iPiccy-collage-4.jpg
În data de 29 ianuarie este sărbătorită peste tot în lume Ziua Invenţiei Automobilului. În această zi, francezul Nicolas Joseph Cugnot a construit primul automobil funcţional cu aburi, iar mai târziu, germanul Karl Benz a construit primul automobil pe benzină.


Automobilul cu aburi

romaniaperoti.ro

Automobilul funcţional cu aburi a lui Nicolas Joseph Cugnot a fost construit în 1769. Automobilul avea trei roţi, era destinat remorcării maşinilor de război și promitea performanțe deosebite de patru tone într-o oră şi putea să ajungă la viteza de 5 km pe oră.

Vehiculul era alcătuit din două părți principale: motorul – cazanul de cupru sub presiune situat în față – și cadrul format din două grinzi longitudinale conectate prin traverse din lemn, unde stătea șoferul și armamentul.

Automobilul cu ardere internă

pinterest.com

Mai târziu, în anul 1885, germanul Karl Benz a construit primul automobil pe benzină. Acesta atingea viteza de 16 km pe oră, dar nu era prea confortabil, din cauza zdruncinăturilor provocate de roţile de lemn şi anvelopele de oţel.

Automobilul s-a numit Motorwagen şi era un vehicul propulsat de un motor cu explozie în patru timpi, alimentat cu benzină. Motorwagen a fost produs în doar trei exemplare, iar unicul care mai există şi astăzi este expus la Muzeul Tehnicii din München.

Henry ford

detroitnews.com

Un nume important în istoria automobilelor este cel al americanului Henry Ford. El a fost fondator al industriei americane de automobile, cel care a inventat în anul 1913 o linie de asamblare, datorită căreia maşinile au devenit mai ieftine şi mai uşor de construit, devenind accesibile pentru milioane de oameni din întreaga lume.

De atunci, inginerii din întreaga lume au lucrat la realizarea unor noi modele de maşini, în funcţie de necesităţile sau preferinţele oamenilor: maşini care pot atinge viteze foarte mari, maşini cu un design deosebit, maşini foarte mici, adaptate la circulaţia îngreunată de traficul intens, maşini mai puţin poluante şi chiar elecrice.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga

Preluat de la: diez.md