foto.jpg
Valeria Motruc are 20 de ani și este originară din Orhei. Studiază jurnalism și este pasionată de arta fotografică. Aștepta cu nerăbdare să absolve liceul pentru a pleca din orașul în care a trăit toată viața. A făcut o schimbare de peisaj. Pentru facultate, a ales România, Oradea și nu a regretat nicio secundă.

Este o persoană foarte deschisă și tolerantă. Pe cât de extrovertită, pe atât de introvertită. Mereu i-a plăcut să interacționeze cu mulți oameni, să îi asculte, studieze și analizeze în scopuri personale. Selectează foarte bine personalitățile care o înconjoară. Iubește viața și fotografia.

Despre pasiunea pentru fotografie

Am întrebat-o pe Valeria mai multe despre pasiunea sa pentru fotografie, cum a început totul, despre primele experiențe cu aparatul foto și ce iubește să fotografieze cel mai mult. „Mi-a plăcut dintotdeauna fotografia, doar că mi-a luat ceva timp să conștientizez asta”, a mărturisit Valeria. Tânăra ne-a mai povestit că, de când era mică, era entuziasmată să fie în fața camerei foto și să organizeze cu prietenele sale „ședințe foto”. Făcea fotografii la absolut orice. Și foarte des i se spunea, destul de ironic chiar, că face și postează multe fotografii, ceea ce o făcea să se gândească uneori că face ceva greșit și că poate ar trebui să se oprească. A conștientizat cam pe la vârsta de 18-19 ani că vrea să ia mai în serios această plăcere. Cu regret, Valeria a recunoscut că cel mai mult au afectat-o concepțiile societății care nu înceta să spună că nimic nu faci cu arta, iar pentru ca să reușești în viață, trebuie să mergi la medicină, la drept sau la alte profesii care sunt validate în societatea noastră. Și dacă inițial fotografia era doar un hobby, tânăra a recunoscut că deja îi apar gânduri mai serioase. „La momentul de față, o fac din maximă plăcere, iar orice e făcut din tot sufletul îți aduce la un moment dat și bani, și succes. Asta e inevitabil”, a adăugat Valeria.

Valeria adoră să vadă prin obiectivul său oameni. Fiecare are ceva deosebit cu care o inspiră pe tânăra fotografă. Emoțiile, expresivitatea, energia. Anume această interacțiune o atrage ca un magnet. În viziunea Valeriei, unii oameni nici nu realizează cât de speciali și frumoși sunt. Trebuie doar să fii deschis pentru ca să observi și să apreciezi fiecare detaliu din fizicul oamenilor, care îi face atât de diferiți și interesanți. Tânăra a recunoscut că o dezgustă toate concepțiile limitate și standardele societății de genul gras/slab, urât/frumos, înalt/scund etc. Nu există așa ceva, ne spune fotografa care vrea ca toți oamenii să își îmbrățișeze unicitatea.

<!–

–> <!–

–>

Curios este faptul că Valeria a fotografiat dintotdeauna cu tot ce avea la îndemână. Aparatul foto îl are doar de un an.

„Prima experiență a fost plină de emoții, entuziasm și, în același timp, de panică și anxietate, înțelegând că am încă foarte mult de învățat”, a specificat tânăra. Chiar dacă era obișnuită să facă fotografii prietenelor, recunoaște că, inițial, avea niște noțiuni vagi despre setările aparatului, iar din cauza asta, îi era cam greu în prima perioadă. Cel mai bine a învățat din practică, observându-și și analizându-și singură toate greșelile, iar vizionarea tutorial-urilor de pe YouTube i-a fost de mare ajutor.

Despre inspirație

Ne-am propus să aflăm de la cine se inspiră tânăra în lucrările sale, cine este idolul său. Tânăra a recunoscut că nu există o persoană anume pe care o consideră un model în acest sens, însă a ținut să menționeze numele Gabi Hadiev. „Pe Gabi Hadiev o urmăresc de vreo patru ani pe Instagram, iar această persoană are o anumită valoare sentimentală pentru mine. M-am regăsit în povestea ei, în relația ei cu fotografia”, a accentuat Valeria.

