expooo.jpg

Recent am mers la expoziția aniversară a Facultății Arte Plastice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Deși nu pot să mă declar o iubitoare înrăită a tot ceea ce înseamnă pictură, sculptură sau tapiserie, recunosc, mi-a fost extrem de interesant să descopăr lucrările artiștilor autohtoni, care mi-au captat atenția prin originalitatea și execuția lor impecabilă. Astfel, vă invit să admirați și voi câteva dintre operele care m-au impresionat cel mai mult, fie că au fost realizate în anii ’70, fie că sunt proaspăt-prospețele, din 2024.

Autor: Dumitru Muranovschi
An: 2017
Tehnică: ulei, pânză, 150 × 135 cm
Curent artistic: suprarealism

De ce mi-a plăcut. Îndată ce am văzut această lucrare, am simțit fiori. Privirea protagonistului m-a străpuns și m-a tot urmărit în timp ce admiram celelalte opere de artă. Mi-am amintit de puterea expresivă a ochilor și de abilitatea artei de a ne atinge sufletul.

Autor: GroMVas
An: 2021
Tehnică: acril, pânză, 140 × 100 cm
Curent artistic: suprarealism

De ce mi-a plăcut. M-a făcut să mă gândesc la ideea că fiecare suflet are cheia sa, ceea ce sugerează unicitatea fiecărei persoane și faptul că există o soluție sau o modalitate specifică prin care fiecare individ poate atinge împlinirea, fericirea sau înțelegerea de sine.

Autoare: Ana Alexandru
An: 2024
Tehnică: ulei, pânză, 150 × 80 cm
Curent artistic: suprarealism

De ce mi-a plăcut. Cu toate că lucrarea pare a fi una simplă, am simțit că ascunde ceva. Culorile în care a fost realizată, peștișorii de pe fundal și titlul său mi-au confirmat presupunerea, dar totuși încă încerc să înțeleg ce mesaj a vrut să ne transmită autoarea.

Autor: Sergiu Fusu
An: 2022
Tehnică: ulei, pânză, 130 × 100 cm
Curent artistic: abstracționism

De ce mi-a plăcut. De fapt, nu prea accept lucrările care nu prezintă vreun personaj sau un obiect concret, dar de data aceasta am rămas impresionată. Liniile și figurile abstracte au căpătat sens. Le-am asociat cu gândurile mele în timp ce simt furie.

Autor: Alexei Cobîleac
An: 1974
Tehnică: gravură, 43 × 33 cm
Curent artistic: suprarealism

De ce mi-a plăcut. Probabil aici e evident, m-a emoționat meticulozitatea autorului. Am constatat că detaliile mici, aparent nesemnificative, fac diferența și pot avea un impact profund asupra modului în care percepem lumea.

Autor: Daria Cuznețova
An: 2023
Tehnică: ulei, pânză, 120 × 120 cm
Curent artistic: expresionism, cubism

De ce mi-a plăcut. Am conștientizat că diversitatea umană este fascinantă și incredibil de complexă. Deseori, în același loc se adună persoane cu diferite povești, trăiri, dorințe și scopuri. În același loc, destine variate se intersectează temporar.

Autoare: Ecaterina Țurcan
An: 2020
Tehnică: mixtă, 30 × 50 cm
Stil artistic: Art Nouveau

De ce mi-a plăcut. Mi s-a făcut dor de bunica, de poveștile pe care mi le spunea când eram mică, de copilărie. Indiferent cât de mult am crescut, copilul din mine va purta mereu cu sine acele povești și acea iubire necondiționată pe care mi-o oferea ea.

Autoare: Olga Bivol
An: 2023
Tehnică: mixtă, broderie, pânză, 50 × 65 cm
Curent artistic: expresionism

De ce mi-a plăcut. În cazul dat, mi-a captat atenția nu doar tehnica în care a fost executată lucrarea, dar și ideea care s-a dorit a fi transmisă. Gândurile și fricile noastre sunt cele care ne blochează primele calea spre succes.

Autor: Alexandru Sochircă
An: 2015
Tehnică: mixtă, string art, 60 × 100 cm
Curent artistic: constructivism

De ce mi-a plăcut. Din nou, o tehnică curioasă. Nu am mai văzut așa ceva până acum, de aceea am stat câteva minute în șir să analizez fiecare figură reprezentată pe pânză. Nu știu dacă am înțeles ce a vrut să ne transmită artistul, dar măcar am încercat.

Autor: Igor Nicuriuc
An: 2024
Tehnică: tapiserie, instalație, diametru – 100 cm

De ce mi-a plăcut. Am asociat această lucrare cu o lună plină. Lumina emisă mi-a adus o stare de bine, devenind o sursă de inspirație și motivație.

Autor: Pavel Obreja
An: 2016
Tehnică: teracotă

De ce mi-a plăcut. Știu că în imagine nu se vede, dar în realitate ochii păreau atât de vii. Era ca și cum te-ar fi privit direct în suflet, comunicând o poveste nerostită.

Autor: Eugeniu Croitor
An: 2023
Tehnică: metal, instalație

De ce mi-a plăcut. Am apreciat străduința autorului de a crea ceva neobișnuit. În timp ce multe lucrări de artă tind să urmeze modele și stiluri consacrate, mi-a făcut plăcere să întâlnesc o piesă care a îndrăznit să fie diferită.

Autoare: Silvia Pavlov
An: 2016
Tehnică: lemn, instalație

De ce mi-a plăcut. M-a cucerit ideea originală. Mi-am imaginat cât de frumos s-ar integra acest element decorativ într-o căsuță de lemn situată la o margine de pădure, departe de gălăgia orașelor.

Notă: curentele artistice cărora aparțin lucrările au fost identificate cu ajutorul artistului plastic Radu Dumbrăveanu.

Preluat de la: diez.md