul Nistru și râpa lui Bechir.

Unde? Strada Lumânării, Soroca.

commons.wikimedia.org

# Rezervația Naturală „Codrii”

Codrul constituie un masiv forestier amplasat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale, ocupând circa 40 % din suprafața acestui platou înalt. Natura în rezervație uimește prin multitudinea formelor și speciilor, multe dintre ele sunt trecute la categoria rare și sunt pe cale de dispariție. În rezervația naturală Codri, sunt aproape 1 000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru Moldova. În trei zone funcționale ale rezervației, au fost fixate 225 de specii de animale vertebrate și 1 178 de specii nevertebrate.

Unde? Raionul Strășeni.

#gallery-4 { margin: auto; } #gallery-4 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-4 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-4 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

# Valea celor „O sută de movile”

Apariția locației văii celor „O sută de movile” trezește întrebări, deoarece se presupune că ar fi fost necropole ale căpeteniilor triburilor antice, o fi suta de movile ale oștenilor căzuți în luptele cu tătarii sau sunt rezultatul mișcărilor tectonice. Se aștern de-a lungul rezervației pe o distanță de opt kilometri, având o lățime de la 1,7 până la 2,3 metri. Se află pe malul stâng al Prutului, între localitățile Braniște și Cobani, raionul Glodeni. Fenomenul rezervației „Suta de movile” a fost atestată documentar pentru prima dată încă în 1716 de Dimitrie Cantemir în renumita lucrare a sa „Descrierea Moldovei”. Savantul a și denumit acest fenomen Centum monticulli.

Unde? Raionul Râșcani.

casamare.md

demo.rt.md

# Lacul de acumulare de la Dubăsari

Lacul Dubăsari este unul dintre cele mai mari lacuri din Republica Moldova. El se află în centrul țării. Lacul este unul de acumulare, creat artificial în anul 1954 de către autoritățile sovietice pe cursul de mijloc al fluviului Nistru, în scopurile obținerii energiei electrice prin hidrocentrala omonimă.

Unde? În apropierea orașului Dubăsari.

mapcarta.com

Elena Baranov

Elena Baranov

# Naslavcea

Satul Naslavcea din raionul Ocnița creează o impresie vizuală a unui adevărat sat de munte. Indiferent din ce regiune a țării veniți, Naslavcei îi datorați măcar o vizită. Mama Natură s-a dovedit a fi o romantică incurabilă atunci când a creat o insulă sub forma unei inimi în mijlocul râului Nistru. Acea mână de pământ, acoperită de o pădure pitorească de plopi și sălcii, deschide o priveliște uimitoare ce nu poate fi văzută mai bine de nicăieri decât din punctele înalte ale satului Naslavcea. Nu cunoaștem numele acestei insule, însă o putem numi, cu siguranță, „Insula îndrăgostiților”!

Unde? Satul Naslavcea, raionul Ocnița.

itinari.com

Maxim Chumash

# „Mica Elveție a Moldovei”

Stânci înalte ale Feteștiului, pietroaie împrăștiate ici colo și Draghiștea, râul botezat în cinstea dragostei, te fac să-ți vezi țara cu alți ochi. Zona a fost botezată „Mica Elveție a Moldovei” fiind un loc de odihnă preferat atât de localnici, cât și de cei veniți din alte părți.

Unde? Satul Fetești, raionul Edineț.

Facebook

Vasilii Zeliznîi

# Rezervațiile naturale din raionul Briceni

Nordul Moldovei se caracterizează prin zone cu reliefuri înalte și cu priveliști încântătoare. În imaginea de mai jos, este reprezentată o rezervație naturală din regiunea satelor Caracușenii Noi și Tabani.

Unde? Raionul Briceni.

Vasilii Zeliznîi

# Colinele de Aur

Colinele de Aur – roci în secțiune, reprezintă un monument natural apărat de Academia de Științe, cu numele „Aflorimentul de lângă satul Văleni”. Așadar, „Aflorimentul de lângă satul Văleni” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Cahul, Republica Moldova. Este amplasat la 0,5 kilometri sud de satul Văleni și are o suprafață de trei hectare. Aflorimentul de la Văleni este un sit geologic cu mai multe nivele stratigrafice de vârstă pliocenă și pleistocenă.

Unde? Satul Văleni, raionul Cahul.

moldova.org

complexvaleni.com

# Prutul de Jos

Rezervația științifică „Prutul de Jos” este amplasată în lunca râului Prut, în partea de vest a satului Slobozia Mare. Raiul păsărilor, peștilor și plantelor a fost creat cu scopul de a proteja flora și fauna Lacului Beleu, precum și pentru a oferi condiții favorabile pentru înmulțirea plantelor rare și a celor care sunt pe cale de dispariție. Rezervația științifică „Prutul de Jos” constituie un adevărat muzeu al biodiversității de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. Aceasta reprezintă o arie protejată ce a fost inclusă în rețeaua mondială a rezervațiilor biosferice UNESCO în anul 2018.

Unde? Raionul Cahul.

Roman Friptuleac

Roman Friptuleac

Preluat de la: diez.md