7Z9A3507.jpg
„Noi toți suntem viitorul”, acesta a fost mesajul echipei învingătoare, RoboRangers, în momentul în care au aflat că sunt câștigătorii competiției de robotică FIRST LEGO League Moldova, care anul acesta se află la a treia ediție. 45 de echipe din 21 de localități ale Moldovei, câteva luni de lucru intens și două zile pentru a demonstra că sunt ingenioși la toate probele concursului. Echipa câștigătoare urmează să ne reprezinte țara la Campionatul European Deschis FIRST LEGO League din Danemarca, care se va desfășura în luna mai.

„Am învățat să fim uniți și să lucrăm în ciuda concurenței. Este un proces comun, în care fiecare se implică cu sufletul și lucrează la maxim pentru ca echipa sa să câștige. Urmează să ne pregătim mai mult pentru Danemarca”, ne-a spus Matvei, membru al echipei câștigătoare, RoboRangers. Echipa lui a reușit să creeze o hrănitoare inteligentă pentru păsările din orașe, care nu doar le oferă hrană, dar și adună informații despre ele. La baza proiectului este ideea că în unele zone multe păsări nu supraviețuiesc în nopțile geroase din cauza lipsei de hrană, iar acest lucru ne afectează pe timp de vară, când populațiile de insecte cresc foarte mult, deoarece nu sunt suficiente păsări care să le mănânce. Copiii au instalat deja hrănitoarea inteligentă pe acoperișul CRCT „ARTICO” și așteaptă primii „clienți”, care nu întârzie să apară. Detalii despre acest proiect aflați într-un articol anterior pe #diez.

7Z9A3457

O altă idee inovatoare a venit de la echipa RoboKids. Copiii, împreună cu antrenorul lor, au venit din satul Ștefănești, raionul Florești, și au elaborat un proiect apreciat de juriu. Ei au construit o cușcă inteligentă pentru creșterea iepurilor. „S-au descurcat foarte bine la toate probele, însă ideea proiectului a fost cea mai apreciată. Elevii s-au informat, au fost la crescătorii de iepuri și au văzut care sunt problemele”, a spus antrenorul echipei, Marcel Bodiu, profesor de informatică la liceul din sat. El ne-a mai spus că elevii liceului sunt foarte interesați de clubul de robotică, iar acest entuziasm i-a determinat să lucreze mult pentru competiție.

7Z9A1864

Marinela face parte din echipa de la Mileștii Mici. Proiectul lor s-a bazat pe tema câinilor vagabonzi: „Am ales să particip pentru că vreau să dezvolt o carieră în acest domeniu, dar și pentru că am avut ocazia să-mi fac noi prieteni. A fost o competiție foarte interesantă. Mai mult decât pe câștig, noi ne-am concentrat pe ceea ce putem să descoperim și să învățăm”.

Evenimentul a fost organizat de Proiectul de Competitivitate din Moldova și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenției Suedeze pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida) în cadrul Programului național de studiere a roboticii „ROBOCLUB”, sub patronajul Ministerului Educației.

7Z9A1640

lego 3Ionela Titirez, Manager Dezvoltare Antreprenoriat și Educație TIC, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: Timp de trei ani, competiția a crescut enorm. Dacă anul trecut am avut 13 echipe participante, anul acesta numărul s-a mărit până la 45.  Aceste echipe au venit din 21 de localități din Moldova. Această competiție îi ajută pe copii să înțeleagă importanța studierii științelor, tehnologiilor, importanța dezvoltării unei gândiri critice și a soluționării problemelor. Ei au uimit juriul prin inteligența lor, prin profunzimea cercetărilor pe care le-au făcut, prin inovația soluțiilor pe care le-au propus. Sperăm să vedem tot mai multe cluburi de robotică în toată țara, sperăm să se alăture la acest program mai mulți sponsori, părinți, care ar trebui să susțină și ei viitorul copiilor din Republica Moldova.

Echipa câștigătoare a intrat în posesia unui premiu bănesc de 60.000 de lei, bani necesari pentru pregătirile și călătoria în Danemarca.

lego 4

 

James Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova: Este al treilea an în care am participat împreună cu voi la acest eveniment. Noi considerăm că știința și tehnologia sunt domenii foarte importante pentru Republica Moldova, iar voi aveți potențialul pentru a le dezvolta și a le promova. Mă bucur că astăzi avem alături de noi atât băieți, cât și fete, pentru că știința este domeniul în care pot participa toți.

 

lego 2

 

Corina Fusu, ministra Educației: Ziua de astăzi este una extrem de importantă pentru noi toți, pentru că Republica Moldova, de rând cu celelalte state, progresează, se schimbă, iar asta datorită faptului că voi sunteți atât de curioși, atât de dornici de a învăța lucruri noi. Calculatoarele, programele și alte tehnologii sunt noi instrumente de a învăța mai bine, mai repede, mai eficient, mai creativ.

 

lego 1

 

Adam Amberg, șeful secției cooperare internațională pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei în Moldova: Mă bucur să aflu că numărul fetelor participante la această competiție în Moldova este cel mai mare în rândul tuturor țărilor, iar asta mă face foarte fericit. Mă bucur să văd foarte mulți tineri care gândesc în afara cutiei.

Premii speciale:

# RoboDAB

# Minioni

# RoboFantasticii

# SkyNet

# Premiu pentru cel mai bun voluntar: Pavel Gheorghiță

# Premiu pentru cel mai bun antrenor: Florin Cazac, antrenorul echipei RoboRangers

7Z9A1906

Premii la categoria „Valorile Fundamentale”

# Lucrul în echipă: ALL FOR ONE

# Inspirație: PoweRobot

# Profesionalismul demn: The Helpers

7Z9A1424

Premii la categoria „Proiect”

# Cercetare: ROBOKIDS

# Prezentare: TechnoLight

# Soluție inovatoare: AlphaBots

7Z9A1414

Premii la categoria „Designul Robotului”

Design Mecanic: RaptorTeam

Programare: Făgurașii

Strategie și Inovație: RoboJunior

7Z9A1388

Premiul la categoria „Performanța robotului”

# RoboRangers

7Z9A1692

Concursul FIRST LEGO League se desfășoară în fiecare an având ca tematică un anumit subiect de importanță socială, astfel contribuind la ridicarea nivelului de conștientizare a diverselor probleme din varii domenii. În acest an, tematica a fost „Aliații Animalelor”. Pentru competiție participanții au proiectat, au construit, au programat și au testat un robot autonom, au aplicat concepte STEM și au elaborat soluții inovatoare pentru rezolvarea unor probleme reale, lucrând în echipe și dezvoltând aptitudini importante pentru carieră și viață.

FIRST LEGO League se desfășoară în prezent în 88 de țări ale lumii și la care participă peste 255 de mii de tineri. În Republica Moldova prima ediție FIRST LEGO League a fost organizată în 2015.

ZZZ7Z9A0313 ZZZ7Z9A0232 ZZZ7Z9A0143 ZZZ7Z9A0073 7Z9A3507 7Z9A3476 7Z9A3462 7Z9A3460 7Z9A2533 7Z9A2519 7Z9A2396 7Z9A2255 7Z9A2234 7Z9A2126 7Z9A2120 7Z9A2097 7Z9A2064 7Z9A1983 7Z9A1968 7Z9A1865 7Z9A1692 7Z9A1568 7Z9A1511 7Z9A1477 7Z9A1460 7Z9A1443 7Z9A1431 7Z9A1417 7Z9A1383 7Z9A1381 7Z9A1325

Preluat de la: Diez.md