1538558316568.jpg

Ambasadoarea Moldovei în SUA, Cristina Bălan, a devenit imaginea de copertă a unei reviste americane prestigioase. Moldoveanca a fost inclusă într-un material de analiză dedicat corpului diplomatic străin, articol publicat de „Washington Life”.

Jurnalistul Roland Flamini spune despre Bălan că are un istoric profesional diferit, fiind inclusă, astfel, în lista ambasadorilor care se deosebesc prin mai multe merite.

„Aproape două treimi dintre ambasadorii desemnați, care și-au prezentat scrisorile de acreditare Președintelui Trump în ultimele 12 luni nu sunt diplomați de carieră”, spune jurnalistul.

Ca argument pentru această schimbare, Cristina Bălan explică în materialul citat faptul că, „inclusiv la Departamentul de Stat, atunci când se schimbă administrația, oamenii în poziții cheie sunt nominalizați politic” pentru a promova interesele țării. 

Totodată, Flamini scrie că prioritățile strategice în schimbare la nivel internațional, precum și diversificarea rolurilor unui ambasador modern, influențează însăși profesia diplomatică.

Foto: Washington Life

Investigația „Noi ambasadori pentru o lume în schimbare” scoate la iveală faptul că ceea ce au în comun ambasadorii nominalizați politic este accesul rapid la factorii decizionali din țările lor, care poate fi un avantaj pentru soluționarea rapidă a unei crize sau pentru evitarea unor incidente serioase, scrie timpul.md.

În portretul dedicat diplomatului, „Washington Life” scrie că ambasadoarea Cristina Bălan a fost vicepreședinta Partidului Democrat, responsabilă de relațiile externe ale formațiunii. Înainte de a intra în politică, Cristina Bălan a profesat ca economist, ocupând poziții de conducere în companii internaționale.

Preluat de la: zugo.md