FotoJet-2021-11-26T220132.522.jpg
Zilele trecute, căutând pe rețelele sociale inspirație pentru materiale, mi-a sărit în ochi o serie de fotografii care m-au teleportat în copilăria mea, când stăteam pe prispă la mămuca Hanea, așa o numeam eu pe străbunica mea pe care o țin minte ca pe un portret veșnic întipărit în sufletul meu. M-am simțit atât de cald de la acele momente nostalgice care mi-au trecut în fața ochilor, încât am vrut să trăiți și voi asta. Iată de ce, în cele ce urmează, o să vă relatez despre cum Victor Zamă și soția sa au creat dintr-o casă veche din satul Cobani un locușor de refugiu pentru iubitorii de autentic și nu doar.

Victor Zamă mi-a povestit că acest loc de poveste a apărut dintr-o dorință nobilă de a le oferi speranță și oportunități pentru o viață mai bună copiilor, bătrânilor și tuturor celor din satul Cobani din nordul Moldovei.

„În urmă cu șapte ani, împreună cu soția mea și cu cei trei copilași, am luat decizia de ne muta din Chișinău și de a veni cu munca și traiul la Cobani. După 21 de ani trăiți în capitală, pentru mine, dar și pentru familia mea a fost o decizie radicală. Noi am venit în satul meu de baștină ca să ajutăm, ca să oferim speranță și oportunități pentru o viață mai bună copiilor, bătrânilor și tuturor celor din localitate, iar una dintre ideile pe care le aveam în minte la acea perioadă era conceptul de dezvoltare comunitară”, mi-a spus Victor Zamă.

„Casa rurală «Catinca» este o mică realizare a visului nostru de transformare”

Astfel, în urma unei cercetări de piață, Victor și soția sa Lilia au hotărât să coaguleze toate cunoștințele și experiența lor întru binele oamenilor și a zonei rurale.

„Soția mea este contabilă, iar eu am studii în agricultură, pedagogie, teologie și experiență în domeniul asociativ. Unul dintre lucrurile triste pe care le-am observat încă de la mutarea în sat au fost multe case părăsite. Nu era la fel pe când eram eu copil în sat și în mintea mea mereu răsare întrebarea: «Cum aș putea schimba asta?». Îmi place conceptul de transformare, iar casa rurală «Catinca» este o mică realizare a visului nostru de transformare. Atunci când ne-am mutat în sat, căsuța era într-o stare bună, dar nu puteai locui în ea”, istorisește Victor.

Prin urmare, cuplul și-a manifestat interesul de a o procura ca să nu ajungă să se dărâme ca multe alte locuințe din sat, povestindu-ne totodată că are multe amintiri frumoase legate de această căsuță.

„Bătrânica Catinca, cea care locuia în casă, ne primea adesea cu dulciuri și vorbe bune. Am vrut să păstrez amintirea vie și, în 2019, am cumpărat căsuța care deja începea să se deterioreze. Atunci când am cumpărat-o, n-am avut ideea că va ajunge ceea ce este acum”, mai menționează protagonistul poveștii.

„Ne-a venit ideea că putem transforma nevoia și pasiunea noastră într-o afacere”

Lucrurile însă nu s-au oprit aici, pentru că pe parcursul ultimilor ani, pornind de la nevoia cuplului de a avea un loc unde să-și cazeze prietenii sau membrii familiei atunci când vin de peste hotare în vizită, dar totodată văzând și potențialul turistic al zonei, au decis să încerce să creeze un loc care poate stârni emoții frumoase.

„În toamna lui 2019 împreună cu soția mea, am luat un curs de planificare financiară și elaborare a planului de afaceri și atunci a venit ideea că putem transforma nevoia și pasiunea noastră într-un business. Astfel, am înființat SRL-ul «Dar cu Har» prin care și încercăm să desfășurăm ideea de antreprenoriat și casă rurală”, relatează Victor Zamă.