Anume pasiunea și dedicația de care a dat dovadă Gabi a impulsionat-o destul de mult pe Valeria. A fost ca un imbold pentru ea ca să facă ceea ce îi place și ce simte indiferent de părerile celor din jur. Totuși, tânăra a spus că sunt mai multe pagini de Instagram cu fotografii pe care le urmărește cu mare interes. Până la urmă, aceasta a conștientizat că ea este ceea ce contează și tot ea va rămâne cu propria persoană. De aici a venit și decizia de a acționa în raport cu emoțiile și gândurile sale autentice neinfluențate de nimeni.

Tot aici, Valeria a ținut să vorbească despre rolul părinților săi în toată această poveste. Familia mereu a susținut-o și a încurajat-o să facă ceea ce îi place. Chiar dacă la început au fost sceptici în legătură cu fotografia, crezând că e ceva de moment, au continuat totuși să îi ofere încrederea lor, fapt care a motivat-o să continue. „Le sunt foarte recunoscătoare pentru sacrificiile pe care le-au făcut și încă le fac ca să mă ajute, chiar dacă și lor le este greu”, a adăugat Valeria.

Ce este fotografia?

În mod normal, fiecare om de artă are propria sa viziune asupra acestui domeniu. Din acest motiv, nu am ezitat să o întrebăm pe Valeria ce este fotografia pentru ea. Inițial, tânăra a spus că nici nu poate exprima prin cuvinte ceea ce simte în raport cu fotografia. Și totuși, ne-a spus că fotografia este despre libertate. „Arta nu te îngrădește. E o evadare din lumea asta copleșitoare”, a accentuat tânăra care recunoaște că fotografia îi șterge praful de pe suflet. Când creează, simte că există. Se exprimă prin fotografie, se descarcă prin fotografie, transpune emoții și este foarte încântată că le poate împărtăși cu alții. Simte și știe că este foarte tânără și că mai are de descoperit foarte multe lucruri. Și, cel mai important, Valeria a spus că nu se va opri aici, o să scoată maximum posibil din această pasiune – 10 % talent și 90 % muncă.

Am fost curioși să aflăm ce va spune Valeria pentru rubrica „Știați că …?”. Pentru că de la fiecare om putem afla ceva nou despre domeniul care îl reprezintă. În cazul dat, avem pasiunea pentru fotografie. „Fotografia nu este doar despre niște cadre, culori, compoziții”, ne-a spus Valeria care a ținut să vorbească despre faptul că fotografia este viziunea individuală a fiecărui fotograf și semnificația dată de fiecare om rezultatului final pe care îl vede. Datorită fotografiei, tânăra ne-a spus că putem simți prin filtrul gândirilor și experiențelor noastre.

Alte pasiuni

Am întrebat ce alte pasiuni are tânăra fotografă și în scurt timp am primit răspunsul. Valeria ne-a povestit că mereu i-a fost foarte greu să se regăsească în ceva anume, fiind și un copil/adolescent care experimenta des deprimare. Nu avea chef de nimic și îi era greu să facă ceva și să se concentreze asupra unor lucruri. „Nu știu dacă se pune ca pasiune, dar mereu am căutat să citesc și să mă dezvolt din acest punct de vedere”, a declarat Valeria adăugând că adoră să citească despre creier, neuroștiințe, spiritualitate, psihologie și dezvoltare personală. Aceasta e o metodă de a se înțelege și de a schimba tot ce nu-i convine la propria persoană.

Spre final, Valeria a ținut să vină cu o recomandare pentru tinerii și tinerele care la fel au o pasiune pentru fotografie: „Ascultați-vă vocea interioară și nu renunțați niciodată la acel ceva care vă aduce plăcere maximă. Găsiți artă în tot ce vă înconjoară! Lumea are nevoie de libertatea oferită de artă”, a adăugat în cele din urmă tânăra fotografă.

Mai jos, vă propunem să urmăriți o serie de fotografii realizate de Valeria Motruc, iar pentru a face cunoștință și cu alte lucrări ale tinerei, puteți accesa pagina ei de Instagram.

Autoare: Alina Zibrițchi

Preluat de la: diez.md