1538318042111.png

Deși soarele nu a fost atât de generos precum și-ar fi dorit, zeci de chișinăuieni, înarmați cu haine grosuțe și zâmbete calde, au pășit pragul tradiționalului târg Yard Sale, organizat de câțiva ani în diverse sectoare ale capitalei.

De la articole vestimentare și bijuterii handmade, până la delicii culinare și ateliere de creație – toate au fost de găsit la evenimentul care a marcat ultima sâmbătă a lui Răpciune. Și cum fiecare ediție a târgului are o tematică specială, de astă dată organizatorii și-au propus să-și amintească de timpul văratic, așa că totul a fost îmbrăcat în straie verzi, asortate cu frunzele ruginii ale lui octombrie, gata să-și intre în drepturi.

De dimineață și până seara târziu, oamenii au continuat să vină și să se relaxeze într-o atmosferă melancolică, parcă desprinsă de pe pietonalele unui oraș italian sau portughez. În timp ce unii și-au pregătit lista de cumpărături încă de acasă, alții spun că au venit nu neapărat să cumpere ceva, ci să petreacă timpul cu familia și prietenii.

Cei care au decis să participe la târg în calitate de vânzători s-au gândit să aducă cu ei nu doar lucrări frumoase, dar care vor putea fi folosite cât mai des de noii proprietari. De această idee a ținut cont și Irina, meșterița care confecționează diverse obiecte handmade, cele mai multe fiind din lemn. Deși spune că toate au o frumusețe aparte și se bucură de o admirație mare din partea oamenilor, Irina tinde să le facă în așa mod, încât să fie utile celui care le va cumpăra.

„Ceea ce este frumos, dar are mai puține funcții, cel mai des ajunge la gunoi. De aceea, am adus cu noi diferite cutii pentru produsele cosmetice, ceasuri, clopoței pentru ușă, cărți poștale din lemn. Nu contează cât vom vinde, mizăm mai mult pe comunicarea cu oamenii și sper să ne facem noi prieteni printre meșterii care, la fel, participă la acest târg”, a menționat Irina.

Printre vedetele târgului s-au regăsit obiectele pentru copii, dar și traistele confecționate manual. Inga a participat la iarmaroc cu mai multe tipuri de animăluțe pe care le croșetează din bumbac și care sunt la mare căutare pentru că au diverse elemente senzoriale, benefice pentru dezvoltarea picilor. Deși spune că are în spate mai bine de 20 de participări la târgurile Yard Sale, meșterița aduce mereu ceva nou.

Același lucru ne-a mărturisit și o altă chișinăuiană, pe masa căreia am găsit traiste ecologice. Olga spune că de câțiva ani este la pensie și în timpul liber pe care îl are a decis să încerce să facă ceva util. Înainte confecționa brățări și lănțișoare pentru doamne, iar acum și-a găsit o nouă vocație – traistele handmade.

Fiecare ediție a târgului Yard Sale adună tot mai multă lume de toate vârstele, așa că și ieri, pe lângă mesele pline cu de toate, organizatorii au avut grijă să pună la dispoziția chișinăuienilor mai multe zone pentru odihnă, locuri de joacă pentru cei mici și face-paint-eri, șezători și discuții despre alimentația sănătoasă, aromaterapia, slăbirea și yoga pentru față. Toate au fost condimentate cu muzică live și dansuri pe iarbă.

Se pare că și de această dată nimeni nu a plecat acasă cu mâna goală, dar nici cu poftele neîmplinite. La corturile cu mâncare, oamenii au putut savura din bucatele din carne pregătite la grătar, diverse tipuri de burgere și salate, dulciuri și deserturi sănătoase, dar și o mulțime de băuturi din fructe și pomușoare de sezon.

„Am venit după cercei, dar mi-am cumpărat un inel, cred că și cercei voi găsi până la urmă. Am văzut foarte multe lucruri din lemn și embleme originale.

Mi-a plăcut că vânzătorii sunt foarte amabili, iar cei care au venit cu ceva gustos de acasă nu te lasă să pleci până nu încerci din deliciile lor. Aici oamenii parcă sunt de pe altă planetă, în sensul bun al cuvântului. De vreo 4 ani mergem la fiecare ediție a acestui târg și ne bucură faptul că mereu găsim ceva nou”, ne-au mărturisit Daria și Ana.

„Am decis să ieșim un pic la plimbare cu copiii și am zis să trecem și pe la acest eveniment. Atmosfera este una specială, chiar aș spune neobișnuită pentru Chișinău. Până când am cumpărat doar ceva de mâncare.

Ne bucură că există diferite acțiuni de caritate organizate de oamenii care au venit să-și vândă lucrările aici. Cred că organizatorii au ales bine conceptul acestui eveniment și nu cred că este necesar de ceva mai mult. Este bine că oamenii pur și simplu pot veni aici să se relaxeze și să socializeze”, ne-a spus Aliona.

Așa cum au și promis, organizatorii au creat o atmosferă degajată, care le-a permis celor veniți la târg să profite de ultimele zile călduroase din această toamnă și cu această ocazie să facă shopping în aer liber și să petreacă timpul frumos alături de cei dragi.

Amintim că ediția anterioară a târgului Yard Sale a avut drept tematică cultura mexicană. Atunci organizatorii au pus la dispoziția oaspeților porții de nachos, burrito, piñata și înghețată. Oamenii s-au distrat pe muzica latino și au participat la concursuri organizate în curtea Muzeului de Etnografie din capitală.

 

Preluat de la: zugo.md