„Suntem dispuși să facem eforturi pentru ca oamenii să se simtă bine la noi”

Deși concurența acestei nișe turistice este destul de mare, Victor Zamă spune că nu a avut teama de a se aventura într-o astfel de afacere din simplu motiv că nu a conceput această idee drept o afacere. Lucrurile s-au întâmplat foarte natural atunci când a înțeles că există potențial în direcția dezvoltării zonei din punctul de vedere al turismului rural, chiar dacă multe lucruri au trebuit să fie învățate din mers.

„Au fost o mulțime de lucruri pe care a trebuit să le învățăm din mers și să le găsim soluții până a deschide căsuța rurală. Pentru acei gospodari din zonele rurale care doresc să inițieze o afacere sau să dezvolte una deja existentă, un sfat ar fi să afle dacă în zona lor activează un grup de acțiune locală (GAL), să caute asociații care oferă consultanță în domeniul care îi interesează. Suntem la început de cale și mai sunt lucruri de pus la punct, dar suntem dispuși să facem eforturi pentru ca oamenii să se simtă bine la noi. Îmi place vorba unui neerlandez care a trecut pe la noi și a zis: «Voi nu vindeți un pat și micul dejun, voi oferiți experiență». Asta am vrea să facem, căci un pat și micul dejun oamenii pot găsi în multe alte locuri”, mai spune proprietarul Casei Rurale „Catinca”.

„Liniștea și simplitatea satului este un bun remediu pentru odihnă și reîmprospătare”

Când l-am întrebat pe domnul Zamă prin ce se face deosebită căsuța lor pe lângă cele văzute în imagini, dânsul mi-a zis că în definiția acestui locușor s-ar încadra lesne cuvintele: ambianța și ospitalitatea.

„Nouă ne place să fim gazde, să servim oamenii și ei să se simtă bine, iar dacă acest lucru putem să-l facem într-un mediu plăcut care creează emoții pozitive, aceasta e minunat. În plus, liniștea și simplitatea satului este un bun remediu pentru odihnă și reîmprospătare. O oră cu o carte în mână în hamac, o seară lângă un rug sau o plimbare pe jos sau cu bicicleta prin sat sau împrejurimi sunt câteva dintre lucrurile pe care oaspeții le au la îndemână aici la noi”, menționează Victor.

Proprietarul casei rurale istorisește că viața la sat are o altă dimensiune și viteză, oamenii având posibilitatea pur și simplu să se oprească în loc, să retrăiască momentele din copilărie sau să se împrietenească cu natura: „Ultimii noștri vizitatori, un cuplu din Chișinău, ne-au mărturisit că atunci când au intrat în căsuță parcă aveau un déjà-vu că intră în căsuța bunicii din copilărie. E o bucurie aparte să auzim că cineva a fost dispus să facă 200 de kilometri de la Chișinău și să aibă parte de astfel de momente. Noi suntem parte a unui grup care va încerca să promoveze corectitudinea în afaceri și antreprenoriatul etic dacă pot spune așa. Respectiv, vrem ca oamenii să înțeleagă că suntem de încredere și corecți. În al doilea rând, o altă valoare ar fi că pentru noi sunt importanți oamenii și dorim ca ei să se simtă bine veniți. Ne-am bucura ca oaspeții noștri să știe că respectul – pentru ei, pentru oamenii locului, pentru natură – este important pentru noi. Casa Rurală «Catinca» este un loc pentru refugiu, pentru liniște.”

Pe lângă detașare într-un loc liniștit și cu aer curat, gazda le poate oferi oaspeților un mic dejun cu produse din gospodăria proprie sau a altor gospodari din localitate. Din punct de vedere gastronomic, oaspeții se mai pot bucura de miere din prisacă, de gem de coacăze pe care le fel le cultivă proprietarii. De asemenea, oaspeții pot savura socată sau băutură de cătină, iar pasionații de grădinărit pot petrece timp în grădina de legume. Totodată, casa rurală «Catinca» dispune de șase biciclete pe care le pune la dispoziția oaspeților, iar pentru doritori încercă să găsească în sat gospodari care pot organiza plimbări cu căruța. Cazarea în corturi este de asemenea o opțiune.

