1507623248678-poza.jpeg
Mulți oameni cred că există o diferență biologică absolută între masculi și femele, dar animalele astea le arată că se înșală. Termenul tehnic pentru animalele care își schimbă sexul e hermafroditism secvențial. De obicei se petrece în trei feluri: masculii se pot transforma în femele (protandrie), femelele se pot transforma în masculi (protoginie) și schimbare de sex bidirecțională sau simultană, când animalul e mascul și femelă simultan și își schimbă sexul în diferite momente ale vieții. Acest tip de activitate e foarte răspândit la pești.

# Peștii clovn

1507623419650-poza

Acest peștișor frumos colorat e unul dintre cele mai populare animale transsexuale. Conform Marinebio.org, un site dedicat miracolelor vieții subacvatice din toată lumea, peștii clovn au comunități ierarhice, în care femela domină și face sex cu un mascul mare. „Dacă femela moare, atunci masculul dominant își schimbă sexul și devine femelă, iar un mascul non-dominant se schimbă într-un mascul dominant”, a explicat autorul. Aceasta e o specie de hermafrodiți secvențiali, ceea ce înseamnă că se nasc masculi și, mai târziu, se transformă în femele.

# O specie de melc de mare

1507623449871-poza

Melcul de mare Crepidula cf. marginalis are o abilitate unică de a-și schimba sexul. Conform cercetătorilor, schimbarea are loc atunci când melcul e atins de alți melci masculi din aceeași specie. S-a efectuat și un studiu pentru înțelegerea acestui tip de comportament. Și, conform IFLScience, s-a descoperit că „contactul fizic între melci are un rol vital în activarea schimbării de sex de la mascul la femelă.”

# Păsările cardinal și găinile

1507623477705-poza

Păsările cardinal și găinile nu-și pot schimba sexul la fel ca peștii, melcii sau coralii. Dar sunt cazuri în care aceste animale sunt jumătate masculi, jumătate femele. Tehnic, acestea se cheamp ginandromorfe și sunt un subiect fierbinte pentru comunitatea științifică încă din 1923, când un doctor a tăiat o găină de genul ăsta și a găsit în ea atât testicule, cât și ovare. Ginandromorfismul bilateral e întâlnit și la păsările cardinal: un om de știință a găsit o pasăre cardinal intersex – jumătate gri, jumătate roșie, împărțită chiar pe mijloc.

Un articol BBC din 2015 povestește cum se poate întâmpla chestia asta și la fluturi, papagali, șerpi, homari și alte animale. Acestea sunt diferite de animalele hermafrodite: în loc să aibă doar organele sexuale de la ambele sexe, au tot corpul jumătate masculin și jumătate feminin.

# Dragonii bărboși

1507623510999-poza

Sunt niște animale super cool. Un studiu a descoperit că dragonii bărboși masculi își pot schimba sexul cât sunt în ou. Un studiu din 2016 a descoperit că, dacă sunt expuse la temperaturi mai mari, ouăle de dragoni cu masculi se transformă în femele, chiar dacă, din punct de vedere genetic rămn masculi. Cercetătorii au descoperit că schimbarea nu e doar socială – seamănă cu celălalt sex în mai multe feluri și chiar depun ouă.

# Hienele pătate

1507623545360-poza

Hienele sunt cele mai tari, pentru că femelele hiene au penisuri, ceea ce înseamnă că sunt reginele trans ale lumii animale. Pseudopenisul femelelor hiene e, de fapt, un clitoris imens cu un scrot alcătuit din labii. Conform unui raport PBS, sunt singurele mamifere femele care copulează, urinează și nasc printr-un canal similar cu cel penil. Ba chiar au abilitatea de a avea erecții. Ca un mascul să poată face sex cu ele, hienele femele trebuie să-și retragă penisul înăuntrul corpului.

 

 

Preluat de la: diez.md