iPiccy-collage3.jpg
Acum 36 de ani, Steve Jobs era pe scenă în California și prezenta primului computer Apple Macintosh. Acesta a fost prezentat pe 24 ianuarie 1984, momentul care avea să-l schimbe pe Steve Jobs şi să schimbe compania Apple. Primului computer Apple Macintosh putea fi procurat în acel moment cu 2 500 de dolari.

Pe 24 ianuarie 1984, Steve Jobs era pe scenă în California şi prezenta ceea ce el considera a fi cel mai de succes produs al Apple, cel care avea să facă din această companie un gigant al tehnologiilor.

La acea conferinţă a fost difuzată şi una dintre cele mai cunoscute reclame, regizată de celebrul Ridley Scott, care era inspirată din romanul „1984” al lui George Orwell.

Totuşi, computerul revoluţionar costa aproape 2 500 de dolari şi nu se ridica la înălţimea promisiunilor.

# Apple Macintosh 1984

Dar, în pofida tuturor circumstanțelor, fondatorul Apple, Steve Jobs, era optimist și sigur că lumea într-o bună zi va folosi calculatoarele sale: „Într-o bună zi, oamenii vor lua acest computer cu ei pentru a lucra acasă, nu vor reuşi să-i mai îndepărteze pe copii de el, iar probabil, până la urmă, ei vor cumpăra chiar şi un computer special pentru familie”, afirma Steve Jobs în 1984.

Computerul personal de tip desktop, denumit popular „Mac”, a fost primul care oferea posibilitatea de control prin apăsarea unor pictograme cu ajutorul unui dispozitiv numit mouse.

Printre inovaţiile aduse de Macintosh se numără mouse-ul, care permitea mişcarea unui cursor pe ecran şi pictogramele figurative pentru deschiderea diferitelor aplicaţii, prima interfaţă grafică pentru utilizatorii de calculatoare care nu mai erau nevoiţi să tasteze o lungă serie de cifre şi litere. Aceste inovaţii au permis şi nespecialiştilor în informatică să utilizeze un calculator.

Specificațiile:

# memorie RAM de 128 de kiloocteți;

# procesor Motorola MC68000;

# procesor de 8 MHz;

# ROM – 64 kO;

# sursă de alimentare: 60 wați;

# monitorul avea un ecran de 9 inch.

Preț: 2 500 de dolari.

Macintosh a fost primul computer care a popularizat interfaţa grafică în utilizare de către oamenii obișnuiți. De-a lungul timpului, Machintosh a introdus o serie de inovaţii adoptate mai târziu şi de alte calculatoare personale sau sisteme de operare.

# Mac Pro 2019

Specificații de bază:

# memorie RAM: 32 GO;

# procesor: Intel Xeon W 3,5 GHz;

# configurație grafică: AMD Radeon Pro 580X;

# sursă de alimentare: 1,4 kilowați;

# stocare SSD: 256 GO.

Preț: 6 000 de dolari.

Dacă ar fi să facem o paralelă despre cum au revoluționat calculatoarele companiei Apple, acum acestea ocupă poziția de lider pe piața tehnologiilor, care se diferențiază de concurenții săi prin stabilitatea sistemului și securitatea acestuia la nivel înalt, acești criterii fiind suficienți ca oamenii să procure produsele acestei companii.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga

Preluat de la: diez.md