„Zona noastră are un potențial încă neexplorat și, pe lângă câteva zile trăite departe de aglomerația orașului, vizitatorii pot admira locuri frumoase cum ar fi: peștera Butești, Stânca Mare, Zimbrăria din Rezervaţia Pădurea Domnească, Suta de Movile, dar și muzeul din sat”, povestește proprietarul.

Sursă foto: Cristian Slobodeaniuc

„Noi cu soția suntem o echipă foarte bună, […] multe dintre realizările noastre de aici din sat se datorează eforturilor și muncii ei”

Despre planurile de viitor, domnul Zamă spune că are planuri mari împreună cu soția sa privind valorificarea potențialului rural al acestui loc pitoresc, menționând că visul lor cel mai mare este să ofere o nouă viață caselor dărâmate din apropiere, pe unele dintre acestea vrând să le transforme în case pentru vârstnicii fără apropiați.

„Noi cu soția suntem o echipă foarte bună, fiindcă eu sunt vizionar, visător, iar ea este cea calculată și care mereu mă ajută să revin cu picioarele pe pământ. În genere, soția mea este cea care stă în umbră, dar multe dintre realizările noastre de aici din sat se datorează eforturilor și muncii ei. În jurul căsuței rurale, sunt nouă proprietăți în care nu mai locuiește nimeni. La fel ca în multe sate, bătrânii se trec, tinerii pleacă și rămân case pustii. Visul nostru este ca mahalaua noastră să fie transformată din case pustii și dărâmate în locuri frumos amenajate și de folos. Am să vă împărtășesc și micul nostru secret. Noi cu A.O. «Neemia» suntem implicați în multe acțiuni și proiecte sociale prin care ajutăm persoanele nevoiașe. În special viața multor bătrâni este una foarte grea, iar noi ne dorim ca pe unele dintre căsuțele părăsite să le transformăm în case pentru bătrâni, iar pe altele – după modelul casei rurale «Catinca» – să le folosim pentru turism”, subliniază proprietarul casei rurale.

Victor Zamă este convins că acesta este un început frumos și înțelege foarte bine că necesită foarte mult efort și muncă, dar experiența și credința îi motivează să meargă doar înainte.

„Dorim să implicăm în toate activitățile cât mai mulți oameni din sat”

Totodată, unul dintre lucrurile pe care își propune cuplul să îl realizeze este să direcționeze o parte din profit pentru proiectele sociale și educaționale.

„Am dori, de asemenea, să-i ajutăm pe localnici să deschidă mici afaceri pentru a rămâne acasă. Dorim să implicăm în toate activitățile cât mai mulți oameni din sat. La moment, căutăm familii care ar fi disponibile să găzduiască în caz că ar fi mai mulți vizitatori. Totodată, căutăm persoane care ar fi disponibile să gătească bucate tradiționale dacă vizitatorii ar dori. Anul acesta în sat, s-a mai deschis o pensiune și sperăm ca satul să devină din ce în ce mai atractiv pentru vizitatori și să poată oferi clipe frumoase pentru odihnă și relaxare”, conchide Victor Zamă, proprietarul Casei Rurale „Catinca”.

Menționăm că prețul pentru un sejur de o zi este de 800 de lei pentru căsuță (patru locuri de cazare) cu mic dejun inclus sau 300 de lei per persoană dacă nu sunt folosite toate locurile de cazare. De asemenea, proprietarii oferă discount în extrasezon și pentru cazare în zilele de luni, marți, miercuri și joi.

Consultați pagina de Facebook a casei rurale „Catinca” și nu ezitați să vă teleportați în miezul celor mai calde amintiri!

Preluat de la: diez.md